25 november 2023
Château Rollan de By AOC Bordeaux Le Blanc du Château Rollan de By 2019
Een droge witte wijn met een alcoholpercentage van maar liefst 15 procent kom ik zelden tegen, laat staan uit de Bordeaux. Wijnen van de druif sauvignon blanc ben ik in de loop der jaren steeds meer gaan waarderen. Heel benieuwd hoe dit relatief "oude" exemplaar zich gaat manifesteren. Geen vermelding van houtrijping of vergisting op hout, ik vermoed wel dat hij wat langer sur lies heeft gelegen, al is ook daarvan nergens melding gemaakt. Bij de eerste slok krijg ik echter meteen al een WoW!-moment. Wat is dit mooi! Geouderd, zeker... maar op zo'n fraaie wijze. Bij dit exemplaar krijg je een heel klein kijkje in de keuken van oranje wijn, qua smaak dan. Ik heb het niet over de vinificatie want die is gewoon traditioneel. Ook niet qua kleur want die is intens goudgeel, helder. Het aroma is eigenlijk de grootste indicator dat het om een iets oudere witte wijn gaat, boenwas, honing, walnoot, gisttonen maar ook nog behoorlijk wat dik tropisch fruit, mango, perzik, lychee. In de mond toch nog een klein zoetje, zeer aangenaam voor het mondgevoel, speekselopwekkend, voldoende zuren, meer filmend dan strak, klein bittertje, hele lange afdronk. Intense smaak, tropisch fruit voorop, mango, perzik, lychee, honing, licht ziltig ook, zonnebloemolie, licht notig, floraal. Wat is dit prachtig! Op hun eigen site staat dit te koop voor net geen dertig euro, ik pakte 'm van het schap van de Intermarché voor een tientje minder dan dat. Voor veel consumenten is twintig euro voor een fles wijn een hoop geld maar ik vind die prijs het dubbel en dwars waard voor dit exemplaar. Zeker wanneer je nagaat dat het hier een Sauvignon Blanc betreft. Dit is zo a-typisch voor het ras, het is bijna alsof er viognier in m'n glas zit. Als elke wijnmaker zijn Sauvignon Blanc op deze manier zou weten te maken dan zou het een veel populairder druivenras zijn en datzelfde geldt dan natuurlijk voor de wijnen ervan. Ik ben uitermate geïntigreerd door deze wijn.
Labels:
bordeaux,
druif: sauvignon blanc,
land: frankrijk,
wit
18 november 2023
Luddite Wines WO Cape South Coast 'Saboteur' 2016
Het is weer eens tijd voor een wijn uit Zuid-Afrika. Geen GSM maar een CSM-blend van syrah 54%, cabernet sauvignon 32% en mourvèdre 14%. Dertig procent van de wijn mocht een jaar in barriques van nieuw eikenhout rijpen. Het alcoholpercentage staat op 14,5%. Helder in het glas, fel scharlakenrood, intensiteit 2 uit 5. Op de stille spiegel een beetje hout, na het walsen met m'n glas komt daar een boers en aards toontje bij, leer, paardenzweet, zure rode kersen en rode bessen komen pas daarna, ingetogen intensiteit, wel redelijk complex. In de mond droog, hoge zuren, speekselopwekkend, iets op de tanden drogende tannines (2 uit 5), klein bittertje, iets van alcoholische warmte in de slokpijp, hele lange talmende afdronk. Hoge smaakintensiteit maar niet log, de smaken zitten helemaal over de breedte van het palet, hele aangename boerse en aardse indruk, flink wat tertiaire tonen, koffie, chocolade, kruidig, het fruit zit subtiel op de achtergrond, zure kersen en rode bessen. Een klein beetje floraal ook nog, ik wil zeggen Kaapse viooltjes maar dat ligt wel erg voor de hand. Dit is zo'n wijn die je bij een assortimentsproeverij pas aan het eind schenkt, deze bewaar je voor het laatst omdat hij best overweldigend is. Krachtig doch elegant, vol doch subtiel, complex, zeer goed in balans. Ook de blend van de druivenrassen pakt heel goed en gebalanceerd uit. Deze wijn imponeert me wel hoor! Dit staat zo mijlenver verwijderd van al het spul uit Zuid-Afrika dat je in de supermarkt koopt. Komt bij Wine In Black vandaan. Hoge doordrinkfactor maar tevens een "mijmerwijn", kwaliteitswijn.
