23 februari 2024

Marziano Abbona DOCG Barolo Ravera 2013

marziano-abbona-barolo-ravera
Heel benieuwd hoe dit exemplaar zich heeft gehouden over de jaren. Zelf had ik 'm niet zo lang in m'n kelder, ik kocht 'm toen hij al belegen was. Ik weet dus niet onder welke omstandigheden hij bewaard is geweest. Wel weet ik dat ik tot nu toe nog geen enkele Barolo heb gedronken waarbij ik het WoW!-gevoel kreeg. Wellicht bij deze. Een jaar houtrijping in 500 liter vaten gevolgd door twee jaar rijping in 5000 liter vaten en nog eens negen maanden flesrijping, alcohol is 14,4%. In het glas helder, licht rood, oranje in de rand, intensiteit 1 uit 5. Op de stille spiegel hout, vanille, na walsen met het glas komt er aardbei bij, morellen, rode bessen, iets kruidig. In de mond vrijwel beendroog, drogende tannines op tanden en tandvlees (4 uit 5), mooie zuren, strak, sappig, speekselopwekkend, lange afdronk. Hele delicate wijn, het hout domineert het eerste uur, ruim van tevoren karaferen dus, daarna is het fruit aan het woord. Aardbei voorop, rode bessen, morellen, karamel, licht aardse toon. Qua stijl te vergelijken met een oudere Bourgogne, qua smaak heel anders dan pinot noir. Kwalitatief hoogstaande Barolo, eindelijk! En dat-ie al wat ouder is spreekt in dit geval alleen maar in z'n voordeel. Concentratie, elegantie, balans... mijmerwijn. Heer-Luk!

16 februari 2024

Wijndomein St. Martinus BGA Limburg Sint-Juttemis Glühwein 2022

wijngaard-sint-martinus-sint-juttemis-gluhwein
Ooit bezocht ik een glühwein-party. Ingrediënten: een winterse avond, open vuurtjes her en der verspreid in de tuin, een grote gietijzeren ketel waarin alle genodigden hun goedkope rode wijn (zonder hout) toevoegden aan een mix van sinaasappel, citroen, kaneel, kruidnagel, steranijs, suiker en rum. De hele avond bleef het mengsel lekker pruttelen en werd er geregeld een soeplepel glühwein in iemands glas gegoten. Gezelligheid alom. Niet moeilijk doen met wijnglazen op steeltjes, gewone Duralex waterglazen zijn voldoende. Of de glazen van de potjes Nutella die iedereen bewaart, toch? Voor het zelf maken van glühwein kun je het best een fruitige rode jonge wijn gebruiken, hoeft niet persé zoet te zijn, het zoetgehalte van de glühwein kun je met de ingrediënten aanpassen naar smaak. Wijngaard Sint Martinus maakte speciaal voor dit doel de glühwein Sint-Juttemis. Geen jaartal voor op het etiket, achterop zie ik 2022 staan. Het gebruikte druivenras hiervoor is de dornfelder, alcohol is 12,3%, geen houtrijping. Ik ga hem eerst onverwarmd proeven. In het glas helder, rood tot magenta van kleur, intensiteit 2 uit 5. In de webshop van St. Martinus staan behalve de dornfelder geen overige ingrediënten vermeld maar een eerste snuif doet mij vermoeden dat er iets is toegevoegd om deze kant-en-klare glühwein in de fles te krijgen. Op de stille spiegel ruik ik iets rokerigs, iets kruidigs en iets zoets. Kruidnagel, rijp rood en zwart fruit, kaneel, kokos, vanille, rode grapefruit. In de mond zoet, voldoende zuren, speekselopwekkend, filmend, micro-bittertje, lange afdronk. Intense smaak, rokerig, honing, vanille, rijpe kersen, bloedsinaasappel, rode grapefruit. Geen houtrijping maar wellicht dat ze iets anders hebben gebruikt of gedaan om die rokerige smaak te krijgen. De beleving van het verwarmen boven open vuur wordt er zeker zeer goed mee bereikt. Onverwarmd is het gewoon een zoete wijn, verwarmd geeft je die extra sensatie vooral wanneer je dit drinkt in gezelschap. Ook lijkt het zoetgehalte bij verwarming wat af te nemen terwijl de zuren dan juist toenemen. Eventueel kun je er zelf nog wat verse partjes citrusfruit aan toevoegen maar op zich is het recept heel goed gevangen in de fles.

