25 juli 2025

Arvad Wine Vinho Regional Algarve Negra Mole 2022

arvad-wine-algarve-negra-mole
De eerste keer voor mij dat ik een monocépage van de tinta negra ga proeven. Een inheems Portugees druivenras, ook wel negra mole of negramoll genoemd. Gave fles, met "krijt" staat er op geschreven wat er in zit. Een kurk als afsluiter met een laagje "wax". Geen idee of dit een vin naturel is maar ik verklap alvast dat-ie wel zo puur smaakt. Alcohol is 12%, geen hout maar acht maanden rijping in amfora's van 750 liter inhoud. In het glas helder op wat drijvende stukjes paraffine na, dat vind ik wel een nadeel daarvan. Robijnrood, intensiteit 1 uit 5. Behoorlijk aromatisch, roosvicee rozenbotteljam, morellen, rode bessen, aardbei, wilde bramen, frambozen, bloedsinaasappel, rode grapefruit, echt een fruitbom in de neus. Een fruitig zoetje in de aanzet, hoge zuren, strak, lange afdronk. Hoge smaakintensiteit en concentratie, enorm fruitig, alles wat ik ruik komt terug in de smaak. Het smaakt zo intens puur dat ik daarom denk dat het een vin naturel is. Het staat niet als zodanig vermeld op de site van Arvad Wine, wellicht dat ze er sulfiet aan hebben toegevoegd voor de stabilisatie maar dan nog. Het mag van mij. Puur druivensap, ook de tweede dag na openen is hij stabiel gebleven. Het nodigt uit tot doordrinken, bijna dorstlessend is-ie. Mijn exemplaar kwam bij Vasco Wijn vandaan.

18 juli 2025

Recanati Winery Judean Hills Bittuni 2019

recanati-winery-judean-hills-bittuni
Zo, ik ben weer eens door mijn voorraad nieuwe monocépages aan het spitten. Vandaag de bittuni, een zeer oud en bijna uitgestorven ras uit Israël. Staat niet in Wine Grapes, staat wel in de VIVC (een zeer uitgebreide database voor allerlei druivensoorten en -rassen) onder de naam bituni turan. De naam van de druif is afgeleid van de naam van de stad Beitunia. Recanati Winery is de enige producent die ermee experimenteert, datzelfde geldt voor de druif marawi bijvoorbeeld (ook niet vermeld in Wine Grapes en weer wel in de VIVC). Het maximum aantal flessen dat per jaar wordt gemaakt is slechts 3000 dus je zult begrijpen dat er een stevig prijskaartje aan hangt. Licht gekoeld komt deze wijn het best tot zijn recht dus dat doen we dan ook. Uiteraard is de wijn kosher, het alcoholpercentage is slechts 12 procent, zes maanden houtrijping in tweedejaars Bourgogne barriques. In het glas helder, fel Ferrari-rood, intensiteit 1 uit 5. Ingetogen aroma, aardbei, aards, leer. In de mond droog, fraaie en precieze zuren, strak, iets op het tandvlees drogende tannines (3 uit 5), heel klein bittertje, lange afdronk. Ingetogen smaak, wel geconcentreerd, in eerste instantie niet echt fruitig, de aardse toon gaat voorop, walnoot, kruidig, daarna de aardbei, citroen-zest, beetje vanille. Naarmate de wijn wat langer open staat treedt het fruit wat meer naar de voorgrond, het blijft vooral bij aardbei. Ik vind 'm wel heel erg mooi. De pinot noir van Israël doop ik 'm. Best veel overeenkomsten hebben ze, organoleptisch gezien dan. Het perspectief van de wijnboer neem ik hierbij even niet mee. De pinot noir heeft een dunne schil en houdt van gematigde temperaturen, ik weet niet hoe dat met de bittuni zit. Ook heb ik geen gegevens over de bloeiwijze en -periode. Afgaand puur op smaak schaar ik de bittuni in het rijtje pinot noir en nebbiolo. De wijn vind ik op dit moment ook mooi "à point", zoals de Fransen dat zo fraai weten te zeggen. In 2021 gekocht bij Israelwijn. Ik blijf 'm inschenken, hij is spannend, uitstekend doordrinkbaar en voldoende complex... ik maak er zelfs een aanrader van.

14 juli 2025

Domaine Marcel Deiss AOC Alsace Gewurztraminer 2018

domaine-marcel-deiss-gewurztraminer
Het laatste weekend dat restaurant De Dyck in Woubrugge geopend zou zijn voordat ze definitief de deuren sluiten. Een groene Michelinster, een 9-gangen menu, vegetarisch of indien gewenst met vlees en vis en een wijnkaart waar ik spontaan van begon te watertanden toen ik die doornam. Heel bewust hebben ze gekozen voor wijnen die verkrijgbaar zijn binnen een straal van 500 kilometer vanaf het restaurant om zo de koolstofvoetafdruk zo klein mogelijk te houden. Veel Nederlandse wijnen, ik begon het aperitief met de extra brut Raarberg van Domein Holset. Daarna moest ik kiezen van de wijnkaart. Het werd uiteindelijk na veel twijfelen de Gewurztraminer uit 2018 van Domaine Marcel Deiss. Geen onbekende hier op Wijn-Blog, ik vind dat hij sublieme wijnen maakt. Normaal gesproken doet hij veelal field-blends maar hij maakte een uitzondering voor de Gewurztraminer. Het alcoholpercentage ligt op 13,5%, geen hout, wel twaalf maanden rijping in roestvrij staal op de fijne droesem. In het glas helder, licht oranje van kleur. Behoorlijk aromatisch, abrikoos, perzik, licht kruidig. Zijdezacht mondgevoel, een prachtig gedoseerd zoetje gevolgd door de nodige verfijnde zuren, klein bittertje, hele lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, vooral abrikoos, perzik, licht kruidig. Prachtige stijl wijn.

