27 augustus 2018

Van Ardi Kangoun 2014

Hoppekee! Met m'n tweede Armeense wijn heb ik er alweer een nieuwe monocépage bij, de kangun, op het etiket geschreven als kangoun. Een hele summiere beschrijving in Wine Grapes. Het is een kruising tussen de sukholimansky bely en de rkatsiteli. Hij wordt gebruikt om brandewijn en versterkte zoete wijn mee te maken. Daaraan kun je zien dat het in 2012 voor het eerst gepubliceerde boek nog een inhaalslag te maken heeft aangezien ik een droge witte wijn in m'n glas heb. Intens geurend naar vooral maïs, ananas en zonnebloemolie. Die geuren zetten door in de smaak. Die is eveneens intens. Maïs, ananas en zonnebloemolie, nog een beetje gedroogde honing, een klein kruidig bittertje, net voldoende zuren, licht pétillant, iets ziltig, zoute popcorn. Verdraaid leuk exemplaar, gastronomisch inzetbaar. Alcohol is 14,2%, geen hout, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.