30 november 2015

Hugel & Fils AOC Alsace Vendange Tardive Gewurztraminer 2005

De maandafsluiting, het toetje, de dessertwijn. Overigens zijn veel zoete wijnen ook heerlijk in combinatie met bijvoorbeeld foie gras wat natuurlijk helemaal geen toetje is. Zo ook deze die nu in m'n glas zit. De druiven zijn geoogst op 20 oktober 2005, gemiddelde opbrengst 20 hectoliter per hectare, 85 gram restsuiker per liter. Alcoholpercentage staat op 11,7%, opvoeding op roestvrij staal. Het fijne van veel zoete wijnen is dat ze vaak in halve flesjes zitten, voor mij een voordeel omdat mijn vrouw geen alcohol lust en ik anders drie dagen met zo'n grote fles zou doen. Er is zelfs een site voor: kleinflesjewijn. Het exemplaar van vandaag is overigens niet goedkoop mede door de bewerkelijke manier van oogsten en de vinificatie maar ook omdat de wijn al wat ouder is. Overigens heb ik het idee dat hij nog lang niet op z'n top zit, hij kan zeker nog zo'n tien tot twintig jaar onder goede omstandigheden bewaard worden. Het zal de complexiteit ten goede komen. In de fles zweven wat wijnsteenkristallen als gevolg van de gematigde filtering die vlak voor de botteling is toegepast. Helder in het glas, intens fonkelend goud-geel. Een prachtig aroma van abrikoos, mandarijn, lychee. Een fluweelzacht mondgevoel, zoet maar niet dik, mooie zuren, een bittertje, kruidig, abrikoos, lychee. Het flesje ging op één avond leeg, zonder moeite. Heerlijk.

27 november 2015

Les Vignerons du Floc de Gascogne AOC Floc de Gascogne Floc Rosé

Floc de Gascogne is een versterkte wijn, verkrijgbaar in wit en rosé. De traditioneel gebruikte druivenrassen voor de rosé zijn cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot en tannat. Deze vier kunnen eventueel nog worden aangevuld met fer servadou en/of 'cot', beter bekend als malbec. Het versterkte gedeelte van deze drank bestaat uit een derde deel armagnac, ook al zo'n typisch streekproduct van de Sud-Ouest. Het percentage alcohol van dit exemplaar bedraagt 16,5%, houtopvoeding heeft niet plaatsgevonden, het is een fruitgedreven drank, gedronken als aperitief of digestief. In het glas een heldere rode tot magenta kleur, intensiteit 2 uit 5. Een 'zoete' neus, framboos, kers, appel, peer, meloen. Het zoetgehalte valt in de mond nog wel mee, hij is zeker niet dik of stroperig maar ook niet dun qua mondgevoel. Mooie aanwezige zuren, vooral een kersensmaak, komt absoluut niet alcoholisch over. Lekker, zeker in combinatie met een dessert met warme kersen, uitstekende combi.

24 november 2015

Terrassous AOP Côtes du Roussillon Villare Juliani 2012

Op vakantie koop ik vooral lokale wijnen om mee terug te nemen naar Nederland. In het hart van de Roussillon kun je dan uiteraard niet om de Côtes du Roussillon heen. De traditioneel gebruikte druivenrassen zijn hier voornamelijk grenache, syrah, carignan en mourvèdre. Je kunt er een veelvoud aan verschillende blends en blendverhoudingen aantreffen. Zelfs van dezelfde wijn kunnen deze variëren per oogstjaar. Zo bestaat de mix van deze 2012 uit 80% syrah en 20% grenache noir, alcohol is maar liefst 15% en hout heeft deze wijn niet gezien. Donkerpaars in het glas, intensiteit 4 uit 5. In de neus rijp fruit, kers, kruidig. In de mond mooie zuren, tannines 3 uit 5, fris, rood fruit, zwart fruit, kers, bessen, heel sappig, beetje dropperig in de afdronk. Mooie balans ondanks het hoge alcoholpercentage, erg lekker, beetje salmiak ook nog. Op dag twee leek hij iets ronder en fruitiger te zijn geworden, een klein zoetje was nu ook meer evident. Heel lekker en gewoon bij de Carrefour te koop.

