30 augustus 2024

Bodegas Agronavarra DO Navarra Agramont Graciano 2021

bodegas-agronavarra-agramont-graciano
Vorige week een nieuwe monocépage, vandaag weer een. De druif graciano proefde ik al regelmatig in de blend van een Rioja maar nog nooit solo. Op dit moment heb ik zelfs twee verschillende exemplaren in m'n voorraad, vandaag de eerste. De andere is van een hogere kwaliteit en een beter oogstjaar dus die koester ik nog even. De wijn van vandaag komt bij Wine In Black vandaan, het alcoholpercentage is 13,5%, vier maanden houtrijping. In het glas helder, rood tot magenta gekleurd, intensiteit 2 uit 5. Matig aromatisch, morellen, rode bessen, fris. In de mond droog, hoge zuren, tannines 2 uit 5, iets drogend op de tanden, klein bittertje, middellange afdronk. Lage smaakintensiteit, gemiddelde concentratie, zure kersen, morellen, rode bessen, een licht boers toontje in de afdronk. Fraai vervaardigd maar komt wat dunnetjes over. Ik ben nu wel reuze benieuwd naar dat andere exemplaar.

23 augustus 2024

Kapistoni Winery Budeshuri Saperavi Qvevri 2019

kapistoni-winery-budeshuri-saperavi-qvevri
De budeshuri tsiteli wordt ook budeshuri saperavi genoemd in Georgië. Het zou me niet verbazen wanneer deze familie is van de saperavi zelf aangezien het sap in m'n glas behoorlijk intens paars is. De saperavi is een zogenaamde teinturier, een rode druif waarvan ook het sap zelf gekleurd is. Sap van een gangbare rode druif is namelijk gewoon doorzichtig, vandaar dat je ook witte wijn kunt maken van rode druiven. Niet van een teinturier echter. De kleurintensiteit is 4 uit 5. Redelijk aromatisch, morellen, rabarber, rode grapefruit, bloedsinaasappel. Een zacht mondgevoel, droog, rijpe en afgeronde tannines (2 uit 5), licht drogend op de tanden, hoge zuren, strak, klein bittertje, middellange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, geconcentreerd, rode kersen, morellen, rode bessen, rode grapefruit, bloedsinaasappel, iets droppig in de finale. Geen zware wijn, wel stevig in z'n zuren. Alcohol is 13,5%, rijping in qvevri's, verkrijgbaar bij Andere Wijn.

16 augustus 2024

Nicolas Vellas IGP Pays d'Oc 'Les Naturels' Collection Rouge Syrah 2022

nicolas-vellas-les-naturels-syrah
Nicolas Vellas is in het zuiden van Frankrijk heel goed bezig. Hij heeft inmiddels een grote collectie wijnen op de markt gezet. Behalve de uitmonstering, het zijn stuk voor stuk juweeltjes van etiketten, valt ook de diversiteit op. Er is zelfs een wijn met een alcoholpercentage van maar liefst zeventien procent! Momenteel heb ik weer zo'n exemplaar uit een fraaie collectie in m'n glas. De "Naturels", elk etiket voorzien van een ander insect, vandaag het lieveheersbeestje. Vervaardigd van syrah, alcohol is 13,5%, geen hout, bio bovendien. In het glas helder, fel Ferrari-rood tot licht magenta, intensiteit 1 uit 5, behoorlijk licht van kleur dus voor een Syrah. Aromatisch, floraal, morellen, rozenbottel, garrigue, druivensuiker, aardbei. Zacht mondgevoel, afgeronde tannines 1 uit 5, een aangenaam fruitig zoetje, speekselopwekkende fraaie zuren, sappig, lange afdronk, perfecte balans. Ingetogen, elegant, slank, sappig fruit, kersen, aardbei, framboos. Pure wijn, ongehinderd door hout, vervelende gistsoorten of andere kunstgrepen. Althans, voor zover ik dat kan beoordelen zonder voorkennis. Zeker geen vin naturel, daar is-ie net te gelikt voor maar dat zal juist de tegenstanders van dat type wijn aanspreken. Dit smaakt puur zonder funky te zijn. Niet heel typerend voor syrah overigens maar dat mag de pret niet drukken. Gekocht voor een zeer zacht prijsje bij de Franse Intermarché.

