27 juni 2014
Pierre Baptiste IGP Pays d'Oc Chardonnay 2013
Labels:
druif: chardonnay,
land: frankrijk,
wit
22 juni 2014
Marnix Laureys: Château China
Zo, hèhè... eindelijk heb ik hem dan uitgelezen. Het duurde even maar dan ben je ook heel wat informatie rijker. Meer dan wat je uit de theorieboeken van de Wijnacademie haalt, daarin staan maar liefst drie(!) hele pagina's tekst over wijn uit China. Auteur Marnix Laureys gaat dieper in op de geschiedenis, verschillende soorten wijn (ook rijstwijn bijvoorbeeld), wijngebieden, marketing en de toekomst van Chinese wijn. Wanneer je, zoals ik, blij bent die vervelende theorie achter de rug te hebben van de opleiding dan is het toch weer even worstelen. Uiteindelijk leer je er wel een hoop van en voor iemand die nog een wijnopleiding gaat volgen is het eigenlijk onmisbaar leesvoer. Het boek is in eigen beheer uitgegeven. Daarbij kun je ervoor kiezen om, tegen betaling uiteraard, je boek te laten redigeren. Het wordt dan in ieder geval gecontroleerd op taal en grammatica, waarschijnlijk niet op feiten. Nu ben ik een taalpurist, althans, dat probeer ik te zijn. Ik stoor me dan ook aan taalfouten die makkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Er is een compleet hoofdstuk gewijd aan 'rode duivensoorten'. Ik wist überhaupt niet dat er rode duiven bestonden en dat ze in een boek over Chinese wijn besproken worden is al helemaal vreemd. Eigenlijk is dat de meest in het oog springende fout, er zijn er veel meer maar ik laat het hierbij. Lees er omheen en je hebt gewoon een waardevol boek in handen. Waarschijnlijk gaan we in de toekomst nog wel meer lezen van Marnix aangezien China eigenlijk nu pas aan hoofdstuk één begint met serieuze stappen in de wijnwereld.
21 juni 2014
#LambruscoDay Azienda Agricola Cavaliera DOP Lambrusco Grasparossa di Castelvetro Secco frizzante 2013
Vandaag was het World #LambruscoDay. Échte Lambrusco wel te verstaan met een minimum alcoholpercentage van 11%, niet die goedkope shit die je steevast onderin de schappen van de super of slijter ziet staan van rond de drie euro. Met de lambrusco grasparossa heb ik er weer een voor mij nieuw druivenras bij, jippie! Het is dan ook nog eens een vin naturel, biologische wijn met zo min mogelijk toegevoegd sulfiet. Alcohol is 11,5%, geen hout. Bij het inschenken een fijne mousse, helder magenta van kleur, het lijkt op cassis. Een wat 'droge' neus, lijkt een beetje op Beaujolais gamay, kers, framboos, appel, peer. De bubbels zijn ook in de mond aangenaam zacht, niet agressief. Hij is droog, beetje drogend ook, heel fruitig en verfrissend (gekoeld uiteraard). Al opwarmend in het glas wordt-ie eigenlijk steeds mooier en begint-ie steeds meer smaakovereenkomsten te vertonen met een stille rode wijn, een hele jonge dan, van barbera ofzo. Smaken van appel, framboos, kers, klein bittertje in de finale. Het meest opvallend is het puur fruitige karakter, nu is 11% al vrij laag maar dan heb ik ook het idee dat er geen eens alcohol in zit, zo makkelijk drinkt het weg. Geen vermoeidheidsverschijnselen, geen koppijn (misschien even tot morgen afwachten) en ik heb in m'n eentje al bijna de hele fles leeggedronken. Puur, dat is het juiste woord. En dat heb ik wel vaker met een vin naturel. Vergist druivensap zoals het zou moeten zijn. Heerlijk. Verkrijgbaar bij De Wijntherapeut.