21 november 2015

Wine Weekend 2015 'De Broodfabriek' Rijswijk



De tweede editie van een goed bezocht Wine Weekend in De Broodfabriek te Rijswijk, althans op zaterdag was het in ieder geval behoorlijk druk. M'n blog van vorig jaar is kennelijk ook gelezen want achterop de vrijkaartjes was duidelijk vermeld dat er nu €2,50 voor het proefglas betaald moest worden. Bij online bestelde e-tickets was hij bij de prijs inbegrepen. Veel terugkerende standhouders, ook enkele nieuwe. Diverse workshops gedurende de dag, allemaal goed bezocht. Eerst deed ik een rondje foto's, klik HIER voor het album op Facebook, daarna deed ik een rondje proeven. Nog steeds heel erg blij met m'n nieuwe camera en het verschil in de foto's is overduidelijk te zien ten opzichte van die van vorig jaar, maar dat terzijde. Bij het proeven kon ik weer naar hartenlust mijn "onbekende-monocépage-fetisj" bevredigen want er waren genoeg 'vreemde' druiven in wijnvorm aanwezig. Vijariego bij Granada Wijnen, zowel mousserend als stil, juhfark bij Miranda Beems Wine Import, de Japanse koshu bij Phileas Fogg Wines, babić bij De Boer en Wijn en 'last but' zeker niet 'least' prokupac bij Esar Wijnen. Eigenlijk lieg ik want ik wilde 'm daar nog helemaal niet proeven. Ik heb er gelijk een fles van gekocht om in alle rust thuis te kunnen analyseren en bespreken op Wijn-Blog. Deze wijn was de speciale reden waarom ik naar de beurs kwam. Druiven van meer dan 100 jaar oude druivenstokken van een 'single vineyard'. Ik ben erg benieuwd. Behalve deze wijnen heb ik uiteraard veel meer mogen proeven, opvallend veel goede kwaliteit was er meegenomen.


Wat me ook nog opviel was dat wijnproducenten vandaag de dag veel voorzichtiger en genuanceerder omspringen met houtopvoeding. Veel beter dan 'vroeger' wordt er nagedacht over de lengte van de rijping, gebruik van oud en/of nieuw hout, gedeeltelijke houtrijping, de mate van toasting, kleine of grote vaten, houtsoort. Bij riesling denk je niet aan houtopvoeding. Het wordt sporadisch geprobeerd maar met weinig succes, dat heeft riesling in principe ook niet nodig. Toch kreeg ik nog een 'scoop' bij Wijnen uit de Elzas: in zijn nieuwe assortiment zit een Riesling met rijping op acaciahout. Helaas net een week te laat om nog op Wine Weekend aanwezig te kunnen zijn maar bij een volgende proeverij zal hij hem bij zich hebben. Probeer vooral ook de Champagne bij Brouzje, een zeer goede en geraffineerde opbouw in de line-up waarbij elk volgend glas je zal verbazen. Nog enkele van de vele standhouders die ik even met naam wil noemen: Los Sueños de Lo Capitán, Wine Matters, De Kelder van de Coningh, Turks Wijnhuis, Wijnreus en als toetje natuurlijk de Portwijnen van Quevedo. Wijnmaker Oscar Quevedo is zelf ook aanwezig voor de Port-workshop, mis die niet! Mocht je dit nog op tijd lezen: ook zondag de 22e kun je nog naar de beurs van 12:00 tot 18:00 uur.

20 november 2015

Garçon's Tempranillo-Shiraz 2014

Een jonge rode wijn uit Spanje, geen DO, een landwijn dus. De druiven mogen uit heel Spanje komen, in dit geval de tempranillo en de syrah, blendverhouding onbekend, alcohol is 13%, geen hout. Kan ook niet voor de prijs van €2,99 bij de Vomar. Felrood gekleurd, magenta in de rand, intensiteit 2 uit 5. In de neus rood fruit, framboos, bessen. In de mond fris, hoge zuren, rood fruit, perendrups, framboos. Lichtelijk Beaujolais Nouveau gehalte.