09 februari 2024

Domaine Piron AOP Beaujolais-Villages Dominique Piron 2020

domaine-piron-beaujolais-villages-dominique-piron
Cru's drink ik genoeg, Villages wat minder. Dat betekent niet dat die minder lekker zijn, het exemplaar van vandaag bewijst dat. In het glas helder, magenta van kleur, intensiteit 2 uit 5. Licht aromatisch, beetje boers, frisse frambozen, morellen, rode bessen, aardbei. Zijdezacht mondgevoel, droog, hoge zuren, speekselopwekkend, klein bittertje, strak, lange afdronk. Geconcentreerde smaak, morellen, rode bessen, een verdwaalde zwarte pruim, leer, iets aardse afdronk. Rustieke stijl, sappig, enorm hoge doordrinkbaarheidsfactor, intrigerende wijn. Geen houtrijping, alcohol is 13,5%. Verkrijgbaar bij leden van De Wijnkring, onder meer de specialiteitenwinkel Kaasie Kaasie te IJsselstein.

02 februari 2024

Viña Luis Felipe Edwards DO Valle de Leyda V-Selection Riesling Gran Reserva 2019

vina-luis-felipe-edwards-v-selection-riesling-gran-reserva
Niet dat ik er vandaag de dag regelmatig kom voor de aanschaf van wijn, dertien jaar terug nog wel, maar het exemplaar van vandaag komt bij de LIDL vandaan. Een Riesling uit Chili. Sowieso heel interessant om te proeven wat ze in de "Nieuwe Wereld" met deze druif doen. Viña Luis Felipe Edwards is ervoor verantwoordelijk alhoewel je dat alleen in de hele kleine lettertjes achterop kunt lezen. Gran Reserva staat er voor op het etiket maar zoals we weten betekent dat in Chili niet dat de wijn in hout heeft mogen rusten maar dat de druiven voor deze wijn aan een strengere selectie zijn onderworpen. Het alcoholpercentage is 13%. Uit de hals van de zware fles met diepe ziel komt een lange natuurkurk. De laatste tijd drink ik wel vaker witte wijn uit oogstjaar 2019 en uit ervaring weet ik dat die wat zuurstof nodig hebben. Vaak zijn ze zelfs op de tweede dag nog iets mooier dan vlak na het openen. Ik schenk de wijn dan ook vanaf grote hoogte in m'n glas. Daarin is hij helder, licht strogeel van kleur. Licht aromatisch, boenwas, citroen, ananas, mineralig en floraal. In de mond vrijwel beendroog, hoge zuren maar niet zo hoog als die van een Duitse Riesling, iets drogend op m'n tanden, strak, klein bittertje, middellange afdronk. Geen hoge smaakintensiteit maar wel een hoge concentratie. Citroen, ananas, honing, lychee. Best wel typerend voor het druivenras, gelukkig, en de gunstige ligging van de wijngaarden in Valle de Leyda zorgt voor de benodigde frisheid. Vlak aan de kust, waar de invloeden van de Stille Oceaan van belang zijn en aan de andere kant het Andes gebergte dat ervoor zorgt dat Chili kan profiteren van een uniek en persistent klimaat jaar in, jaar uit. Druiven kunnen hier heel regelmatig rijpen, koele nachten, warme dagen. Ideale omstandigheden. Zoals ik al dacht komt de wijn pas na een uur goed los en krijg ik steeds meer het typische "riesling-gevoel". Opmerkelijk dat liefhebbers van Pinot Noir ook vaak Riesling tot hun favoriet verklaren.