26 maart 2017

Bellingham The Bernard Series WO Coastal Region Bush Vine Pinotage 2014

Een 'donkere' neus, rijp zwart fruit, iets rokerig, licht animaal, leer, subtiele zoete zweem. In de mond hoge zuren, mini-zoetje, iets drogende tannines (3 uit 5), speekselopwekkend, sappige afdronk. Smaken van rijp zwart fruit, een lichte houttoets die mooi in de wijn is geïntegreerd, tikje animaal, hoge smaakintensiteit, gemiddelde lengte in de afdronk, minder funky dan menig andere Pinotage, erg goed in balans. Geen zware maaltijd hierbij, liever van genieten als 'borrelwijn' met wat gedroogde worst, lekkere combinatie. Met bijna twintig euro zit hij in een wat hoger prijssegment maar is het zeker waard. Alcohol is 13,5%, twaalf maanden houtopvoeding in Frans eiken waarvan de helft nieuwe vaten en de rest tweedejaars. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.

25 maart 2017

Fontein Ridge WO Western Cape Shiraz-Merlot 2014

Flink aromatisch, jammig ingekookt fruit. In de mond hoge zuren, een zoetje, enorme smaakexplosie van vers rood fruit, bessen, kersen, bramen, heel sappig, kleine hint van de 'houttoevoeging', de wijn heeft geen binnenkant van een eiken vat gezien en wanneer er op het etiket "enhanced by a hint of oak" staat dan weet ik genoeg, vrij hoge smaakintensiteit, meer dan gemiddelde lengte in de afdronk. Dit is een mooi schoolvoorbeeld van hoe een wijn een groot publiek zal kunnen aanspreken zonder te "gemaakt" of te gelikt te zijn. Hij smaakt 'eerlijk' en dat is iets dat ik van veel 'goedkope' Nieuwe Wereldwijnen niet kan zeggen. Alcohol is 13,5%, druivenrassen syrah en merlot. Verkrijgbaar bij Gastrovino.

24 maart 2017

Château de Berne AOP Côtes de Provence Grande Cuvée Hubert de Boüard 2011

Wijnmaker Hubert de Boüard is vooral bekend van Château Angélus, de wereldberoemde Saint-Émilion Grand Cru Classé. Als wijnconsultant is hij bij nog meer grote wijnhuizen in dienst. Zo ook bij Château de Berne uit de Provence. Hij is verantwoordelijk voor de blend van 90% syrah en 10% cabernet sauvignon. Houtopvoeding heeft plaatsgevonden, onduidelijk is hoelang en waarin precies, alcohol is 14,5%. De wijn mag je gerust een uur of langer van tevoren karafferen, in het begin is hij nog erg gesloten. Wanneer hij los komt is hij fris en wat droppig in de neus. In de mond begint hij zacht, laag in de tannines (2 uit 5), daarna komt er wat scherpte in, een pittig pepertje, iets alcoholisch, hoge zuren, licht drogend. Jammy smaak, klein zoetje, rijp zwart fruit, hout iets te dominant, even later is dat beter geïntegreerd, droppig, hoge smaakintensiteit, afdronk langer dan gemiddeld. Best elegant, geen log glas wijn, verveelt niet snel. Deze wijn heeft een verkoopprijs vanaf vijftig euro. Ik proefde hem samen met iemand die een opmerking plaatste waar ik me volledig in kan vinden: "Hier proef ik een wijn die smaakt naar twintig euro noeste arbeid en dertig euro reputatie/marketing".

21 maart 2017

Bodegas Lozano Wandering Wines Granacha & Shiraz Rosé 2015

In het glas de typische intense scharlakenrode kleur die je vaker ziet bij Spaanse rosado. Geen licht gezalm uit deze contreien. De kleurintensiteit zegt echter totaal niets over de smaakintensiteit. Alcohol is 11,5%, geen hout, gebruikte druivenrassen garnacha (grenache noir) en syrah. In de neus veel rood fruit, frambozen, aardbei, kersen. Ditzelfde fruit komt allemaal terug in de smaak, hoge zuren, licht ziltig, klein bittertje. Koud uit de koelkast is de smaakintensiteit niet al te hoog, wat dunnetjes zelfs. Dit wordt stukken beter wanneer je hem wat laat opwarmen in het glas. Verkrijgbaar bij de Dirck III.

