28 oktober 2016

Neleman DO Valencia Special Cabernet-Bobal 2013

Een biologische blend van 70% bobal en 30% cabernet sauvignon, alcohol is 13,5%, vier maanden rust in Frans eikenhout. Dieprode kleur. Fruitig in de neus, likje vanille, iets snoeperigs, druivensuiker, rijpe kers, stophoest, fris. In de aanzet een zoetje, hoge zuren, lekker bittertje, licht kruidig, knisperend vers rood fruit, vooral rode bessen maar ook kers, bramen, beetje peperig in de afdronk. Goede kwaliteit, correct. Verkrijgbaar bij Neleman. Klik op de banner hieronder om naar de site te gaan.

Topwijn van een familiebedrijf

27 oktober 2016

Château Purcari Roşu de Purcari 2012

Een Bordeaux-blend uit Moldavië. Cabernet sauvignon 50%, merlot 35% en malbec 15%, de verhoudingen kunnen per oogstjaar verschillen, drie jaar houtopvoeding, alcohol is 13,5%. Intens, diep paars in het glas. Gelijk na het inschenken een stalletje in de neus, een goede voorbode. Even laten ademen en er komt rood fruit opzetten, zure kers, rabarber, rozenbottel, nog wat langer open en de geur gaat naar jammy, ingekookt fruit, zwart fruit, pruim, kruidig. Ongelooflijk hoe goed de drie jaar houtopvoeding gemaskeerd wordt, in deze fase van z'n leven is het nauwelijks te ruiken. Slechts een rokerig houtskooltoontje. In de aanzet een mooi zoetje gevolgd door hoge zuren, rood fruit, kers, zwart fruit, bramen, pruim. Enorm hoge smaakintensiteit. Ontzettend knap gemaakte wijn, heel gelikt, commercieel dus voor een groot publiek. Hij doet wat Chileens aan en dat bedoel ik als compliment. Het is moeilijk om deze wijn niet lekker te vinden. Een wat hogere prijsklasse maar deze komt zeker bij mijn aanraders. Verkrijgbaar bij Novus Vino. Met de code WIJNBLOG krijg je 5% korting op het assortiment en gratis verzending vanaf 6 flessen.

26 oktober 2016

Heathen Mead Lindehoning

Net een weekje bekomen van een hevige griepaanval, komt de volgende alweer op zetten. Tussendoor gelukkig nog net wat flessen kunnen opentrekken. Tijdens de griep zelf drink ik voornamelijk thee met honing. Even googelen leert me dat het theewater dan niet warmer dan 40° Celsius mag zijn omdat anders de waardevolle enzymen die in de honing zitten worden afgebroken. Nooit geweten, weer wat geleerd. Ik schonk altijd het kokende water rechtstreeks op de honing. Niet meer doen dus. Honing zou een gunstige werking op het zenuwstelsel hebben. Het zou positief werken bij nervositeit, onrust, slapeloosheid, koorts, bronchitis en hardnekkige hoest. Er is ook een alcoholische honingdrank, 'mede' geheten, onder kruiswoordpuzzelaars geen onbekend woord. Door de combinatie van water en honing te verhitten en daarna gist bij te voegen begint de fermentatie waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Na meerdere keren oversteken wordt de drank helder en kan hij worden gebotteld. Er zijn verschillende gradaties voor wat betreft zoetheid alhoewel helemaal droog maar weinig voorkomt. Tevens zijn er talloze honingsoorten die je kunt gebruiken. Vandaag heb ik lindehoning in m'n glas. Het alcoholpercentage bedraagt 11%. Mede zul je niet aantreffen bij de slijter op de hoek, mijn exemplaar kwam bij een webshop vandaan: Heathen Mead.


De kleur is als die van een Sauternes, donkergeel tot licht oranje. De neus... tja... honing. Iets anders kan ik er niet van maken. Honing die al een tijdje staat. Honing die al een beetje begint te versuikeren. Heel zacht in de mond. Zoet maar niet stroperig, mooie zuren ook en zelfs iets van een heel klein bittertje in de afdronk. Van de alcohol merk je maar weinig. Het is ook te intens van smaak en zoetheid om hiervan meerdere glazen achter elkaar te drinken. Een glaasje voor het slapengaan is precies genoeg. De smaak is uiteraard weer die van honing. Nu is dit dus lindehoning maar ik ben wel benieuwd of je variatie zou kunnen proeven tussen de verschillende soorten honing. Is het lekker? Als je niet van zoet en/of niet van honing houdt dan is dit niks voor jou. Voor alle anderen is dit wel eens leuk om te proberen. Je kunt er zeker wel een aantal spijs-combinaties mee bedenken, dat hoeft niet specifiek een dessert te zijn. Foie gras zou ook goed kunnen of een frisse salade met geitenkaas, walnoten, honing, sinaasappel.