20 juni 2014
Berberana DO Catalunya Dragon Reserva Chardonnay Macabeo 2010
Altijd leuk om te zien dat Wijn-Blog reviews van Berberana wijnen het meest worden gelezen wanneer de Albert Heijn ze weer eens in de 'bonus' gooit. Zo ook deze week, 2 flessen voor de prijs van 1. Voor wat betreft wit heb ik alleen nog maar de White Dragon geproefd dus ik pak de Dragon Reserva wit maar eens mee. Alcohol is 12%, druivenrassen als vermeld op het etiket chardonnay en macabeo, die laatste wordt in Rioja ook wel viura genoemd, blendverhouding niet kunnen vinden. In het glas minuscule belletjes, helder licht strogeel met een groene zweem. In de neus heel grassig, bijna denk ik dat er sauvignon blanc in m'n glas zit, klein beetje ziltig, mineralig, zonnebloemolie, hintje tropisch fruit. In de mond filmend, vettig, mooie zuren, droog, licht bitter in de finale. Smaken van zonnebloemolie, ziltig, citroen, grapefruit. Hij is niet licht, hij is niet niet zwaar maar te zwaar voor een maaltijdsalade en te licht voor bij vette vis. Wat je er bij wilt eten moet echter wel uit zee komen, de ziltige smaak vraagt daar om. Garnalen, mosselen, oesters, kokkels, scheermessen, krab, kreeft... 'fruits du mer' als het ware. Hoe meer slokken ik ervan neem des te meer overtuigd ik raak. Op dag drie, het is inmiddels 22 juni, smaakt hij zelfs nog beter, meer tropisch fruit. Volgens de biodynamische kalender is dit een betere dag om wijn te drinken. Je hoeft daar niet in te geloven maar het is voor mij wel opvallend hoe vaak het toch weer klopt. Ook met deze Berberana wijn kun je weer punten sparen.
Labels:
blend,
land: spanje,
wit
15 juni 2014
Porto Lagarada 10 Years Old matured in wood
Port is heerlijk, althans dat is mijn mening. Na veel proeven ben ik erachter gekomen dat 'tawny' het type Port voor mij is. Net iets subtieler, delicater en complexer dan 'ruby'. Luxeprobleem is nu dat m'n voorraad behoorlijk gevuld is met tawny's. Het jammerlijke daarvan is dat de proefnotities alhier vrij veel op elkaar beginnen te lijken. Zo ongeveer dezelfde geuren en smaken, zoetheidsgraad en allemaal even lekker. Subtiele verschillen komen pas aan het licht wanneer ik ze allemaal tegelijk zou gaan proeven. Dat wordt me nou ook weer iets te gortig. Ik zal er dus regelmatig eentje gaan openen om ervoor te zorgen dat er hooguit twee standaard op voorraad liggen, meer is niet nodig. De tawny van vandaag heeft een alcoholpercentage van 20%. In het glas helder rood met een oranje rand, kleurintensiteit 2 uit 5. Een intense neus, vijgen, krenten, pruimen, noterig. In de mond gelukkig niet van dat stroperige zoete, eerder verfijnd. Lekker scherp, hoge zuren, hout, alcoholisch. Smaken van vijgen, krenten, pruimen, noterig... bijna een standaard riedeltje aan het worden maar daarom zeker niet minder lekker. Verkrijgbaar bij de ALDI.
Labels:
blend,
land: portugal,
port,
zoet
13 juni 2014
Château Mirefleurs AOC Bordeaux Supérieur 2009
Oogstjaar 2009 in de Bordeaux staat hoog aangeschreven, over het algemeen prefereer ik echter 2010. Die is wat subtieler. Alleen maar warmte en zon (en af en toe een drupje regen) is goed voor de groei en rijpheid van de druif maar levert vaak vermoeiende wijnen op. Wijnen ook die je minder lang kunt bewaren, ze ouderen sneller. Oogstjaar 2003 is daar een goed voorbeeld van, dat jaar was er een hittegolf. Wijnen uit dat jaar moeten nu toch echt wel geopend worden terwijl oudere wijnen nog wel even mogen blijven liggen. De wijn van vandaag komt uit 2009 en uit de Bordeaux. Alcohol is 14,5%, druivenrassen merlot 75% en cabernet sauvignon 25%, twaalf maanden rust in barriques van Frans eikenhout waarvan 20% nieuw. In het glas helder, dieprood, intensiteit 4 uit 5. In de neus licht prikkelend, subtiel houtgebruik, barstensvol zwoel zwart fruit, braam, pruim... mooie neus. Een heel zacht mondgevoel, licht drogende tannines (2 uit 5), mooie zuren, klein bittertje, in de afdronk wat alcoholisch maar over het algemeen een goede balans. Smaakintensiteit 3 uit 5, veel zwoel zwart fruit, wat sigaretten-as, het hout mooi geïntegreerd in de wijn. Geen licht wijntje, niet typisch voor in het voorjaar of zomer maar juist dankzij die balans hoef je beslist niet te wachten met het openen tot de herfst of winter. Trouwens, je moet helemaal niet wachten; hij is nu perfect op dronk en dat brengt mij weer bij het begin van dit stukje. Zonder vacuümpompje maar met een zogenaamde glazen 'vinolok' afgesloten werd hij er op dag twee en drie niet beter op. Voor deze fles geldt dus dat je hem het beste in één dag kunt ledigen. Verkrijgbaar bij verschillende wijnspeciaalzaken, webshops en ik heb hem ook bij de Makro gespot.