19 november 2015

Pascal Clément AOP Beaujolais 'Beau!' 2013

De derde donderdag in november, de Beaujolais Primeur wordt vrijgegeven voor de verkoop. Ik pak nog even een fles uit m'n voorraad, geen primeur, geen nouveau maar wel een Beaujolais. De simpelste appellatie uit de regio. Niet gemaakt om lang te bewaren, fris en fruitig en bedoeld om jong en licht gekoeld gedronken te worden. Niet over-analyseren maar gewoon ongecompliceerd wegklokken. Alcohol is 12%, (uiteraard) geen hout, macération carbonique of semi-carbonique is de gehanteerde vinificatie-methode. Het basismateriaal is natuurlijk de gamay. In het glas helder, rood, magenta in de rand. Een weinig aromatische neus, fris, rood fruit, framboos. In de mond fris, mooie zuren, vers rood fruit, kers, aardbei, framboos, sappig, lichtvoetig zonder nou overdreven simpel te zijn. Wat ik zeg: niet over-analyseren, lekker wegklokken. Verkrijgbaar bij de HEMA.

18 november 2015

Malesan AOC Bordeaux récolte 2012

Merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, de klassieke Bordeaux druiven uit een klassiek jaar: 2012. Zes maanden rijping in Frans eiken, alcohol is 12,5%. Donkerrood in het glas, intensiteit 3 uit 5. In de neus voornamelijk een belegen aroma en hout. Hetzelfde in de mond: belegen en houtdominantie. Nog een beetje overrijp zwart fruit daartussen. Een klassiek voorbeeld waarom je vooral niet moet denken dat je een fatsoenlijke Bordeaux kunt vinden voor minder dan vijf euro.

16 november 2015

Faustino Rivero Ulecia DOCa Rioja Yellow Label Crianza 2012

Drie dagen doe ik over deze wijn. Bewust. De eerste twee dagen trek ik een vies gezicht: agressieve zuren, enorme bitters, harde hoeken. Ik heb de neiging de fles meteen door de gootsteen te gooien. Ik besluit te wachten tot een biodynamische 'fruitdag'. Allereerst klots ik de fles leeg in een karaf, misschien dat een hoop zuurstof al helpt. Of de duvel d'r mee speelt: op de fruitdag is hij inderdaad een stuk beter. Of het daaraan ligt of misschien aan de extra zuurstof weet ik natuurlijk niet. Het resultaat is in ieder geval dat de wijn een stuk toegankelijker is geworden. Alcohol is 13%, druivenrassen tempranillo 85%, garnacha 15%, 12 tot 14 maanden houtopvoeding in medium getoast Amerikaans eiken. Helder rood in het glas. Jonge neus, fris, bessen, op dag twee en drie komt er framboos bij, kers en perendrups. Op dag één en twee agressief hoge zuren, op dag drie zijn ze gewoon hoog, de enorme bitters van de eerste twee dagen zijn verdwenen op dag drie, de hoekigheid heeft plaatsgemaakt voor iets rondere vormen. Rood fruit, bessen, kers, hoge zuren, nog steeds geen makkelijke wegdrinker maar wel correct gemaakt. Ik denk dat een jaar in de kelder hem goed zal doen. Verkrijgbaar bij de Spar. En oh ja: zoek niet naar een "yellow label" want de kleur van het etiket is toch echt oranje!

