15 augustus 2018

Livia Fontana DOC Barbera d'Alba Superiore 2012

Barbera d'Asti heb ik wel vaker besproken op Wijn-Blog, dit wordt m'n eerste Barbera d'Alba. De twee Italiaanse steden liggen pakweg dertig kilometer van elkaar verwijderd, beide gelegen in de regio Piemonte. De druif barbera is momenteel de derde meest aangeplante rode druif van Italië, vooraf gegaan door sangiovese en montepulciano. Het grootste gedeelte, zestig procent, van het barbera-areaal ligt in Piemonte. De oorsprong van deze druif is nog steeds een vraagteken, er zijn verschillende hypotheses (bron: Wine Grapes). In het glas donkerrood tot paars gekleurd, intensiteit 4 uit 5. In de neus licht aards, rood fruit. Iets te warm ingeschonken komt hij wat alcoholisch over, terugkoelen naar zo'n zestien graden is wenselijk, zeker in de zomer. Daarna is hij veel beter, levendiger, fruitiger. Rood fruit vooral, bessen, kersen, fraaie hoge zuren, zachte tannines. Eenvoudig exemplaar, geen complexiteit. Alcohol is 14,5%, 24 maanden gecombineerde rijping op groot hout en in de fles, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.