31 augustus 2018
Cono Sur DO Valle del Limarí Los Almendros Estate 20 Barrels Limited Edition Syrah 2015
Onlangs betuigde ik hier op Wijn-Blog nog mijn dankbaarheid aan de category manager wine bij de Albert Heijn, Spike Huisman. Hij haalde het merk Cono Sur naar de schappen van de grootgrutter. Niet alleen het instap-segment maar ook de duurdere exemplaren. Daarvoor moet je dan meestal wel naar de XL of de webshop. Ik vond deze 20 Barrels bij de XL. Alcohol is 14,5%, zeventien maanden houtopvoeding, gerubriceerd als blend omdat er behalve 97% syrah ook nog 3% cabernet sauvignon bij zit. Ik moet streng zijn. Donkerrood tot paars in het glas, intensiteit 4 uit 5. Iets te warm ingeschonken, later gecorrigeerd door hem een kwartier in de koeling te zetten, komt-ie wat alcoholisch in de neus over, een lichte prikkeling. Intens aroma, chocolade, animaal, rijp zwart fruit. In de mond een klein zoetje, zacht mondgevoel, mooi trekkende hoge zuren, tannines 3 uit 5, hele lange afdronk. Intense smaak, laurier, rijpe kersen, kirsch, cassis, malo, praline, zwarte pruim, koffie. Het hout fijntjes verweven in de wijn, een wat Australische stijl syrah, behoorlijk complex. Feestje!
Labels:
blend,
land: chili,
rood
27 augustus 2018
Van Ardi Kangoun 2014
Hoppekee! Met m'n tweede Armeense wijn heb ik er alweer een nieuwe monocépage bij, de kangun, op het etiket geschreven als kangoun. Een hele summiere beschrijving in Wine Grapes. Het is een kruising tussen de sukholimansky bely en de rkatsiteli. Hij wordt gebruikt om brandewijn en versterkte zoete wijn mee te maken. Daaraan kun je zien dat het in 2012 voor het eerst gepubliceerde boek nog een inhaalslag te maken heeft aangezien ik een droge witte wijn in m'n glas heb. Intens geurend naar vooral maïs, ananas en zonnebloemolie. Die geuren zetten door in de smaak. Die is eveneens intens. Maïs, ananas en zonnebloemolie, nog een beetje gedroogde honing, een klein kruidig bittertje, net voldoende zuren, licht pétillant, iets ziltig, zoute popcorn. Verdraaid leuk exemplaar, gastronomisch inzetbaar. Alcohol is 14,2%, geen hout, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: kangun,
land: armenië,
wit
23 augustus 2018
Cave Renaissance AOC Valais Humagne Rouge 2015
M'n tweede monocépage van de druif cornalin, in het Zwitserse Valais hardnekkig "humagne rouge" genoemd. Een lichte kleur rood, intensiteit 2 uit 5 voor rode wijn. Behoorlijk expressief in de neus, kruidig, rozenbottel, bloedsinaasappel, rabarber, zoute popcorn, spannend aroma. Heel zacht en mooi mondgevoel, verfijnde zuren, sappig, perfect bittertje, iets alcoholisch, langer dan gemiddelde afdronk. Maar wat proef ik? Hij heeft in ieder geval een hele aparte smaak. Dat staat in mijn vocabulaire meestal gelijk aan: "zeer interessant en ik wil hier meer van". Vandaag klopt dat weer eens. Hele sterke zwarte thee, droge Tawny Port, krenten zonder zoet, bruine appel, walnoten, licht aardse tonen, smaakintensiteit 4 uit 5. Dit is geen wijn voor de beginner, dit is voor de doorgewinterde en avontuurlijke wijnliefhebber. Och, wat zou ik graag een door een sommelier perfecte wijn-spijs combinatie voorgeschoteld krijgen, letterlijk. Zelf neig ik naar boerenkool met worst. Waarom? Omdat ik daar nu, in deze uitzonderlijk hete en droge zomer, zin in krijg nadat ik deze wijn heb geproefd. Lekkere dikke jus erbij, een paar kruidnageltjes er doorheen, een scheutje azijn. Door deze wijn krijg ik gewoon zin in de winter! Heerlijk. Alcohol is 13%, geen hout, verkrijgbaar bij onder meer Wijn Op Dronk.
Labels:
druif: cornalin,
land: zwitserland,
rood
19 augustus 2018
Graham's Natura Reserve Port
Biologische Port kom ik niet vaak tegen, de Natura van Graham's is vervaardigd van biologisch geteelde druiven. Het is een Ruby Port, gemaakt dus op het fruit en om jong te drinken. Zelf prefereer ik Tawny Port maar zo af en toe is er een Ruby die qua smaak goed geslaagd een brug slaat tussen die twee. Vandaag heb ik er zo een in m'n glas. Alcohol is 20%, een blend van de druivenrassen touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, tinta barroca en tinta amarela, opvoeding in groot hout. Een diepe rode kleur, intensiteit 4 uit 5. In de neus overwegend vijgen, een lichte prikkeling van de alcohol, fris, iets droppig, venkel, anijs. Zacht mondgevoel, zoet maar niet stroperig dik, mooie hoge zuren, ze trekken heerlijk aan je tong, heel klein aangenaam bittertje in de finale, lange en alcoholische afdronk. Super intense smaak, enorm fruitig, rijpe kers, kirsch, vijgen, droppig, venkel, anijs. Wat een smaaksensatie. Gekocht in 2012, nu pas geopend, lang opleggen van een Ruby is niet gebruikelijk maar het kan dus best.
