10 juni 2018

Adega Luís Pato Vinho Espumante Baga Rosé Bruto

Max Verstappen start vanaf de derde plek op de grid, hij staat op de roze "hypersoft", om hem heen staan ze op de iets hardere paarse "ultrasoft" band. Het hele weekend is hij al snel. De race in Canada begint 's avonds om tien minuten over acht Nederlandse tijd, ik heb echter 's middags al "dorst". Eigenlijk heeft Max alleen maar een wereldstart nodig om de twee mannen voor hem te verschalken en mijns inziens moet dat gaan lukken. Ik neem alvast een voorschotje en wissel op het laatste moment van een "gewone" witte wijn naar deze feestelijke rosé bubbel. Volledig vertrouwen heb ik erin dat de Nederlander deze wedstrijd naar zijn hand gaat zetten. Helaas, de anderen starten even zo goed en Max is nummer drie na de tweede bocht en zal dat tot aan het einde van de race blijven. De fles is al open dus ik drink gestaag door. Er bestaat zoiets als The Wine Century Club. Je kunt er "lid" van worden wanneer je monocépages van minimaal honderd verschillende druivenrassen hebt geproefd. Vandaag mag ik mezelf "Doppel" lid noemen want ik heb nummer tweehonderd in m'n glas: de baga. Een Portugese blauwe druif waarvan stevige rode wijnen gemaakt kunnen worden, barstensvol tannines, uitermate geschikt om lang te bewaren. Wijnmaker Luís Pato maakt er ook een sprankelende rosé wijn van en die zit nu in m'n glas. Alcohol is 12,5%, flesrijping drie tot negen maanden. Grote bubbels bij het inschenken, een agressieve mousse die snel weer is verdwenen. "Gas geven!"... da's de kleur van de wijn. Oranje neigend naar rood, is dat dan oranje-rood of rood-oranje? In de neus licht aromatisch, thee, aardbei, peer, meloen, rode appel inclusief klokhuis. Te koud ingeschonken maar opgewarmd begint het met een heel klein zoetje, tongtintelend, hoge zuren, speekselopwekkend, lichtjes drogend op de tanden en het tandvlees. Ingetogen smaken van thee, aardbei, rode appel, rode grapefruit. Intrigerend exemplaar, verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.