21 december 2018

Famille Castel AOC Bordeaux Cru la Maqueline 2016

Jaargang 2011 en 2012 van deze wijn heb ik al eerder op Wijn-Blog besproken. Sindsdien is er het een en ander gewijzigd bij Cru la Maqueline. Allereerst de naam. Het is nu alleen nog maar "la" in plaats van "de la". De gebruikte druivenrassen zijn anders, 2016 bestaat uit 86% merlot en 14% petit verdot, geen cabernet sauvignon dit jaar. Er heeft houtopvoeding plaatsgevonden, niet veel echter. Een klein gedeelte mocht tien maanden in nieuw Frans eikenhout. Alcohol is 14%, dat is voor Bordeaux-begrippen best hoog. Een gevolg van klimaatverandering misschien? Oogstjaar 2016 is te vergelijken met 2010. Meer structuur en bewaarpotentieel dan het prachtige en gulle oogstjaar ervoor. Ik ben benieuwd of ik dit exemplaar te vroeg ga openen. In het glas diep magenta tot paars, intensiteit 4 uit 5. Rood fruit in de neus, bessen, kersen, ook zwart fruit, bramen, een klein stalletje, nooit verkeerd. In de mond zacht, droog, hoge zuren, iets drogende tannines, wel rond en rijp, scherp op de tong, fraai bittertje, lange afdronk. Rood fruit, zwart fruit, bessen, kersen, bramen, leer, hoge smaakintensiteit. Het houtgebruik niet waarneembaar. Nu drinkbaar, het liefst bij een maaltijd, maar zeker bewaarpotentieel. Een jaar of vijf, wellicht langer. Een fraaie en typische Bordeaux voor weinig geld, verkrijgbaar bij de Jumbo, tot en met 1 januari zelfs in de seizoens-aanbieding.