15 augustus 2018
Livia Fontana DOC Barbera d'Alba Superiore 2012
Barbera d'Asti heb ik wel vaker besproken op Wijn-Blog, dit wordt m'n eerste Barbera d'Alba. De twee Italiaanse steden liggen pakweg dertig kilometer van elkaar verwijderd, beide gelegen in de regio Piemonte. De druif barbera is momenteel de derde meest aangeplante rode druif van Italië, vooraf gegaan door sangiovese en montepulciano. Het grootste gedeelte, zestig procent, van het barbera-areaal ligt in Piemonte. De oorsprong van deze druif is nog steeds een vraagteken, er zijn verschillende hypotheses (bron: Wine Grapes). In het glas donkerrood tot paars gekleurd, intensiteit 4 uit 5. In de neus licht aards, rood fruit. Iets te warm ingeschonken komt hij wat alcoholisch over, terugkoelen naar zo'n zestien graden is wenselijk, zeker in de zomer. Daarna is hij veel beter, levendiger, fruitiger. Rood fruit vooral, bessen, kersen, fraaie hoge zuren, zachte tannines. Eenvoudig exemplaar, geen complexiteit. Alcohol is 14,5%, 24 maanden gecombineerde rijping op groot hout en in de fles, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.
Labels:
druif: barbera,
land: italië,
rood
11 augustus 2018
Spätlese Nahe Prädikatswein 2016
Kwam jaargang 2015 nog uit Rheinhessen, voor de 2016 zijn ze uitgeweken naar het aangrenzende wijngebied Nahe. "Gebotteld door Albert Heijn" lees ik op het achteretiket, daar waar nog immer de gebruikte druivenrassen onvermeld staan. Ongetwijfeld zit er riesling in maar zonder zekerheid rubriceer ik hem als blend. Alcohol is 8,5%, geen houtgebruik. "In de bonus" gekocht waardoor de flesprijs op een schamele (of beschamende...) €1,87 uitkwam. Sorry. Draag ik weer wat bij aan de verlaging van de gemiddelde besteding van d'n Hollander. Maar het is altijd handig om in huis te hebben wanneer er iemand om zoete witte wijn vraagt. Dan kun je eens iets anders inschenken dan een volle dessertwijn. Want behalve zoet is deze wijn ook een stuk frisser. Het aroma van vooral ananas. Dit komt zeker ook in de smaak terug. Lekkere hoge zuurtjes, speekselopwekkend, niet heel zoet. Wat ik zeg: fris. Goed koud serveren.
Labels:
blend,
land: duitsland,
wit,
zoet
07 augustus 2018
Cono Sur 'Bicicleta' Reserva Pinot Noir 2017
Zes jaar zit er tussen m´n eerste en m´n tweede ´Cono Sur Bicicleta Pinot Noir´. In de tussentijd is hij verhuisd van de schappen van de Mitra naar die van de Albert Heijn, is daarmee de prijs behoorlijk omlaag gegaan en staat nu ook het steviger geprijsde en kwalitatief betere gamma van Cono Sur in diezelfde supermarkt: mijn dank aan Spike voor deze uitstekende ontwikkeling. Het etiket is enigszins gemoderniseerd, de druiven komen nu niet meer uit één DO maar uit meerdere, er staat nu 'Reserva' op het etiket en de fles heeft een chiquere uitstraling gekregen middels de toevoeging van het reliëf van een fiets, de 'bicicleta'. Het alcoholpercentage staat op 14%, op het etiket geen vermelding van houtgebruik. Wel lees ik op de site "een subtiel rokerige hint", dat kan duiden op een houttoevoeging tijdens de fermentatie en/of rijping. In het glas helder, fel scharlaken rood, intensiteit 2 uit 5. Floraal in de neus, rijp fruit, zwarte peper. In de aanzet een zoetje, mooie zuren, speekselopwekkend, sappig, nauwelijks tannines. Gemiddelde smaakintensiteit, rood fruit, zwart fruit, pittig zwart pepertje. Nog steeds niet te vergelijken met wijnen van dezelfde druif uit de Bourgogne, het Ahrtal of Nieuw-Zeeland maar wel een hoge doordrinkfactor en lekker.
Labels:
druif: pinot noir,
land: chili,
rood
03 augustus 2018
Jesús del Perdón Vino de la Tierra Castilla 'Ortiga' Tempranillo Rosado 2017
Zo. In de maand juli alleen maar Franse wijnen besproken, nu is het weer tijd voor wat anders. Een licht gekleurde Spaanse rosado, zalmroze tot oranjerood, intensiteit 2 uit 5 voor rosé. Gemiddeld intens aroma, aardbei, kers, meloen, witte peper. Droog, iets drogend op m'n tandvlees, hoge zuren, enorm sappig, heel klein kruidig bittertje, smaakintensiteit 2 uit 5, aardbei, kers, rode appel, een pepertje. Alcohol is 12%, geen hout, verkrijgbaar bij De Proeftafel te Zeist. Eenvoudige doch goed doordrinkbare terrasrosé.
Labels:
biowijn,
druif: tempranillo,
land: spanje,
rosé
Abonneren op:
Posts (Atom)