29 mei 2018

Nyakas Irsai Olivér 2016

Lang was de Hongaars inheemse irsai olivér gedoemd tot tafeldruif, vanaf midden jaren tachtig van de twintigste eeuw ging men er ook wijnen van maken. Die zijn redelijk aromatisch en kunnen het beste jong gedronken worden (bron: Wine Grapes). Mijn exemplaar wordt ook als voorbeeld genoemd in deze 'druifbijbel', alcohol is slechts 11,5%, geen houtopvoeding. In het glas een groen-gele kleur. Expressief in de neus, rozenwater, peer, groene appel, limoen, heel fris. In de mond droog, hoge zuren, speekselopwekkend, drogend op m'n tandvlees, floraal, peer, groene appel, limoen, iets grassig, strak, heel fris. Veel smaak maar de intensiteit iets lager dan gemiddeld. Moeilijk om hier een gerecht bij te verzinnen, iets uit de Aziatische keuken lijkt me het meest aannemelijk. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.