Hout

Wie mijn blog regelmatig leest, weet dat ik een haat-liefde-verhouding heb met hout. Geweldig materiaal om mee te werken in de bouw, of dat nu professioneel, of op doe-het-zelf niveau is. Als brandstof in de open haard mooi om naar te kijken, of functioneel wanneer je er je huis mee warm stookt.


In combinatie met wijn is het verhaal eveneens tweeledig. Hier draait het, in mijn ogen, om eerlijkheid en balans. Eerlijkheid zou moeten betekenen: wanneer je de keuze maakt je wijn niet te laten ouderen in eikenhouten vaten, doe er dan ook niets anders mee en laat de primaire smaak van de vinificatie voor zich spreken. Ga niet kunstelen met houtsmaak toevoegingen als het hangen van balken in de roestvrijstalen tanks, het gebruik van houtsnippers of erger: houtsmaak poeders. Echt waar, verkrijgbaar in verschillende smaakjes, zoals Frans of Amerikaans eiken.

Wanneer je echter het gebruik van eikenhouten vaten wel kunt en wilt opbrengen, zorg er dan voor dat je voldoende kennis in huis hebt om hierin niet door te slaan. Wijn wordt gemaakt van druiven, dus smaak en aroma van dit produkt moet altijd het belangrijkste blijven. De balans tussen hout en fruit mag in mijn ogen, nooit naar die van hout doorslaan.


Aan de andere kant heeft de houttoon, ironisch genoeg, er bij mij voor gezorgd, dat ik de overstap van bier naar wijn, makkelijker heb kunnen maken. Voor een beginnend wijndrinker zijn de tannines en de zuurgraad enorme drempels die genomen moeten worden. Zuur is sowieso een negatieve smaak en de tannines, in rode wijn, geven je mond een schraal, stroef gevoel. Het hout helpt deze smaak en dit gevoel te neutraliseren.

Voor wat betreft mijn persoonlijke ontwikkeling: ik dank het hout uit het verleden, dat mij het druivensap heeft doen waarderen, maar voor mij is het momenteel "back to basics" en het basismateriaal is toch echt de druif. Een fascinerend landbouwprodukt, laten we dat niet vergeten, welke door noeste en nijverige wijnboeren behandeld wordt en tot een prachtig eindprodukt kan leiden: wijn.