19 maart 2017

Pierre Jean IGP Aude Grenache Rosé 2015

Mijn wijnen staan allemaal in een Excel-sheet. Zo kan ik ze snel op allerlei manieren sorteren; soort wijn, alcoholpercentage, druivenras en ook op prijs bijvoorbeeld. Wijnen onder de vijf euro komen bij mij niet veel voor. Als ik dan besluit er eentje open te schroeven die onder die prijsdrempel duikt, ben ik eigenlijk al ietwat negatief bevooroordeeld. Vandaag word ik op een heerlijke manier op m'n vingers getikt en terechtgewezen. De wijn, van in dit geval €4,95, kan zich in kwaliteit en smaak meten met rosé's die ik heb geproefd uit de categorie van tien euro of meer. Gemaakt van de grenache noir, alcohol is 12,5%, geen hout. Prachtig, fonkelend, licht zalmroze van kleur. Een 'droge' neus, geen snoepjesfabriek gelukkig, licht kruidig, wat peer, iets floraal. In de mond licht kruidig, sappig, mooie zuren, rood fruit, peer, meloen, een pepertje, ingetogen en subtiel maar met voldoende smaakintensiteit, gastronomisch. Twee dagen achter elkaar proef ik 'm en ik kan niets negatiefs ontdekken. Zo zie je maar weer, niet altijd is de prijs de juiste graadmeter. Pierre Jean IGP Aude Grenache Rosé 2015 is te verkrijgen bij Wijnpakkettenonline.

10 maart 2017

Barton & Guestier IGP Pays d'Oc Merlot Réserve 2015

Een lichte houttoets op de stille spiegel, na het walsen komt de fruitigheid naar voren. Licht snoepig, rood fruit, zwart fruit, bessen, kersen. Behoorlijk zoet in de aanzet, hoge zuren, tikje drogend, redelijk bitter, speekselopwekkend, laag in de tannines. Vrij hoge smaakintensiteit, cederhout, zwart fruit vooral, pruim, groene paprika. Het vorige exemplaar had ik iets langer in de kelder laten liggen, dat kan dus best en is voor jaargang 2015 zeker mijn advies. Hij komt nu nog wat rauw op me over. Alcohol is 13,5%, gedeeltelijke houtopvoeding, verkrijgbaar bij de Jumbo.

01 maart 2017

Wijnbedrijvigheid: Wijnpakkettenonline


(advertorial)

Het ontstaan van Wijnpakkettenonline


Sinds 2012 is Wijnpakkettenonline te vinden op het internet. Jaarlijks stijgen de bezoekersaantallen fors en blijft het assortiment met kwalitatieve wijnen alsmaar toenemen. Maar wie is de persoon achter deze organisatie eigenlijk?

Voor dat verhaal moet je naar het Brabantse Boxtel. In de winkel van Bosch Wijnkopers wordt het verhaal al snel duidelijk. Bosch Wijnkopers is een riante wijnwinkel met meer dan 400 verschillende wijnen. De eigenaars Hans en Mieke Bosch zitten al meer dan 35 jaar in het vak en zijn een begrip in Boxtel en omstreken. Met veel enthousiasme en passie adviseren zij van donderdag t/m zaterdag wijnliefhebbers welke wijn zij het beste kunnen drinken bij het juiste moment. Ook zitten er lokale bedrijven en horeca in hun wijnportefeuille waardoor alle kanalen van wijn kunnen worden voorzien. Van internet hebben zij geen kaas gegeten. Aangezien Hans en Mieke beide de 60 zijn gepasseerd is dit ook niet zo gek. Hun zoon Pieter Bosch kwam begin 2012 met het idee een website te beginnen waarop particulieren en bedrijven wijnpakketten konden bestellen. Pieter zag dat er nogal wat lokale bedrijven jaarlijks hun relatiegeschenken en kerstpakketten met wijn bij zijn ouders bestelden. Hoe mooi zou het zijn om deze service voor heel Nederland aan te bieden? Vooral Mieke was sceptisch, wie gaat er nou wijn bestellen via internet? En hoe wil je dat dan gaan verzenden?

