28 februari 2025

Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Funkelwien 2016

wijndomein-sint-martinus-funkelwien
Ik geloof dat het Hubrecht Duijker was die jaren geleden een Nederlands woord en vooral een ander woord voor "bubbelwijn" wilde introduceren. Hij kwam met "sprankelwijn". Ik heb het sindsdien heel trouw gebruikt maar ik geloof niet dat het ooit is aangeslagen bij het grote publiek. Met name mensen die er geen verstand van hebben noemen alles met een bubbel "champagne". Een beschermde naam op de eerste plaats dus voor de Champagnisten is dat vloeken in de kerk maar bovendien gooit men daarmee de kwaliteit van champagne ten grabbel wanneer je een hele simpele "bubbel" zomaar champagne noemt. In Limburg hebben ze er weer een andere benaming voor: funkelwien. Dat lijkt een beetje op het Zuid-Afrikaanse "vonkelwijn". Dit exemplaar komt van het Wijndomein St. Martinus en is vervaardigd van de druif johanniter. Alcohol is 12,5%, geen houtrijping. Ik ben de johanniter nog steeds aan het ontdekken, het is voor mij moeilijk om in de door mij geproefde exemplaren een gemene deler te vinden. Wellicht dat ik vandaag weer een stapje dichterbij kom. Bij het inschenken een grove mousse, snel verdwenen. Helder, redelijk intens goud-geel van kleur met een lichte groene zweem. Gematigd aromatisch, gistcellen, tropisch fruit. Vrijwel droog, precieze zuren, klein bittertje, balancerend tussen strak en filmend, middellange afdronk. Lage smaakintensiteit, heel licht aardse tonen, paddenstoel, citroen, lychee, brood. Ik vind dit heel spannend. Vooral die aardse toon verrast en indoctrineert me. Ik zou dit heel graag eens willen matchen bij een vegetarisch gerecht met paddenstoelen, risotto of iets met een aards "schuimpje". Ik heb het gevoel dat dat goed gaat passen. Uiteraard ingegeven door de "ouderdom" van dit exemplaar. Ik heb hem zelf zo lang bewaard in m'n kelder. Een verser exemplaar zal waarschijnlijk of misschien wel uiteraard heel anders smaken en een ander soort gerecht verlangen. Hij doet me enigszins denken aan de Gewürztraminer Brut van Weingut Hiss. Ik herinner me ineens weer een les op de Wijnacademie® waarbij je van een aantal sprankelwijnen alleen maar hoefde te zeggen of het champagne was of iets anders. Dat lijkt makkelijk maar is 't niet. Laat staan wanneer je van al die wijnen de oorsprong er nog uit zou moeten halen. Ik geef het je te doen. Een kwestie van veel oefenen. Laat dat dan mijn goede voornemen zijn.

21 februari 2025

Champagne Gruet Sélection Brut

champagne-gruet-selection-brut
Een relatiegeschenk, niet voor mij maar voor m'n werkgever en die schonk 'm weer aan mij. Altijd leuk, zulke presentjes. Het bekende druiventrio uit Champagne: 70% pinot noir, 20% chardonnay en 10% pinot meunier. Alcohol is 12%, geen hout. Ik lees dat dit huis zelfs een monocépage champagne maakt van het bijna uitgestorven druivenras arbane. Daar moet ik ook maar eens naar op zoek dan. Eerst deze maar even bespreken. Een heftige mousse bij het inschenken, grove bubbels, snel verdwenen, paarlende bubbelkettingen houden aan in het glas. Helder, fonkelend goudgeel gekleurd. Redelijk aromatisch, brioche, gistcellen, wit brood, de "warme bakker" gaat weer eens aan mijn neus voorbij. Dat heb ik het liefst in een sprankelwijn. In de aanzet een mini-zoetje, verder droog met hoge zuren, speekselopwekkend, strak, klein bittertje, licht ziltig, lange afdronk. Zacht mondgevoel, romig, volle smaak, geconcentreerd, citroen, limoen, gistcellen, wit en bruin brood, brioche, mineralig. Voor een instap-champagne van Gruet is de kwaliteit hiervan uitstekend en dat belooft wat voor de rest van het gamma.

14 februari 2025

Wijndomein St. Martinus Verboden Liefde Extra Sec 2021

wijndomein-sint-martinus-verboden-liefde
Er kwam reclame voorbij op m'n "tijdlijn" van de "Verboden Liefde" van Sint Martinus. "Ideaal cadeau om je Valentijn mee te verrassen". Ik had er toevallig nog één liggen in m'n kelder. Deze wijn dus, niet mijn Valentijn... Eigenlijk nog niet van plan om dat exemplaar al te openen maar de wekelijkse publicatie van een blogpost op de vrijdag valt toevallig samen met Valentijnsdag dus ik ga gewoon even mee in de wereld van commercie. Een assemblage uit 2021 van de druivenrassen dornfelder en pinot noir, alcohol is 12,5%, twee jaar rijping sur lie voor het moment van bottelen. Bij het inschenken een kortstondige, rozekleurige grove mousse, helder in het glas, intense cassiskleur. Heel licht aromatisch, kersen, aardbeien, rode grapefruit. Een heel klein fruitig zoetje, verfijnde en precieze zuren, klein bittertje, strak, middellange afdronk. Gematigde smaakintensiteit, elegante stijl, de mix van dornfelder en pinot noir is goed te proeven, kenmerkend, aardbei, rijpe rode kersen, rode grapefruit. Niet complex en goed doordrinkbaar. Rosé Champagne proef ik steeds vaker. Een écht rode sprankelwijn proef ik niet vaak. Ik weet dat er in Australië "Sparkling Shiraz" wordt gemaakt maar hoe leuk is het dat je dat soort wijn ook gewoon van Nederlandse bodem kunt kopen.

07 februari 2025

Marqués de la Concordia Cava Federico Paternina Reserva Brut Nature 2017

federico-paternina-cava-reserva-brut-nature
Een Vintage Cava Reserva uit 2017. De gebruikte druivenrassen: chardonnay 30%, macabeo 25%, parellada 25% en xarel·lo 20%. Geen hout, alcohol is 12%, minimaal 30 maanden in de ondergrondse kelders sur lattes, na het dégorgement nog eens 40 maanden flesrijping voordat hij op de markt komt. Bij het inschenken een heftige en grove mousse die snel weer verdwijnt, kettingen van kleine bubbels blijven in het glas achter. Helder, redelijk intens goudgeel gekleurd. Ingetogen aroma, gistcellen, brioche, wit brood, toast... de hele santenkraam van de warme bakker komt weer voorbij. Verder nog een hintje citrusfruit en tropisch fruit. In de mond vrijwel droog, hoge zuren, strak, licht ziltig, klein bittertje, middellange afdronk. Geconcentreerde smaak, citroen, gistcellen, toast, champignon, lychee, limoen. Hele fraaie Cava, inzetbaar bij tal van mooie gerechtjes. Verkrijgbaar bij Op Dronk.