25 mei 2016

Fleur du Cap WO Western Cape Noble Late Harvest Bergkelder Selection 2011

Blauwaderkaas. Laat ik eens van de gebaande paden afwijken en er geen Port bij schenken. Het wordt edelzoet van de druiven chenin blanc 76%, sauvignon blanc 13% en 11% chardonnay, geen hout, alcohol is 10,8%. In het glas een mooie oranje kleur, tranende 'kerkramen'. Heel aromatisch, sinaasappelschil, abrikoos, perzik, mandarijn. Ook in de mond een feestje. Abrikoos, perzik, mandarijn, kruidig, mokka, mooie hoge zuren, zoet maar niet stroperig of plakkerig. Het was een goede combinatie. Verkrijgbaar bij kleinflesjewijn.

23 mei 2016

Goriška Brda Quercus Selection Cabernet-Merlot 2014

Een Sloveense blend van merlot en cabernet. Welke cabernet dan? Nou, de twee bekendste: sauvignon en franc. De druivenblend is vergelijkbaar met die van de linkeroever Bordeauxwijnen. De stijl is echter compleet anders. Alcohol is 12,5%, geen hout. Licht floraal in de neus, wat rode grapefruit, rode bessen. In de mond hoge zuren, een piepklein zoetje, mini-bittertje in de niet lange afdronk, nauwelijks tannines, smaakintensiteit niet al te hoog. Smaken van voornamelijk rode grapefruit, limoen, bloedsinaasappel. Zomers, licht rood wijntje zodra je hem ontkurkt. Na drie dagen open echter vond ik hem een stuk beter. Iets ronder, minder hoekig, voller. Typisch zo'n wijn die je flink door een beluchter moet halen voor het snelste en beste resultaat. Verkrijgbaar bij de wijnspeciaalzaak.

21 mei 2016

Cuvée Gastrovino Vin de France Blanc 2014

De druivenblend ziet er veelbelovend uit: chardonnay, grenache blanc en marsanne. Bij elkaar lijkt me dat een intens en rijk trio, beetje kruidig ook nog wellicht. Bij asperges op de klassieke manier bereid zou dit toch best moeten kunnen passen? Het is ook nog eens een literfles dus met vijf personen hebben we er in ieder geval genoeg aan. Alcohol is slechts 12%, geen hout. Weinig aromatisch in de neus, hij is dan ook veel te koud ingeschonken. Ietsje later en warmer opent hij zich met meloen, gele appel, Granny Smith, klokhuispitjes maar nog steeds niet intens. Die appel komt ook terug in de smaak maar ook weer met een lage intensiteit, niet al te hoge zuren, filmend, mondvullend, breed maar niet diep. Een beetje waterige, flauwe wijn. Ik bestelde hem in een proefpakket met veel korting, doorberekend kostte hij me slechts €2,08 in plaats van z'n oorspronkelijke prijs van €5,45. Totaal ongeschikt voor bij de asperges. Eigenlijk gewoon totaal ongeschikt. Niet doen dus.

17 mei 2016

Château de la Maltroye AOC Chassagne-Montrachet Premier Cru Monopôle Clos du Château de la Maltroye 2008

De gouden medaille voor langste naam heeft-ie alvast binnen. Vorig jaar bij de Foire aux Vins van de Franse Carrefour gekocht voor bijna dertig euro. Dat lijkt wellicht stevig aan de prijs maar voor een goede Bourgogne is het 'peanuts'. Ik had er eigenlijk geen hoge verwachting van. Waarom toch gekocht? Tsja, voor hetzelfde geld heb je een juweeltje in handen en dan is die dertig euro goed besteed. Met Jan-Paul had ik onlangs nog een gesprek over Bordeaux en Bourgogne. Over het algemeen worden Bourgogne-wijnen als 'moeilijker' ervaren dan Bordeaux-wijnen. Ongetwijfeld door de lessen van Nicholas heb ik daar een andere kijk op. Nu pas begin ik de wijnen uit Bordeaux een beetje te 'begrijpen' maar Bourgogne geniet al jaren mijn voorkeur. Jan-Paul had het over het aardse karakter van Bourgogne en hoe hem dat al snel tegenstaat. Daar kon ik me niet in vinden. Juist het aardse, vaak truffel, met name in de afdronk, vind ik het meest lekkere van rode Bourgogne-wijnen. En nu naar dit exemplaar, 14 tot 18 maanden houtopvoeding, alcohol is 13%. In de neus aards, op dag twee al wat oxidatief. Ik bleef walsen, ik bleef m'n neus erin steken maar iets anders dan dat aardse bleef uit. Dan de smaak: aards en idem dito op dag twee ook alweer iets oxidatiefs. Fruit kwam er niet aan te pas. Ik kwam er zelfs niet meer aan toe om de overige factoren als zuurgraad, mondgevoel en smaakintensiteit op te schrijven. Bij zo'n exemplaar als dit kan ik me in de kritiek van Jan-Paul volledig vinden. Maar dit is niet zoals Bourgogne hoort te zijn en dus verre van exemplarisch. Overigens viel ik als een blok voor het heerlijk oubollige etiket.

