De middagsessie was de laatste keer dat we Frankrijk bezochten: Loire en Elzas dit keer. Wijndocent was Chris Alblas. Ook weer iemand die zijn sporen ruimschoots heeft verdiend in de wijnwereld. Aanvankelijk moest hij een beetje inkomen en leek het een vrij droge theorie-les te worden, tot op het punt dat hij het over wijn in het algemeen ging hebben. Opeens zag ik de passie en het vuur bij hem verschijnen en tegelijkertijd verscheen er een glimlach op m'n gezicht die de rest van de les erop bleef. Heerlijk vind ik dat wanneer iemand zo'n toewijding toont. Dan hoeft het bij mij nog niet eens over wijn te gaan, het is gewoon mooi om te zien wanneer iemand gepassioneerd kan vertellen over zijn eigen hobby of vakgebied. Het is dé reden waarom ik destijds als een blok ben gevallen voor wijn. Vanwege het verhaal eromheen en de passie waarmee Rob mij erover wist te vertellen.Mooie karakteristieke wijnen kregen we te proeven uit de twee verschillende wijngebieden, waarbij vooral het restsuikergehalte bij de wijnen uit de Elzas voor veel wenkbrauw-gefrons zorgde. Laag waar je het hoger had verwacht en soms veel hoger daar waar je het lager had verwacht. Belangrijk daarbij is de balans. Wanneer zoet en zuur goed in evenwicht zijn kun je nog wel eens op het verkeerde been gezet worden. Vooral erg mooi vond ik de Paul Blanck WINECK SCHLOSSBERG Riesling Grand Cru 2007. Een wijn die Chris zelf vanuit de Elzas had meegenomen voor een prijs van €14,80: geen geld! De Jean-Marie Haag Vendanges Tardives Gewurztraminer 2007 op het eind vond zijn weg langs mijn slokpijp in plaats van naar de spuugbak, heerlijke dessertwijn met stroperig zoete tonen van ananas en honing. Het was weer een geslaagde les en een mooie afsluiter voor wat betreft Frankrijk. Op naar het eerste examen!









