27 maart 2016

M. Chapoutier AOC Châteauneuf-du-Pape Les Incontournables 2010

Paaszondag. Urbi et Orbi. Paaswijn... bestaat er zoiets als een paaswijn? De handel zal elke gelegenheid aangrijpen om ons consumenten te doen laten geloven dat er bij een speciale dag een speciale wijn hoort. In het geval van Pasen zou het om lichtvoetig wit gaan. Ik trek echter geen Paaswijn open maar een Pauswijn. Een Châteauneuf-du-Pape wel te verstaan van het gerenommeerde wijnhuis Chapoutier. Al eerder proefde ik van dit huis een Australische Shiraz, tot groot genoegen. Ik zag de flessen staan op de kopse kant bij de plaatselijke AH, scande de barcode en vond hem wat aan de prijzige kant. De dag erna hing het prijskaartje erbij... in de bonus en nu voor een bedrag dat ik acceptabel achtte. Alcohol is 14%, een blend van voornamelijk grenache noir, aangevuld met mourvèdre en syrah, fermentatie geschiedde in beton waarna een rustperiode volgde in zowel roestvrij staal als in demi-muids, eikenhouten vaten van 600 liter, van 15 tot 18 maanden. Een enorm lactische neus, Wicky, borstplaat, licht kruidig, rokerig, sigarettenas, rood fruit. In de mond een zoetje, rond, een zacht mondgevoel, hoge zuren, rokerig, sappig, een pepertje en een wat vurige en scherpe afdronk. Het fruit werd naar de achtergrond verdrongen ten faveure van de alcohol. Niet helemaal in balans daardoor en voor de rest vrij vlak, enkelvoudig. Ik had er veel meer van verwacht.

25 maart 2016

Weingut Duijn Baden Privat Edition Pinot Noir 2011

Tegenwoordig ruik ik weer even aan de kurk die zojuist uit de fles is getrokken. In het begin deed ik dat altijd al, een poos heb ik het niet gedaan, nu dus weer wel. Vaak ruikt een kurk gewoon naar kurk maar zegt dat weinig tot niets over of er ook 'kurk' in de wijn zit. Laatst trok ik een sprankelwijn open waarvan de kurk overdreven naar kurk rook. De wijn helaas ook. Er is dus wel iets voor te zeggen om aan de kurk te ruiken maar je moet er wel redelijk veel ervaring in hebben om er een 100% correcte conclusie aan te kunnen verbinden. De kurk van vandaag geurde veelbelovend. De wijn ook. Licht aardse tonen, floraal, winegums, rode grapefruit, aardbeitjes, Roosvicee rozenbotteljam. De heerlijke geuren van een Spätburgunder, ook nog eens biodynamisch. Spontane vergisting met wilde gistsoorten, twaalf procent alcohol, vijf maanden rust in tweedejaars barriques. Bij de eerste slok is dat laatste evident, iets rokerigs, sigarettenas, potloodslijpsel. Ook vallen meteen de hoge zuren op, tannines, een beetje groen en rauw nog, licht drogend. Gelukkig zit er veel vers rood fruit bij. Sappig, speekselopwekkend, bij het tweede glas gaat die rokerigheid al wat meer naar de achtergrond. De smaken blijven redelijk lang hangen. Licht aards in de afdronk. Geen hele complexe Spätburgunder maar voor een zogeheten 'instapmodel' wel superlekker. Gekocht bij Wine In Black.

24 maart 2016

Stormhoek WO Western Cape Chardonnay Viognier 2015

Deze wijn dronk ik onlangs bij vrienden voor het eerst. Op een feestje, 's avonds, vrij warm in de huiskamer stond daar deze wijn in een drie liter 'Bag In Box'. Het merk had ik al vaker gezien bij Albert Heijn op het één-na-onderste schap, in flesvorm moet hij €3,99 kosten. Ik bleef er altijd van weg. Die avond probeerde ik een glaasje, het viel me alles mee. Men dacht dat ik het uit beleefdheid zei maar ik beloofde eens een fles te kopen om te bespreken op Wijn-Blog. Zo gezegd, zo gedaan. Alcohol is 13,5%, een blend van chardonnay en viognier, verhouding onbekend, geen hout. "Serveer op kamertemperatuur" staat er ook nog eens op het achteretiket. Daar bedoelt men de kamertemperatuur van enkele eeuwen geleden mee toen er nog geen centrale verwarming was, zo'n 17 à 18 graden celsius. Grappig, zoiets zie je zelden op het etiket van een witte wijn, laat staan eentje uit de supermarkt. Mijn exemplaar had ik echter van tevoren wel gekoeld en flink koud werd hij ingeschonken. Licht strogeel in het glas met een groene gloed. Ondanks de lage temperatuur van de wijn was hij al behoorlijk aromatisch. Als eerste kwam mij de geur tegemoet van 'het aardappels schillen'. Niet de aardappels an sich, niet de schillen zelf maar de handeling 'aardappels schillen', het werkwoord. Vervolgens noteerde ik licht floraal, maïs, ei, witte peper, laos, citroengras, citrusfruit. Niet alles tegelijk, opeenvolgend, het één wat intenser dan het ander. Ik durf zo ver te gaan als te zeggen dat ik de neus behoorlijk complex vond, een hele aangename verrassing. In de mond kruidig, floraal, hoge zuren, klein bittertje, hintje vanille (wellicht toch een houttoevoeging?), droog, zacht, rond. Al opwarmend is er sprake van evolutie in zowel aroma als smaak. Zo ver als 18 graden zou ik toch niet willen gaan maar op zo'n 15 graden is-ie op z'n mooist. Onverwacht veel plezier voor je geld, aanrader!

