Voor het schrijven van een stukje is mij geleerd op de Academie Culinair Schrijven van Onno Kleyn om geen onwaarheden te publiceren. Fact-checking. Het verifiëren van de feiten. De ogenschijnlijke feiten blijken soms fouten. Ik hou van monocépage-wijnen, wijnen gemaakt van één enkel druivenras. Geen 99% of minder, nee, 100% van een variëteit is voor mij een monocépage. De rosé van vandaag is volgens meerdere Nederlandse websites een monocépage van de grenache gris. Ga ik echter naar de website van de producent zelf dan lees ik dat deze druif er voor slechts 30% in zit, de overige 70% zou de grenache noir moeten zijn. Niet echt een rechtvaardiging om de rosé dan 'Gris' te noemen tenzij je het alleen over de kleur zelf hebt. Een antwoord op mijn informerende email naar de producent blijft uit. Dat is jammer want een aantal zinnen in het originele stuk slaan nergens op wanneer het toch een monocépage blijkt te zijn. Weet je wat? Ik maak gewoon twee versies. Mocht ik het antwoord alsnog krijgen dan schrap ik achteraf de foutieve versie inclusief dit intro. Alhoewel ik het voor de vorm en stijl best grappig vind om het compleet te houden.
Blend: Rosé in hartje winter? Nou, alsof die winters de laatste jaren überhaupt nog iets voorstellen! Het natuurijs dat er ligt is misschien net dik genoeg om het gewicht van een eend of meerkoet te houden, meer niet. Rosé heb ik gelukkig altijd in huis voor het geval dat. En als de gast er om vraagt dan drink ik natuurlijk net zo vrolijk mee! Vandaag een blend van de druivenrassen grenache noir (70%) en grenache gris. De koude schilinweking heeft kennelijk niet lang geduurd want de kleur is heel licht en fonkelend zalmroze, Provence-waardig zou ik bijna willen zeggen. De druiven voor deze wijn komen echter uit de regio Languedoc-Roussillon. Alcohol is 12,5%, geen hout. Heel fris en fruitig in de neus, citrusfruit en steenfruit, limoen, citroen, perzik, abrikoos, mango. Ingetogen. In de mond heerlijke hoge zuren, droog, licht ziltig, speekselopwekkend, afdronk langer dan gemiddeld. Citroen, limoen, gele grapefruit, lychee. Hele elegante stijl, echt zomers. Uitstekende begeleider van fruits-de-mer, ik krijg er gewoon zin in! Verkrijgbaar bij onder meer Barrels To Bottles te Rotterdam.
Monocépage: Rosé in hartje winter? Nou, alsof die winters de laatste jaren überhaupt nog iets voorstellen! Het natuurijs dat er ligt is misschien net dik genoeg om het gewicht van een eend of meerkoet te houden, meer niet. Rosé heb ik gelukkig altijd in huis voor het geval dat. En als de gast er om vraagt dan drink ik natuurlijk net zo vrolijk mee! Vandaag een monocépage van het druivenras grenache gris. Deze druif heeft een licht roze getinte schil. Om nog een beetje kleur in de wijn te krijgen heeft de wijnmaker dus best een lange periode van koude schilinweking moeten hanteren. De kleur is heel licht en fonkelend zalmroze, Provence-waardig zou ik bijna willen zeggen. De druiven voor deze wijn komen echter uit de regio Languedoc-Roussillon. Alcohol is 12,5%, geen hout. Heel fris en fruitig in de neus, citrusfruit en steenfruit, limoen, citroen, perzik, abrikoos, mango. Ingetogen. In de mond heerlijke hoge zuren, droog, licht ziltig, speekselopwekkend, afdronk langer dan gemiddeld. Citroen, limoen, gele grapefruit, lychee. Hele elegante stijl, echt zomers. Uitstekende begeleider van fruits-de-mer, ik krijg er gewoon zin in! Verkrijgbaar bij onder meer Barrels To Bottles te Rotterdam.
25 januari 2020
Gallician Signature IGP Pays d'Oc 'Gris' 2018
Labels:
blend,
druif: grenache gris,
land: frankrijk,
rosé