13 juli 2025

Weingut Leitz Rüdesheimer Bischofsberg VDP Erste Lage Riesling trocken 2015

weingut-leitz-rudesheimer-bischofsberg-erste-lage-riesling
Nou, na de alcoholvrije Riesling van gisteren dan gelijk maar even doorpakken met een "gewone" Riesling. Met alcohol dus. Maar dit is allesbehalve "gewone" Riesling, voor zover dat überhaupt al bestaat. Dit is een VDP Erste Lage, een Grosses Gewächs oftewel een Duitse Grand Cru. Ook nog eens van hetzelfde wijngoed als die van gisteren. Nu zit er echter 12,5% alcohol in en heeft dit exemplaar zelfs houtrijping gehad. Groot hout wel te verstaan. Voor net geen vijftien euro gekocht in 2017 bij Wine In Black. Helder in het glas, oranje van kleur (witte wijn wordt donkerder bij voldoende rijping). Aromatisch, boenwas, gedroogde honing, gistcellen, ingedroogde abrikoos, citroen, sinaasappelzest. In de mond droog, een perfect micro-zoetje, hele hoge en laattrekkende zuren (yes!), een mini-bittertje, strak, strakker, strakst, hele lange afdronk. De smaak heeft de juiste intensiteit en concentratie, citroen, sinaasappelzest, gedroogde honing, ingedroogde abrikoos, grapefruit, limoen, kleine hint boenwas. Klassiek schoolvoorbeeld van hoe mooi Riesling kan ouderen en daarmee gastronomisch inzetbaar wordt voor zover dat nog niet het geval is. In eerste instantie denk ik meteen aan een paddenstoelenrisotto erbij, wat Parmezaanse kaas erover, een paar vlokjes truffel. In de vorm waarin deze wijn zich nu bevindt kan hij zo'n gerecht makkelijk aan. Ik geniet.

12 juli 2025

Weingut Leitz Alcohol Free Wine Riesling MOT!V

weingut-leitz-alcohol-free-riesling-motiv
Niet sprankelend maar toch ontsnapt er een kleine "pffft" wanneer ik de schroefdop losdraai van de fles alcoholvrije Riesling die ik zojuist mocht ontvangen. In de bierwereld is de markt voor alcoholvrij bier ernstig hard gegroeid en dat heeft, na een jaar of tien experimenteren, geleid tot zeer acceptabele en goed doordrinkbare alcoholvrije bieren. De wijnwereld staat wat dat betreft nog in de kinderschoenen want gelet op kwaliteit en drinkplezier zijn ze er nog lang niet. Alcoholvrije bubbels zijn naar mijn mening beter drinkbaar maar dat zal vooral met de structuur en beleving van het koolzuur te maken hebben. Toch ben ik reuze benieuwd hoe het er nu voor staat en waar het naartoe gaat. Ik ga dit presentje dan ook gewoon proeven en analyseren. Zoals inmiddels wel bekend is alcoholvrije wijn eerst echte wijn geweest. Achteraf is de alcohol er aan onttrokken. Een proces dat in mijn ogen de alcoholvrije wijn alleen maar duurder maakt dan dezelfde wijn mét alcohol. Even googelen naar verkooppunten van dit exemplaar brengt me bij de Gall & Gall waar hij toch al bijna een tientje moet kosten. Nu is Weingut Leitz geen amateur in de wereld dus ongetwijfeld betaal je dan ook iets mee aan de marketing en de naam. In het glas is hij helder, heel licht pétillant, licht strogeel van kleur. Redelijk aromatisch, gelukkig ook best typerend voor Riesling, Velpon, citroen, ananas. Qua geur verwacht je in ieder geval een Riesling te gaan proeven. In de mond begint hij met iets wat verdacht veel op zoet lijkt maar een seconde later ervaar ik het als droog met een klein zoetje. De typische hoge en laat trekkende zuren waar ik Riesling van ken moet ik ontberen, hij is zeker wel strak en heeft een korte afdronk. Ingetogen smaakintensiteit, geconcentreerd, witte druiven, citroen, boenwas, ananas. Hier ook weer typisch Riesling, dat stemt me tevreden. Toch mis ik weer die alcohol, zoals nog te vaak smaakt dit naar een pak uitgeperste verse druiven zonder alcoholische fermentatie. Om te drinken en je dorst te lessen helemaal prima maar dan is daar de prijs helemaal niet naar.