23 maart 2016

Les Volets IGP Haute Vallée de l'Aude Chardonnay 2014

Er stond zalm op het menu 's avonds. Daarbij had ik gewoon weer eens zin in een lekker vet geëikte Chardonnay. Twee had ik er nog op voorraad waarvan één Amerikaanse en de ander Frans. Ik koos voor de Franse. Op dat moment wist ik nog niet hoeveel hout deze wijn had gehad, het bleek slechts 20% dat vergist en gerijpt was in gebruikte vaten van Frans eikenhout, de overige 80% was vergist en gerijpt in roestvrij staal. Alcohol is 12,5%. Licht strogeel gekleurd in het glas. In de neus citroen, limoen, grassig, floraal, geen houttoon te ruiken. In de mond rond, hoge zuren, citroen, grassig, een klein bittertje, het hout nog niet te proeven. Helaas veel te strak voor bij de zalm, ik had beter de Amerikaanse kunnen nemen. Op dag twee echter was de wijn veel meer geopend. Het mooi gedoseerde hout subtiel maar veel duidelijker aanwezig nu. Overklotsen in een karaf, flink beluchten, ik schudde er vlak voor het inschenken nog even mee en zeker niet te koud serveren. Behalve bij enkele supermarkten ook verkrijgbaar bij Wine In Black.

22 maart 2016

Cusumano IGT Terre Siciliane Insolia 2014

Een voor mij nieuwe mono-cépage: de inzolia, op Sicilië zelf hebben ze er meerdere synoniemen voor, eentje daarvan is insolia. De fles wordt afgesloten met een "Vinolok", een glazen stop. Alcohol is 13%, fermentatie en opvoeding van vier maanden sur lie in roestvrij staal. Bij het inschenken microscopisch kleine bubbeltjes in m'n glas, de wijn is strogeel van kleur, intensiteit 2 uit 5. In de neus fris, licht vegetaal, floraal, peer, meloen, rijp steenfruit, mango. Niet heel intens aromatisch. In de mond een minizoetje, mooie zuren, fris, een bittertje, kruidig, licht vegetaal, rond, vol, filmend. Het mondgevoel is bij deze wijn belangrijker dan de smaak. Aangename toegankelijke wijn, goed doordrinkbaar. Verkrijgbaar bij Grand Cru Wijnen.

12 maart 2016

Nederburg Winemaster's Reserve Noble Late Harvest 2012

Zoet uit Zuid-Afrika. Door edele rot aangetaste laat geoogste druiven. Chenin blanc 71%, de rest is muscat de Frontignan, synoniem voor de muscat blanc à petits grains. Alcoholpercentage is 10,85%, jawel, dubbele cijfers achter de komma, geen houtopvoeding. Een half flesje maar 'in de bonus' scheelt het al gauw twee euro ten opzichte van de normale verkoopprijs bij de AH. Helder, geel-oranje in het glas, intensiteit 3 uit 5. In de neus mandarijn, veel mandarijn, beetje Velpon, gekonfijt fruit, perzik, abrikoos. In de mond zoet, redelijk dik qua mondgevoel, voldoende zuren, volle smaak, mandarijn, perziksiroop, gedroogde abrikoos. Wanneer hij iets strakker zou zijn en iets meer zuren zou hebben had ik hem bij m'n aanraders kunnen zetten. Nu niet.

10 maart 2016

Virtuoso Vino Tinto Pinot Noir

Niet geheel onbevooroordeeld trek ik vandaag weer eens een kerstpakketwijn open. Zelden is het wat, hopelijk kan dit exemplaar het tegendeel bewijzen. Alcohol is slechts 11%, geen houtopvoeding, het is een landwijn uit Spanje. Jaartal is niet vermeld, wel het druivenras. In het glas helder, dieprood, kleurintensiteit 2 uit 5. In de neus een soort van 'snoeperig stalletje', floraal en animaal tegelijk, groene paprika, rode grapefruit, doet me een beetje aan half zoete Spätburgunder denken. In de mond een zoetje, mooie zuren, sappig, heel rond, licht aards, kers, paprika. Bij de paella van die avond paste dit lichte wijntje uitstekend. Absoluut geen topkwaliteit, wel lekker doordrinkbaar.