12 november 2015

#TempranilloDay Bodegas Allegro Con Spirito DO Toro Monte Hiniesta Tinta de Toro 2010

Moet ik toch soms naar de wijnwinkel om mee te kunnen doen aan al die internationale "druif-dagen", om tempranillo zit ik eigenlijk nooit verlegen. En dat is maar goed ook op internationale #TempranilloDay. Ongeveer dertig synoniemen zijn er volgens de 'druifbijbel' Wine Grapes waarvan 'tinta de toro' er één is. Andere veel voorkomende benamingen zijn onder meer aragonez (in Portugal), cencibel, tinta del país en ull de llebre. In Rioja vaak in de blend met garnacha maar ook solo veel gebruikt. Het exemplaar van vandaag komt echter uit de DO Toro, in het noordwesten van Spanje, redelijk dicht tegen de grens met Portugal met de rivier Duero (Douro) als gemeenschappelijke deler. Enkele maanden houtopvoeding in zowel Frans als Amerikaans eiken, 14,5% alcohol. Magenta tot diep paars gekleurd, intensiteit 4 uit 5. Fruitig in de neus, rood fruit, zwart fruit, kers, kruidig. In de aanzet een klein zoetje, mooie zuren, heel fruitig, rood fruit, kers, braam, kruidig, een onopvallend likje hout, volle smaak, niet log. Eten niet noodzakelijk, lekkere borrelwijn. Verkrijgbaar bij Wine In Black.

11 november 2015

Grand Cru Marckrain AOC Alsace Grand Cru Gewurztraminer 2013

Bij Elzasser wijn is het maar al te vaak afwachten tot hij is ingeschonken of je met een droge of zoete wijn te maken hebt. Tegenwoordig zie je steeds vaker op het achteretiket een tabel met daarop de gradatie van zoetheid vermeld. Soms in vijf, soms in zeven stappen; één zijnde droog, zeven zijnde heel zoet. Wanneer zo'n tabel ontbreekt is het gissen. Het alcoholpercentage van 12,5% gaf mij in ieder geval niet het gevoel met een zoete wijn te maken te hebben. Het is gewurztraminer dus een fruitig zoetje had ik wel verwacht maar niet de enorme bak restsuiker die me te wachten stond. Ik hou best van zoet maar ik wil er graag op voorbereid zijn. Voor hetzelfde geld heb ik er een gerecht bij verzonnen waarmee de combinatie totaal verkeerd uitpakt. Min of meer op goed geluk zaten er echter zoete elementen in het gerecht. Terug naar de wijn: in het glas intens goud-geel. Het aroma van honing, ananas, perzik, abrikoos. In de mond zoet, lage zuren, mini-bittertje in de afdronk, smaken van honing, ananas, perzik, abrikoos, lychee, limoen. Rijk van smaak maar weinig subtiel, vooral door het gebrek aan zuren.

07 november 2015

#MerlotDay Los Boldos Family Wine Estate DO Cachapoal Valley Merlot Reserva 'Momentos' 2013

Ik kan me niet herinneren al eens eerder mee te hebben gedaan met #MerlotDay, dat was dus vandaag. Vlak nadat deze druif in oktober al een hele maand in het zonnetje mocht staan met de slogan #MerlotMe. Het ene moment is het een ondergeschoven kindje, het andere moment staat-ie volop in de schijnwerpers. Voor mij in ieder geval een uitgelezen 'momentos' om deze Chileen open te trekken. Alcohol is 14,5%, zes maanden houtopvoeding in Frans en Amerikaans eiken. Donkerrood gekleurd, intensiteit 3 uit 5. Kruidig in de neus, rood fruit, zure kers, rabarber. In de aanzet een klein zoetje, hoge zuren, rood fruit, zure kers, cassis, rabarber, kruidig, licht dropperig in de afdronk. Er is iets vreemds met de zuren in deze wijn. Ze zijn niet extreem hoog maar wel heel erg fruitig, fruitige zuren dus. Vandaar de omschrijving 'zure kers' en 'rabarber'. Ik heb deze smaak al eerder ervaren bij de 'Laughing Magpie' van d'Arenberg. Is het een of ander vineus truukje of zijn het de gebruikte gisten die zorgen dat deze wijn wat 'on-merlots' aandoet? Desondanks is het een lekkere doordrinker zonder scherpe randjes aan de ene kant of logheid aan de andere kant. Verkrijgbaar bij Wine In Black.