09 augustus 2024

Vinicola Mediterranea IGP Salento 'Latentazione' 2017

vinicola-mediterranea-salento-latentazione
"De grootste en dikste fles uit de collectie"... voeg daar "zwaarste" ook maar aan toe. Inclusief inhoud bijna twee kilo en dankzij z'n dikke nek krijg ik de druppelvanger er niet omheen. Sterkte aan de bezorger die met volle dozen van deze wijn moet lopen leuren. In zo'n fles zit dan een mix van twee druivenrassen, 80% malvasia nera (di Brandisi) en 20% primitivo (zinfandel/tribidrag). Het alcoholpercentage is maar liefst 15%, een deel van de wijn heeft mogen rijpen in barriques van Frans eikenhout. In het glas dieprood uitwaaierend naar baksteenrood in de tong, kleurintensiteit 4 uit 5. Redelijk aromatisch, op de stille spiegel vooral hout, leer, koffie en chocolade. Na walsen met het glas komt daar zondoorstoofd zwart fruit bij, pruimen, kersen, tutti-frutti, kruidigheid, eucalyptus en balsamico. In de mond een fraai ingetogen zoetje, speekselopwekkende precieze zuren, enorm sappig, klein bittertje, meer strak dan filmend, ellenlange afdronk. Alles is goed in balans, zelfs het hoge percentage alcohol valt niet op, goede verhouding tussen hout en fruit. Hoge smaakintensiteit zonder log te zijn, alles wat ik ruik komt weer terug in de smaak, in de finale nog wat drop. Deze wijn is elegant, spannend, complex en heeft een hoge doordrinkfactor. Nu drinken of tien jaar kelderen. Mijn exemplaar kocht ik bij Op Dronk.

02 augustus 2024

Planeurimo ODE Winery DOC Tejo Touriga Nacional 2022

ode-winery-touriga-nacional
Moeilijk te bevatten maar dit is pas m'n tweede monocépage van de touriga nacional. Ik heb 'm vaker in de blend gehad dan solo. Hij wordt vooral veel gebruikt in Port. Via de social media zag ik diverse Portugese wijnen voorbij komen van door mij nog ongeproefde druivenrassen. Behalve een selectie daarvan vulde ik mijn bestelling aan met andere monocépages. Een alcoholpercentage van 13%, de druiven zijn letterlijk "met de voeten getreden", micro-oxidatie duurde drie maanden in een "ei", daarna volgde voor slechts 30% van de wijn een rijping van vier maanden op Frans eikenhout in vaten van 500 liter. Heel licht nevelig in het glas, diepe magenta tot paarse kleur, intensiteit 3 uit 5. Gematigd aromatisch, op de stille spiegel een beetje grafiet, een klein stalletje, iets boers. Na walsen met het glas komt er iets van de malo bij, Wicky, yoghurt en rode kersen. In de mond bijna droog, een microscopisch zoetje, hoge zuren, straffe en op de tanden drogende tannines (3 uit 5), klein bittertje, speekselopwekkend, sappig, lange afdronk. Hoge smaakintensiteit, hoge concentratie, heel fruitig, vooral rijpe rode kersen maar ook zwarte bessen. In de finale een klein rokerig toontje. Ik voel dat ik met dit exemplaar wel de essentie van de touriga nacional te pakken heb. Niet gehinderd door vinificatie of gebruikte gistsoort(en). Intrigerende en spannende wijn. Normaal gesproken levert Vasco Wijn alleen aan de zakelijke markt maar voor mij werd een uitzondering gemaakt. Ik vermoed dat ze dat voor anderen ook wel willen doen.