25 oktober 2016

Entre Vinyes DO Penedès 'Oníric' Xarel·lo 2014

Eindelijk weer eens een voor mij nieuwe mono-cépage, dit keer van de druif xarel·lo, let op de Catalaanse schrijfwijze met het verheven verbindingspuntje. Een van de drie druiven uit de 'wijnbijbel' Wine Grapes die begint met de letter X. Toch zal het geen onbekende zijn voor de meesten want samen met parellada en macabeo vormt de xarel·lo het meest voorkomende druiventrio van de sprankelwijn Cava. Vandaag echter solo en stil. Alcohol is 12,5%, geen houtopvoeding. Uitzonderlijk aroma: notig, kruidig, mineralig, vers regenwater, nauwelijks fruit en mijlenver van bloemig. Je zou bijna denken dat er iets mis mee is. Hij lijkt wat oud maar is zeker niet oxidatief. In de mond vallen als eerste de hoge zuren op maar echt strak zou ik hem niet willen noemen, hij heeft zeer zeker wat vettigs. Behoorlijk ziltig, mineralig, citroenschil, grapefruit, notig, kruidig, redelijk lange afdronk. Hier past een frisse salade met stukjes geitenkaas en pijnboompitjes goed bij. Het is zeker geen 'doorsnee-wijn', geen makkelijke doordrinker. Hij is echter uitstekend in balans en persoonlijk hou ik wel van aparte wijnen en dat is deze. Verkrijgbaar bij De Proeftafel.

24 oktober 2016

Bellingham Homestead WO Paarl The Old Orchards Chenin Blanc 2016

M'n eerste wijn uit oogstjaar 2016... nee, geen primeurwijn maar eentje van het zuidelijk halfrond. De druif: chenin blanc. Samen met de pinotage toch wel de USP van Zuid-Afrika. Uiteraard worden er in het Loiredal ook meer dan uitstekende wijnen mee gemaakt maar dan gaat de bekendheid van de druif toch al gauw gebukt onder die van de AOC. In Zuid-Afrika pocht men ermee door hem pontificaal op het etiket te vermelden en terecht. Minstens zo veelzijdig en interessant als bijvoorbeeld de riesling en kan ook goed ouderen. De wijn van vandaag krijgt daar echter de kans niet voor. Alcohol is 14%, fermentatie en zeven maanden lagering in tweede- en derdejaars Frans eikenhout. Vooral niet te koud serveren. In de neus zwart-witjes, zonnebloemolie, katoen, maïs, hint tropisch fruit. In de mond een mini-zoetje, mooie hoge zuren, behoorlijk hoge smaakintensiteit, bittertje, subtiele vanilletoets, het hout prachtig gedoseerd, citrusfruit, hintje ananas en mango. Ik heb het woord al een tijd niet gebruikt maar deze wijn is weer eens ouderwets 'lekker'. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.

23 oktober 2016

Giordano Eventus Vino Rosso

Deze wijn komt uit een pakket. In totaal twaalf wijnen en acht andere Italiaanse culinaire specialiteiten zitten daar in. Het pakket zelf is niet zo heel erg duur dus achterdochtig als ik ben denk ik dan al gauw dat ze dan wel op de kwaliteit van de wijn bespaard zullen hebben. Echter de wijnen alleen al zouden wanneer je ze los bestelt over de honderd euro bij elkaar moeten kosten. Maar omdat prijs niet alles zegt ga ik ze eens even 'keuren'. Allereerst deze landwijn, de druiven mogen uit heel Italië komen, geen vermelding welke er in zitten, de herkomst ervan is onbekend en naar het oogstjaar kunnen we alleen maar raden. Alcohol is 13%, geen houtopvoeding. Een frisse en fruitige neus, rood fruit, vooral kers. In de mond een klein zoetje, hoge zuren, sappig, veel kers. Makkelijke, soepele wijn, geen hoogvlieger.

22 oktober 2016

Familia Silva Doña Dominga DO Valle de Colchagua Chardonnay Semillon 2015

Na de Famille Grassa van gisteren, vandaag de Familia Silva, onderdeel van het bekende Casa Silva uit Chili. Een blend van 85% chardonnay aangevuld met sémillon. Alcohol is 13% en slechts 10% van de chardonnay druiven mocht drie maanden rusten in Frans eiken. Ik ben benieuwd of daar nog iets van terug te proeven valt. Iets te koud ingeschonken geeft alleen nog wat groene tonen in m'n neus, al opwarmend in het glas komt er wat tropisch fruit opzetten, hintje maïs ook. Heel zacht in de mond, eerder filmend en vettig dan strak, een zoetje, kruidig, rond, het karige houtgebruik toch heel evident, een redelijk aanwezig bitter, voldoende zuren, licht ziltig. De smaak van voornamelijk tropisch fruit. Hier kan best een vette vis bij, mag gegrild zijn, de krachtige wijn kan het aan. Verkrijgbaar bij Dirck III.