06 november 2015

#SherryWeek Sandeman DO Sherry-Jerez-Xérès Royal Esmeralda Fine Dry Amontillado Aged 20 Years

Zoet zijn meestal de afsluitende toetjes, ik eindig deze #SherryWeek op een droge noot. Fine Dry Amontillado, twintig jaar lang heeft deze Sherry van de druif palomino fino mogen rijpen in eikenhout volgens het solera-systeem, alcohol is 20%. De palomino fino is een witte druif maar na twintig jaar in hout is de kleur behoorlijk getaand. De kleur van een tien jaar oude tawny Port, daar lijkt het nog het meest op. Lichtbruin met oranje tinten, behoorlijk intens. Het aroma is verfijnd, iets zurigs, noterig, lichte houttoets, een beetje kokos, chocola, mokka, heel licht ziltig. De eerste slok is even schrikken: beendroog! Na zo'n rijk aroma wordt je even op het verkeerde been gezet. Hoog in de zuren maar niet gemeen trekkend, prettig over de gehele tong, binnenkant van de wangen, gehemelte. Subtiele smaken van mokka, hazelnoot, amandel. M'n speekselklieren gaan echt vol aan de bak! Bij elke slok die ik neem produceren ze minstens evenveel speeksel. Na het adaptatieproces vallen de subtiele smaken en nuances beter op. De lichte ziltigheid komt nu ook meer naar voren gepaard met het besef dat je hierbij moet eten. Liever gezegd: happen. Sherry en tapas. Shapas. Gedroogde plakjes ham, olijven, ongezouten pinda's, zongedroogde tomaatjes, gegrilde garnalen met knoflook, haring... noem maar op. Dit is een feestje!

04 november 2015

#SherryWeek Gonzalez Byass DO Sherry-Jerez-Xérès 'Cristina' Medium

Ik zit prima in m'n vel, toch komt medium Cristina bij me over de vloer. Nee, niet zo'n zweverig tiepje in een azuurblauw gewaad dat claimt geneeskundige krachten te bezitten en flesjes water instraalt. Het is echter wel gebotteld en als 'gelukkig zijn' geneeskracht heeft dan kom ik na het drinken ervan nog een heel eind. Ik heb het namelijk over een Sherry. Het is #SherryWeek en ik doe daar graag aan mee. Na m'n eerste 'medium' zouden er ongetwijfeld meer gaan volgen, vandaag het bewijs daarvan. Alcohol is 17,5%, druivenrassen palomino fino 87% en 13% pedro ximenez, houtopvoeding via het solera-systeem. In het glas helder, oranje-amber-barnsteen van kleur. Schitterende neus: vijgen, dadels, hazelnoten, karamel, melkchocolade, mokka. Ik ben nu al verkocht. Gelukkig valt de smaak weer eens precies samen met het aroma. Vijgen, krenten, mokka, hoge zuren, elegant zoet, niet stroperig. Een stuk verfijnder dan de 'cream' die ik eerder deze week proefde.

02 november 2015

#SherryWeek Osborne DO Sherry-Jerez-Xérès Cream

Een hele week aandacht voor het prachtige product Sherry in de #SherryWeek. Ik trap af met deze 'Cream'. Denk vooral niet aan KoffieKaatje of Baileys want zo'n Cream is het zeker niet. Eerder heb ik dezelfde Sherry al eens besproken, althans, dat dacht ik. Er zijn echter wat wijzigingen. Toen stond er nog de toevoeging "oloroso dulce" op het etiket, dat ontbreekt nu. Tevens is de Pedro Ximenez verdwenen en is alleen de druif palomino fino nog vertegenwoordigd. Alcohol is 17%, opvoeding op hout in het solera-systeem. Mooi helder in het glas, amber, barnsteen van kleur, redelijk intens. Rijke neus, krenten, boerenjongens, noterig. In de mond behoorlijk zoet, best wel 'dik', mooie zuren, rond, krenten, noterig. Erg makkelijke instap-Sherry voor wie het nog nooit geproefd heeft en het eens zou willen proberen. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten. Verkrijgbaar bij onder andere de Jumbo.