06 oktober 2018

Abavas Sparkling Rhubarb Wine Brut

In restaurants worden "fruitwijnen" met steeds grotere regelmaat ingezet bij gerechten. Alcoholische dranken die niet zijn gemaakt van druiven maar van ander fruit (en daarom niet zomaar "wijn" mogen heten). Granaatappel, aardbeien, rabarber. Van die laatste heb ik er nu een in m'n glas, inclusief bubbel, uit Letland of all places. Alcohol is 12%, geen hout, de bubbel ontstaat door ingespoten koolzuur. Bij het inschenken een kortstondige fijne mousse. Helder, een hele lichte zalmroze kleur, weinig koolzuur. Fascinerend aroma, "droog", citrusfruit, peer, meloen, roestig. In de mond redelijk zoet met enorme zuren als tegenhanger, het koolzuur valt enigszins weg in de mond, nu proef je meteen de rabarber, zeer kenmerkend en karakteristiek, nergens anders mee te associëren, ik kan er niks anders van maken: dit smaakt gewoon naar rabarber. Enorm leuk gemaakt, mooie fles, goed etiket. Zeer benieuwd wat een sommelier hiermee kan combineren. Dit komt bij Wine In Black vandaan.