Labels:
blend,
land: zuid-afrika,
rood
11 november 2023
Domaine Lafage AOP Côtes du Roussillon Les Aspres 'Léa' 2015
Ik open weer een wijn uit het oogstjaar 2015. In het recente verleden met wisselende resultaten, vlak na de uitgave van het oogstjaar een overweldigend succesnummer, heel algemeen gesproken dan. En dan heb ik het over het oogstjaar zelf, niet over deze wijn in het bijzonder. Voor wat betreft dit exemplaar ga ik dat nu ondervinden. Ik neem mijn voorraad wijnen weer eens onder de loep. Aangezien ik steeds minder tolerant aan het worden ben ten opzichte van rode wijnen, ik word er sneller moe van dan van wit, ben ik deze eerst aan het opmaken. Tevens de wijnen die hoog in de alcohol zitten gaan er als eerste uit. Ik zit nu al een aantal wijnen achter elkaar op 14 procent of hoger. Op zich is een hoog alcoholpercentage geen ramp maar er moet wel balans in zitten. Het exemplaar van vandaag zit op 14,5%. De gebruikte druivenrassen zijn garnacha (grenache noir) 50%, carignan 30% en syrah 20%. Rijping duurde 12 tot 15 maanden in Franse eikenhouten "bourguignonnes". Dat zijn vaten met een inhoud van 228 liter daar waar een barrique een inhoud van 225 liter heeft. In het glas mooi helder, fonkelend, fel scharlakenrood gekleurd, intensiteit 2 uit 5. Een ingetogen neus, er springt weinig specifiek het glas uit. Heel licht boers, tikje kruidig, knisperend vers rood fruit, bessen, aardbeien. Heel zacht mondgevoel, afgeronde tannines (1 uit 5), enorm sappig, klein bittertje, fraaie en prachtig gebalanceerde zuren, strak, middellange afdronk. Gemiddelde smaakintensiteit, hoge concentratie, rood fruit, bessen, aardbeien, licht animaal, leer, licht kruidig. Fraai gebalanceerde wijn, hele elegante stijl, perfect op dronk, à point. Dit is weer zo'n kwaliteitswijn die het niet moet hebben van een "overwhelming in your face" intimidatie maar juist van subtiliteit, elegantie en vooral balans. Deze fles kwam bij die hele leuke winkel Barrels to Bottles uit Rotterdam vandaan.
Labels:
blend,
land: frankrijk,
rood
04 november 2023
Wijndomein St. Martinus BGA Limburg '7 Zonden' L7ZO2022
Ja hoor, er is weer een nieuwe editie met bijbehorend lotnummer van de "7 Zonden" van Wijngaard St. Martinus verschenen. Ik ben van plan ook van die wijn geen enkele uitgifte meer te missen. Dit keer zijn het de oogstjaren 2019, 2020 en 2021 die in de blender zijn gegooid. De gebruikte druivenrassen zijn de cabernet cortis en de cabernet cantor. Het alcoholpercentage zit op 14% en zoals altijd mocht de wijn in eikenhout rusten. Op de stille spiegel is dat goed te ruiken, houttonen, rokerig, sigaar en een klein zoet vanille-elementje. Na even walsen met het glas breekt het fruit er doorheen, vers rood fruit, bessen, wilde bramen, rozenbottel, gevolgd door kruidigheid en wat ingetogen tertiaire tonen als leer en pure chocolade. In de mond droog, licht op de tanden drogende tannines (3 uit 5), klein beetje rauw nog, hoge zuren, middellange afdronk. Ingetogen smaakintensiteit, wel geconcentreerd, zure kersen, rode bessen, rozenbottel, zwarte bramen, groene paprika, rokerig, potloodslijpsel, sigaar, ik krijg een sterke cabernet franc associatie. Verder nog leer en wat kruidigheid. Deze wijn heeft bij "nu drinken" behoorlijk wat zuurstof nodig, flink overklotsen in een karaf dus. Voor de lange adem zou ik 'm eerder nog tien jaar in je kelder laten rijpen. Verkrijgbaar via het Wijndomein zelf.
Labels:
blend,
land: nederland,
rood
Abonneren op:
Posts (Atom)