15 mei 2016

Les Vignerons de Maury IGP Côtes Catalanes Nature de Schiste Grenache Gris 2013

Of we weer eens komen eten. Asperges, bereid op de klassieke manier. Ik check even m'n voorraad want wij nemen de wijn mee. Uiteraard wit met een wat vettige structuur beslis ik. Toch maar m'n wit wat gaan aanvullen, de spoeling wordt dun. Gelukkig heb ik deze grenache gris nog liggen. Geen houtopvoeding, 14% alcohol. In 2014 alweer gekocht in de kern van het dorp Maury bij de coöperatie 'Les Vignerons de Maury'. Niet stuivend in het glas, gemiddeld aromatisch, licht noterig, kruidig, zonnebloemolie. In de mond vettig, geen hoge zuren maar perfect voor bij het gerecht met botersaus, licht noterig, droog, rond, een pepertje, kruidig, behoorlijk hoge smaakintensiteit. Mooi gerijpt, vooral niet te koud serveren. Paste zeer goed bij de asperges.

13 mei 2016

Domäne Wachau Zweigelt Selection 2013

"Waarom schroefde ik deze wijn ook alweer open?", vraag ik me af terwijl ik over m'n eerste zin nadenk. Laat dat dan m'n eerste zin zijn. En even later schiet het me te binnen, we aten kip uit de oven en ik had effe geen zin in wit. Houtloos rood en niet te zwaar dus, alcohol is 13%. Een behoorlijk 'melkachtige' neus, oftewel lactisch, yoghurt, 'Wicky', jammy, ingekookt rood fruit, kersen, ook perendrups, heel fruitig en een tikje floraal. Zijdezacht in de mond, een klein zoetje, hoge zuren, qua smaakintensiteit wat aan de dunne kant, voornamelijk kersen, beetje perendrups, wat 'Beaujolais-achtig', licht, frivool 'wijntje'. Terwijl ik dit schrijf bekijk ik eens even de statistieken: het is op Wijn-Blog pas m'n tweede Zweigelt. Schande! Wel goed dat in dit exemplaar dan ook meteen die kersen zitten die mij altijd bij Zweigelt worden beloofd. Verkrijgbaar bij de Hema.

Wijn Image Banner 468 x 68

07 mei 2016

Massandra Oreandra 2007

Wijn uit de Oekraïne zie je hier niet veel. Onder meer bij Wijnboetiek Het Gouden Glas in Utrecht kun je een aantal verschillende exemplaren vinden. Allemaal van Massandra, een ander wijnhuis heb ik nog niet gespot in Nederland. De "Oreandra" is gemaakt van de druivenrassen sercial, verdelho en albillo Crimean, die laatste staat in de Druifbijbel onder de naam 'tsulukidzis tetra' vermeld. Het is een versterkte wijn, alcohol is 19,5% en houtopvoeding vond plaats gedurende vier jaar. Bij het inschenken zie ik wat lichte droesem in de fles, in het glas is het niet helemaal helder, licht troebel, oranje, amber van kleur. Een beetje oxidatieve neus, Sherry-achtig, mokka, gedroogde abrikoos, vijgen, licht aards. In de mond een zoetje, niet plakkerig maar ingetogen zoet, noterig, thee, ook hier weer iets Sherry-achtigs, oxidatief (op een goede manier), mokka, licht branderig die eerste slok, bij elke volgende valt het alcoholische iets minder op, een intens volle smaak, gedroogde abrikoos, sinaasappelschil. Hij heeft ook wel iets weg van Madeira, een soort van Sherry-Madeira mix. Vooral koud drinken, het zoet wordt dan iets gemaskeerd en dan komt er een aangenaam bittertje in de lange afdronk. Hij doet me aan deze wijn denken. Dit is ook weer met recht een meditatiewijn. Langzaam van nippen. Heerlijk!

04 mei 2016

Carmela Ortega Saxa Loquuntur Tres 2008 DOCa Rioja

Een tijdje geleden alweer gekocht deze fles, in 2012 om precies te zijn. Geen crianza, reserva of gran reserva maar 'uno', 'dos' en 'tres' markeren de verschillen in het houtgebruik bij deze lijn wijnen van Carmela Ortega. Gewoon te koop bij de grotere LIDL. Een blend van tempranillo, grenache en mazuelo (carignan), 12 tot 15 maanden rust in Amerikaans en Frans eiken, alcohol is 14%. Een zwoele neus, animaal, rijp zwart fruit, koffie. In de mond een zoetje, dropperig, tikje floraal, rijp zwart fruit, koffie, leer, goed geïntegreerd hout, niet heel complex, wel typisch Rioja. Hij doet me wat aan de Faustino I denken. Een volle wijn, best hoge smaakintensiteit, goede kwaliteit. Misschien toch de 'uno' en 'dos' ook eens proberen.