21 oktober 2016

Domaine du Tariquet IGP Côtes de Gascogne Chenin-Chardonnay 2015

Drie kwart chenin blanc druiven, een kwart chardonnay. Alcohol is 11,5%, geen houtopvoeding. Alweer een telg uit de familie wijnen van de Famille Grassa. Het aroma van groene appel, tropisch fruit en citrusfruit. Smaken van zwart-witjes, citroen, tropisch fruit, mango. Iets groens, licht ziltig, mooie zuren. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.

20 oktober 2016

Mezzacorona IGT Vigneti delle Dolomiti Chardonnay 2012

Het is alweer drie jaar geleden dat ik slaagde voor de vinologenopleiding op de Wijnacademie. Een vriendin had destijds een fles wijn voor me gekocht als felicitatie. Niets speciaals maar ze is nogal van het knutselen, een echte crea-bea en had de fles voorzien van 'kleding', uitgemonsterd als wijnboer compleet met alpinopet. We liepen elkaar echter steeds mis waardoor de fles mij pas recentelijk bereikte. Hartstikke leuk natuurlijk. Over de inhoud van de fles maakte ik me echter geen illusies. Maar nieuwsgierig als ik ben trok ik hem toch open. Inmiddels is de huidige generatie uitgerust met een schroefdop. In het glas een intens donkergele tot licht oranje kleur, eentje die je eerder verwacht bij een Sauternes. In de neus rijpe tonen, tropisch fruit. Voorzichtig neem ik een slok. Best nog hoog in de zuren, licht prikkelend op de tong, rijpe tonen, iets notigs, klein bittertje, de door mij verwachte oxidatieve expressie blijft uit. Toegegeven, drie jaar terug zouden de fruittonen er nog zijn, nu niet meer. Maar de vaste lezer van Wijn-Blog weet het: ik hou wel van geouderde witte wijnen.

Ik bewaarde hem zelfs nog een week zonder afsluiting in de koelkast. Nu smaakt hij nog beter, middels een vanilletoon is het houtgebruik nu meer evident en het is goed gedoseerd. Hier is vast een heel mooi gerecht bij te verzinnen, iets met witvis en paddenstoel om te rijpe tonen te benadrukken. Risotto met truffel kan ook nog wel. Zo zie je maar, witte wijn, 'zelfs' wanneer deze uit de supermarkt komt, kan best een aantal jaren blijven liggen. Alcohol is 13%, verkrijgbaar bij de Jumbo. Nog bedankt Marianne!

19 oktober 2016

Cazes AOP Banyuls Les Clos de Paulilles Banyuls Rimage 'R' 2011

Zo, dat heeft een tijd geduurd sinds m'n laatste blog. Geveld door de griep, alcohol en paracetamol niet zo'n verstandige wijn-spijscombinatie plus het feit dat ik er door drukte op het werk gewoon even geen zin in had. Inmiddels heb ik dat afgelopen weekend weer helemaal ingehaald tijdens een diner met vrienden. Meerdere flessen werden geopend bij de diverse gangen, bij de gezellige en lange nazit gingen maar liefst drie verschillende dessertwijnen open. Een daarvan is de Banyuls van vandaag. Het zoet komt van de onvergiste aanwezige suikers van de druiven, restzoet noemen we dat. De vergisting wordt voortijdig gestopt door de toevoeging van alcohol, hierdoor sterven de gistcellen af. Het alcoholpercentage komt daarmee op 16 procent, geen houtopvoeding maar rijping in de "open lucht". De wijn wordt overgegoten in grote bonbonnes, enorme ronde flessen die nu vooral als decoratie worden verkocht bij woonwinkels. Die staan maanden, soms jaren te bakken in de zon. De druif voor deze wijn is de grenache noir oftewel garnacha, een van origine Spaanse druif. Niet heel aromatisch, vijgen, pure chocolade. Bij die laatste past deze wijn dan ook uitstekend. Ook qua smaak vijgen, mokka, chocola, mooie zuren, niet superzoet, verre van stroperig, licht drogend. Hij paste inderdaad zeer goed bij het nagerecht waarin pure chocolade was verwerkt.
Mam, gefeliciteerd met je verjaardag!