06 november 2010

La Croix du Pin Cabernet Sauvignon

Intermarché Laroque d'Olmes 5-liter pak €10,20 (omgerekend €2,04 per liter, €1,53 per fles van 750ml), alcoholpercentage 12,5%, geen jaartal vermeld. "When in France, do as the French do", oftewel: pas je aan naar de gebruiken van de streek waarin je bent. Fransen gaan met een lege jerrycan naar de markt om deze met wijn te laten vullen. Ik heb het hier niet over de elite, maar over jan en alleman die financieel gezien de eindjes aan elkaar moeten zien te knopen. Als dat ergens geldt, dan is dat zeker zo in het uiterste zuiden van Frankrijk. Eerlijke, hardwerkende mensen die zoveel als mogelijk, van het leven proberen te genieten. Ook in de supermarkt hebben ze daar oplossingen voor: het pak wijn. Als je pretentieloos elke dag van je wijntje wilt genieten zonder daar een vermogen voor te moeten neertellen, dan koop je hier een pak wijn. Van één ding kun je dan alvast zeker zijn: er zit geen houtsmaak aan! Joepieee!

Het lijkt wel alsof ik meer en meer een "crusader" aan het worden ben, tegen deze manier van wijnrijping of soms: wijnverkrachting. Het ironische is, dat ik mede dankzij houtrijping, zo enthousiast voor wijn ben geworden. Wanneer je van bier overstapt op wijn, maken de houttonen de vaak schrale wijn, wat milder. Je kan het vergelijken met de wat zwaardere, zoetachtige bieren, die qua smaak iets toegankelijker zijn dan het bittere pils. Wanneer je echter dieper op de materie in wilt gaan; ik heb het hier weer over wijnproeven, dan bedoel ik dat ook letterlijk: WIJN proeven! Wijn is gemaakt van druiven. En daarvan heb je al zo ontzettend veel verschillende soorten, dat je voorlopig nog wel even bezig bent om daartussen de verschillende smaak -en karaktereigenschappen te kunnen onderscheiden. Laat staan dat er dan nog secundaire smaaktoevoegingen bijkomen, die het alleen maar moeilijker maken.

Terug naar dit pak: mijn eerste notitie was: fruitig. Daar kan niemand iets mee. Appel, peer of pruim? Ik had iets specifieker moeten zijn, maar dit is alles wat ik had opgeschreven. Het is in ieder geval beter dan vanille, potloodschaafsel, sigarettenas of toast. Want dat zijn notities voor een secundair aroma, en dat is bij dit pak zeker niet terug te vinden, gelukkig! Op de tweede dag had ik genoteerd dat de smaak aan je gehemelte blijft plakken. Op de derde dag schreef ik dat er een caramelsmaak leek door te komen. Al met al een wat gecompliceerde omschrijving voor een wijn waar je gewoon dagelijks van kunt en moet genieten. Eerlijk, helder druivensap! Misschien een ideetje voor een Heineken slogan...