28 maart 2025
Librandi IGT Calabria 'Le Passule' Vino Passito 2022
Monocépage nummer 278. Zoveel verschillende wijnen gemaakt van één enkel druivenras heb ik inmiddels geproefd. Vandaag eentje van de mantonico bianco. Italiaanse druif, Italiaanse wijn, zoet. De druiven worden na de pluk twee weken weggelegd om "in te drogen" wat resulteert in een hoger alcoholpercentage. Vergisting én zes maanden rijping in Frans eikenhouten barriques van Allier, alcohol is maar liefst 15,5%. Intense oranje kleur, helder, mooie trage "kerkramen" vinden hun weg langs de glaswand. Intens aromatisch, mandarijn, perzik, abrikoos, nectarine, mango, ananas, honing. Heel zoet maar in toom gehouden door de stevige zuren, klein bittertje, ellenlange afdronk, zeer goed in balans. Enorm hoge smaakintensiteit, wat ik ruik proef ik aangevuld met een hint van vijgen. Zoete wijn met een bite, iets peperigs in de finale, lekker pittig. Als wijn-spijs combinatie zou ik het contrast opzoeken. Een ziltige blauwschimmelkaas werkt mijns inziens het best.
Labels:
druif: mantonico bianco,
land: italië,
wit,
zoet
21 maart 2025
Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Bergdorpje Rosé
Nergens een jaartal te bekennen op de etiketten van deze rosé behalve een bestelcode met 2023 er in verwerkt. Kijkend naar de datum waarop ik dit exemplaar bestelde is dat voor mij echter een indicatie dat het om jaargang 2022 gaat. Wellicht zelfs met nog een restant 2021 erdoor, ik weet dat het wordt gedaan. Een mix van de druivenrassen regent, dornfelder en cabernet cortis, blendverhouding onbekend. Alcohol is 12%, geen hout. In het glas helder, intens oranje van kleur. Gematigd aromatisch, peer, winegums, watermeloen. In de mond licht prikkelend, droog, hoge zuren, lange afdronk. Dit is geen "snoepjes-rosé" gelukkig. Redelijk intens van smaak, citroen, aardbei, Roosvicee rozenbotteljam, winegums, peer, watermeloen, rode grapefruit. Behoorlijk ferme rosé, geen kopie van de populaire Provence-rosé's. Hier zit wel een bite in.
Labels:
blend,
land: nederland,
rosé
14 maart 2025
Mas de Daumas Gassac IGP Saint-Guilhem-le-Désert Cité d'Aniane Rouge 2016
Deze wijn stond al heel lang op mijn verlanglijstje. Ik wilde 'm ook persé uit oogstjaar 2016 hebben. Gelukkig was-ie "gewoon" te koop bij Wijnkoperij Okhuysen. Ik was tijdens een vakantie al eens vlakbij Aniane geweest maar dat was voor een compleet andere wijn: de "Vin de Merde" van een hele grote coöperatie. De wijn van vandaag heeft toch nét iets meer allure. Ik kan 'm gerust de "Bordeaux Grand Cru Classé" van de Languedoc noemen. Wellicht zelfs de "Super Tuscan" van de Languedoc. Ik begin even met de houtrijping. Die duurt ongeveer vijftien maanden variërend van nieuwe tot zeven jaar oude vaten, een behoorlijke mix dus. Het alcoholpercentage van de 2016 bedraagt 13,5%, het voelt echter alsof dat hoger ligt. Houdt u vast voor wat betreft de gebruikte druivenrassen. De eerste zes kent natuurlijk iedereen: cabernet sauvignon 73%, merlot 7%, cabernet franc 4%, petit verdot 4%, malbec 3% en pinot noir 3%. Opgeteld zitten we dan op 94%, resteert nog 6%. Op het achteretiket staat die laatste 6% vermeld als "variétés rares" oftewel zeldzame variëteiten. Met zeldzaam bedoelen ze vooral zeldzaam voor het gebruik in een Franse wijn. De laatste zes procent bestaat namelijk uit barbera, nebbiolo, dolcetto, amigne, bastardo, saperavi, montepulciano, areni noir, chkhaveri, vinhão, alvarelhão, carmenère, abouriou en plavac mali. Oprecht geloof ik dat dit de meest obscure druivensamenstelling in een wijn óóit is. Zelfs de bekende "field blends" kunnen hier niet aan tippen. Of die laatste verzameling druiven daadwerkelijk ook enige mate van impact heeft op de smaak van de wijn waag ik te betwijfelen. Uiteraard heeft het hoge percentage cabernet sauvignon de overhand. In het glas helder, granaatrood, intensiteit 3 uit 5. Ingetogen aroma, hout, groene paprika, garrigue, rozenbottel, fris, zure kersen. In de mond droog, hoge zuren, heel sappig, speekselopwekkend, klein bittertje, meer strak dan filmend, lange afdronk. Intense en geconcentreerde smaak, verre van log, zeer uitgesproken elegante stijl wijn, enorm fraai in balans, boeiend, complex, spannend. Hout zeer fraai in de wijn geïntegreerd, groene paprika, garrigue, droppig, kersen, specerijen. Deze wijn zit nog lang niet aan z'n top, is voldoende fruitig maar het is juist het non-fruit dat 'm zo interessant maakt. Ook hierin zit weer balans. Rozenbottel en zure kersen versus hout, specerijen en andere tertiaire tonen. Van deze wijn maak ik ook een "aanrader". Vaak doe ik dat alleen wanneer de prijs wat lager ligt maar ik ben van mening dat eigenlijk iedereen deze wijn een keer geproefd moet hebben, mits je dat ambieert en het er voor over hebt natuurlijk. Klok 'm dan niet achteloos achterover maar nip aan het glas en geniet ervan.
Labels:
aanrader,
blend,
land: frankrijk,
rood
07 maart 2025
Bodegas del Medievo DOCa Rioja Conde del Arco Chardonnay Fermentado en Barrica 2018
En weer word ik bevestigd in mijn mening dat wijnen uit oogstjaar 2018 uitzonderlijk fraai zijn en goed kunnen ouderen. Zowel de rode als de witte wijnen overigens. Vandaag weer eens een witte in m'n glas uit dat jaar. Meestal wordt de druif viura of macabeo gebruikt voor witte Rioja maar in dit geval zit er 100% chardonnay in. Houtrijping van slechts drie tot vier maanden, 12,5% alcohol. Helder, intens strogeel. Aromatisch, op de stille spiegel meteen een vleug vanille en karamel van het hout gevolgd door tropisch fruit. Fruitig zoet in de aanzet, verder droog, hoge zuren, licht drogend op het tandvlees, mooie balans tussen strak en filmend, lange afdronk. Intense smaak, tropisch fruit, mango, perzik, vanille, karamel, kokos. Zeer fraai exemplaar van goede kwaliteit, gastronomisch inzetbaar. Bij alle soorten vis, mag vette vis zijn maar ook witvis, kreeft, varkensvlees, kip, risotto, sushi, de Aziatische keuken. Deze fles kwam bij Wine In Black vandaan.
Labels:
druif: chardonnay,
land: spanje,
wit
Abonneren op:
Posts (Atom)