11 juli 2025

Francis Coppola Diamond Collection Santa Barbara County Pinot Noir 2021

francis-coppola-diamond-collection-santa-barbara-county-pinot-noir
Gezellig met z'n vieren uit eten in een restaurant en ik ben de enige die rode wijn drinkt. De wijnen per glas spreken me niet aan dus ik bestel een fles. Die komt natuurlijk niet op in m'n eentje dus het restant neem ik mee naar huis, uiteraard mag dat gewoon, je hebt er voor betaald. Geeft me meteen de kans om 'm op Wijn-Blog te beschrijven, normaal gesproken doe ik dat niet bij wijn die ik in een restaurant drink. Alcohol is 13,5%, zeven maanden rijping in eikenhouten vaten waarvan 30% Frans en 70% "neutraal", wat dat dan ook moge betekenen. Zwitsers? Haha. Geen monocépage want de pinot noir zit er voor 97% in, de overige 3% bestaat uit petite sirah oftewel durif. In het glas helder, fel Ferrari-rood, intensiteit 1 uit 5. Gematigd aromatisch, fruitig, zure kersen, rabarber, aardbei, rode bessen, hout, licht aards. In de mond vrijwel droog, fraaie precieze zuren, strak, klein bittertje, lange afdronk. Intense smaak, rijpe rode kersen, vanille, rode grapefruit, bloedsinaasappel, rode bessen, licht aardse toon in de finale. Zeer fraai exemplaar, de kenmerken van pinot noir hebben duidelijk de overhand. Te koop bij de (online) wijnspeciaalzaak.

04 juli 2025

Kapistoni Winery Chinebuli Qvevri 2019

kapistoni-winery-chinebuli-qvevri
En wéér een nieuwe monocépage! De druif chinuri, van oorsprong uit Georgië, synoniem aan chinebuli. Ze hebben er een "oranje wijn" van gemaakt, opgevoed in "qvevri's", grote aardewerken amfora's, vaak in de grond ingegraven. Oranje wijn is eigenlijk witte wijn maar opgevoed en gevinifieerd als rode wijn. Dus, schilinweking voor langere periode, schilletjes en eventueel takjes en pitjes nog aanwezig tijdens de persing. Resultaat: meer kleur (oranje) en zelfs tannines. Neigt het dan naar rosé? Nee, verre van. Het is nog steeds een "witte" wijn maar met meer smaak. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas helder, intens oranje. Hele "droge neus", aards, kruidig, specerijen, umami, maggi, gedroogde abrikozen. In de mond droog, verfijnde precieze zuren, middellange afdronk. Ingetogen smaak en concentratie, gedroogde abrikoos, umami, gedroogde honing, notig. Van alle oranje wijnen die ik inmiddels heb geproefd en hier beschreven vind ik dit exemplaar het mooiste schoolvoorbeeld. Hij is complex en elegant, bij elke slok vraag je je af wat je nu eigenlijk proeft. Hij is toegankelijk zonder makkelijk te zijn. Hij is uitstekend in balans. Te koop bij Andere Wijn.

03 juli 2025

Gulpener Bierbrouwerij / Wijngaard St. Martinus Barrel Aged Gulle Tinus editie 2022

gulpener-bierbrouwerij-sint-martinus-barrel-aged-gulle-tinus-editie-2022
M'n tweede bierbespreking hier op Wijn-Blog. Wederom vanwege het bruggetje tussen bier en wijn. De Gulpener bierbrouwerij liet namelijk hun "Wintervrund", een bier van het type "Belgian Quadrupel", twaalf maanden rijpen in eikenhouten vaten van wijngaard St. Martinus waar eerder wijn van de druiven cabernet cantor en cabernet cortis in rijpte. Deze unieke samenwerking is al enkele jaren gaande. Eerder had ik al de edities 2020 en 2021 in m'n glas maar nu pas deel ik editie 2022 hier. Het mooie is dat elk jaar de smaak anders is, gek genoeg. Mijn aanname is dat dat eerder met de rijping in de vaten van St. Martinus te maken heeft dan met het productieproces bij Gulpener. Daar zijn ze gebaat bij consistentie terwijl een wijnoogstjaar elk jaar anders is. Dit bier heeft een alcoholpercentage van maar liefst 12% maar dat vertaalt zich niet naar een "boozy" bier, zoals dat dan heet in de bierwereld. Dit bier is zeer subtiel en elegant. In het glas helder, roodbruin, een dikke schuimkraag van fijne bubbels. De flinke zuren zijn het eerste dat je raakt in de mond, de bitters zijn fraai maar ingetogen, de afdronk is heel lang. De smaak is niet intens, wel geconcentreerd en verspreid over het gehele smakenpalet. Morellen, jeneverbes, cassis, rode bessen, karamel, kaneel, kruidnagel, hout. Dit is echt weer zo'n bier dat een wijnliefhebber wel moet kunnen waarderen. Gastronomisch, intens, complex. Op de biercommunity "Untappd" kreeg hij van mij een score van 4,5 uit 5. Verkrijgbaar in de webshop van St. Martinus.