Labels:
blend,
bordeaux,
land: frankrijk,
rood
12 juni 2014
#VerdejoDay Bodegas Gran Feudo Baluarte DO Rueda Verdejo 2013
Vandaag, 12 juni, is het #VerdejoDay, niet wereldwijd maar in de Verenigde Staten; ik doe hier gewoon lekker mee. Wijnen van de verdejodruif ken ik voornamelijk als zijnde strak en gortdroog. Ik open wederom een wijn uit het vernieuwde assortiment van de Albert Heijn. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas licht strogeel met een groene zweem. In de neus tropisch fruit, appel, beetje banaan. In de mond droog, hoge zuren, een lichte tongtinteling. Even lijkt het alsof er een zoetje in zit maar het is geen restsuiker, het komt van het fruit. Tropisch fruit met ananas voorop, beetje citrusfruit. Iets minder droog dan ik had verwacht, makkelijke doordrinker.
Labels:
druif: verdejo,
land: spanje,
twitterproeverij,
wit
08 juni 2014
Hacienda de la Viña DO Ribera del Duero Roble 2011
Helemaal niets kon ik vinden over deze wijn op internet. Ook al uitverkocht en uit het archief verdwenen van de webwinkel waar ik hem vandaan heb. Goddank voor de kleine lettertjes; op het achteretiket staat de naam van de bottelaar. Die is wel te vinden en een email later weet ik dat het enig gebruikte druivenras de tempranillo is en dat de wijn zes maanden in houten vaten heeft gerust waarvan 50% Amerikaans en 50% Frans eiken. Alcohol is 14,5%. In het glas diep donkerpaars, intensiteit 5 uit 5, een klein beetje depot. In de neus een beetje prikkelend en zwoel zwart fruit. In de mond flinke zuren, een klein bittertje, tannines 3 uit 5, alcoholisch. Smaken van rijp rood tot vers zwart fruit, hout, leer. In een ander jaargetijde, laten we zeggen de winter, komt de wijn meer tot z'n recht. Afgezien daarvan is de balans ver te zoeken, te alcoholisch, te hoge zuren.
Labels:
druif: tempranillo,
land: spanje,
rood
07 juni 2014
Casa Safra DO Terra Alta Merlot Rosé 2013
Labels:
druif: merlot,
land: spanje,
rosé
06 juni 2014
#RieslingWeeks Spy Mountain Marlborough New Zealand Riesling 2012
Twee hele weken staat Riesling centraal in de #RieslingWeeks van 30 mei tot 16 juni. Duitse Riesling dan wel te verstaan maar ik doe mee met een Nieuw-Zeelander. Hele uitgesproken Sauvignon Blanc maakt deze producent, eens kijken wat hij met de keizer van de Elzas-druiven kan doen. De benchmark kan niet anders dan uit de Elzas of uit Duitsland komen maar dat zou hetzelfde zijn als appels met peren vergelijken, of moet ik zeggen appels met kiwi's. Alcohol is 12%, geen hout (uiteraard zou ik bijna willen zeggen want de combinatie Riesling en houtopvoeding is zeldzaam). In het glas licht goud-geel met een groene zweem, minuscule belletjes. Flink aromatisch, stuivend, citrusfruit, ananas, grassig, een botertje. In de mond hele, hele hoge zuren (volkomen normaal voor Riesling), speekselopwekkend, tongtintelend. Smaken van vooral ananas en citrusfruit, zonnebloemolie, ook wat groens, grassig. Niet even subtiel of elegant als zijn Duitse tegenhangers, meer als een olifant in de porseleinkast, typisch Nieuw-Zeelands.
Labels:
druif: riesling,
land: nieuw zeeland,
wit
Abonneren op:
Posts (Atom)