Desondanks besloot Pieter een poging te wagen. Voor het samenstellen van de wijnpakketten werd gebruik gemaakt van de wijnvoorraad van Bosch Wijnkopers waardoor Pieter de garantie afgeeft uitsluitend kwaliteitswijnen te verkopen. Er werd voor een relatief klein bedrag een website gebouwd met wijnpakketten als niche. Zonder enige kennis van online marketing en websites kwam Pieter al snel tot de conclusie dat het succesvol runnen van een website niet een kwestie van een website maken is en dat vervolgens de rest vanzelf gaat zoals veel mensen denken. Pieter ging zich inlezen in de technieken die achter online marketing zitten en paste deze toe op zijn website. Ook werd er extra geïnvesteerd in het design van de website. "De webwinkel is tenslotte het visitekaartje van je organisatie, wanneer deze er niet goed uitziet klikken bezoekers direct weg van je website". De eerste kleine bestellingen kwamen binnen wat elke webshop-eigenaar een boost geeft. Al het geld dat verdiend werd, werd direct weer geherinvesteerd in de website. “Stilstand is achteruitgang, vooral in deze dynamische branche”. Er werd geïnvesteerd in een nieuwe techniek waardoor het voor bezoekers mogelijk was een persoonlijke boodschap toe te voegen aan hun wijngeschenk. Anno 2013 was deze optie voor wijn er nog niet, Wijnpakkettenonline was de eerste website in de wijnbranche die dit mogelijk maakte waardoor het zich onderscheidde van andere aanbieders. Door deze optie aan de website toe te voegen werd het voor particulieren aantrekkelijker een bestelling bij Wijnpakkettenonline te plaatsen. Volledig anoniem kan er een wijngeschenk worden besteld dat op een ander afleveradres met persoonlijke boodschap of kaartje bezorgd wordt.

Tegenwoordig is het assortiment aan wijnpakketten en wijnen die los besteld kunnen worden drastisch uitgebreid. Particuliere wijnliefhebbers hebben hun weg naar deze website weten te vinden en komen maandelijks terug om hun favoriete wijnen te bestellen. Ook bedrijven kloppen aan de deur en bestellen grote aantallen wijngeschenken ten behoeve van hun relaties of personeel. In overleg met de klant stelt Wijnpakkettenonline relatiegeschenken of kerstpakketten met wijn op maat samen. "Volledig inspelen op de behoefte van de klant is de kracht van het bedrijf. Doordat al de wijnen op voorraad staan kan er snel worden geschakeld. Wij werken samen met Post NL en Flespakket waardoor 99% van onze bestellingen heel aankomen. Wanneer een wijn niet lekker wordt gevonden bieden wij een alternatieve wijn aan of betalen wij het geld terug. Wij vertrouwen op onze wijnkennis en geven onze klanten waar voor hun geld. Het beheer van de website ligt tegenwoordig in handen van professionals. Tegenwoordig hou ik me grotendeels bezig met de strategie van de onderneming. Wij zijn telkens op zoek naar nieuwe ideeën en vertalen deze via de website naar de doelgroep". Pieter is inmiddels al meerdere malen benaderd door online marketingbureaus met de vraag of hij niet voor ze wil komen werken maar geeft aan dat hij nog lang niet klaar is met Wijnpakkettenonline.

"Voor mijn gevoel zijn we net begonnen. Toen mij verteld werd dat een bedrijf ongeveer 5 jaar nodig heeft om rendabel te worden geloofde ik het niet. Ik dacht dat dit wel sneller kon, op eigen wijze heb ik ondervonden dat ondernemen een proces is dat tijd nodig heeft. Als ondernemer blijf je jezelf ontwikkelen en dat gaat niet zonder slag of stoot. Een nachtje piekeren over een investering of idee is inherent aan ondernemen. Uiteindelijk is het een geweldig proces om mee te maken waar je sterker uitkomt. De uitdaging, plezier, vrijheid en energie die je terugkrijgt kan qua werk nergens tegenop. Het is de kunst om de ideale balans tussen werk en privé te vinden en te werken om te leven en niet te leven om te werken. En de stelling dat je gemiddeld 5 jaar nodig hebt om een rendabele onderneming op te bouwen klopt, unieke trends en ontwikkelingen daargelaten. Met een lange termijnvisie langzaamaan je onderneming uitbouwen vormt de hoeksteen van elke onderneming. Jullie gaan nog veel van ons zien en horen...".