08 maart 2016

Verzoekje: Le Formiche DOC Langhe Rosso 2009

Een interessante blend van 70% dolcetto en 30% merlot, de dolcetto mocht 17 maanden in groot Slavonisch eiken, de merlot even lang in barriques van Frans eiken, daarna volgde de assemblage en nog eens gezamenlijke rust van een maand in roestvrij staal, alcohol is 14%. In het glas diep Ferrari-rood, lichtjes magenta in de rand. Een tikje animaal op de stille spiegel, na het walsen komt daar knisperend vers rood fruit bij en iets "droog-noterigs". In de mond hoge zuren, wat rauwe en drogende tannines (3 uit 5), een bittertje, vers rood fruit, licht dropperig. Rauw en nog erg gesloten is mijn conclusie. Een jaar of vijf bewaren in de kelder zou ik zeggen.

07 maart 2016

Corona de Aragón DO Cariñena Old Vine Garnacha 2009

Er is helaas geen wetgeving voor dus iedereen kan "oude stokken" op zijn etiket zetten, Old Vine in dit geval betekent stokken van 40 jaar oud. Alcohol is 13,5%, vier maanden rust in Frans eiken. In de neus overduidelijk kersen, verder weinig noemenswaardige aroma's. In de mond een zoetje, voldoende zuren, dropperig, intense smaak van vooral kersen, klein bittertje in de finale. Vrij vlak en enkelvoudig, totaal niets complex aan en op dag twee al wat aan de oxidatieve kant. Wellicht iets te lang door mij bewaard. Niet doen dus, is gemaakt voor de snelle consumptie. Verkrijgbaar bij de Hema.

Wijn Image Banner 468 x 68

06 maart 2016

Château Malviès-Guilhem AOP Malepère Cuvée Prestige 2012

Eerlijk gezegd had ik vooraf mijn bedenkingen bij deze wijn. Door de beheerders van een bed and breakfast aangeprezen bij de tables d'hôtes voor een prijs die twee keer zo hoog lag als in de Super-U, een Franse supermarkt waar ze deze wijn inkochten. Nou valt hun prijs op zich nog mee vergeleken met die in de Nederlandse Horeca waar men minstens een factor drie handhaaft. Ik mocht bij wijze van uitzondering mijn zelf gekochte wijn drinken, bring your own bottle had gelukkig ook hier zijn intrede gedaan. Toch was ik wel benieuwd hoe de wijn zou zijn en kocht er ook een fles van, uiteraard gewoon bij diezelfde supermarkt. De AOC Malepère ligt net ten westen van de stad Carcassonne en voor deze blend heeft men gebruik gemaakt van de typische Bordeauxdruiven: merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc, alcohol is 14% maar liefst, acht maanden houtopvoeding in Frans eiken. Helder, diep donkerrood in het glas, intensiteit 3 uit 5. De neus begint veelbelovend, ingetogen houttonen, veel fruit, zowel rood als zwart, rabarber, zure kers, pruim, hintje walnoot, iets groens ook nog. In de aanzet een gematigd zoetje, hoge zuren, erg sappig, speekselopwekkend, vers rood fruit, kers, bessen, bramen, heel aangenaam klein bittertje, kruidig, redelijk intense smaak, goede balans. De aanprijzing was totaal terecht, dit is een zeer aimabele wijn! Helemaal voor die supermarktprijs natuurlijk. Alweer een aanrader, wel even daarvoor naar Frankrijk.

04 maart 2016

Château le Touron Ancienne Marque Hollandaise AOC Monbazillac 2006

Dezelfde druivenrassen zijn toegestaan voor de zoete wijnen van Monbazillac als voor die van Sauternes, namelijk sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. Bij Monbazillac echter is het deel muscadelle meestal groter. Botrytis, oftewel aantasting van de druiven door edelrot is een van de kenmerken, het zorgt voor het specifieke karakter, aroma en smaak van dit type zoete wijn. De schimmel onttrekt water uit de druif waardoor de concentratie van de suikers hoger wordt. Alcoholpercentage is 13%, gebruikte druivenrassen sémillon en muscadelle, dus zonder de sauvignon blanc, opvoeding in roestvrij staal. In het glas intens strogeel gekleurd met oranje reflecties. In de neus Botrytis, het is moeilijk uit te leggen waar dat naar ruikt maar wanneer je het hebt geroken vergeet je het niet meer. Iets van petroleum, Velpon, bruine beschimmelde appel, zoiets. Verder nog gekonfijt fruit, perzik, abrikoos, mandarijn, honing, prachtig! In de mond zoet maar niet dik stroperig, mooie zuren, iets pittigs, kruidig, perzik, abrikoos, mandarijn, bleekselderij, mooi bittertje in de afdronk. Geschonken bij een mild pittig Aziatisch wokgerecht met kip, gember en andere licht zoete elementen een uitstekende combi! Verkrijgbaar onder andere bij Sterwijnenthuis. Aanrader.

02 maart 2016

Bodegas Patrocinio DOCa Rioja 'El Cuarto' 2013

Zes maanden houtopvoeding, alcohol is 14%. Dieprood tot paars in het glas, magenta in de rand, kleurintensiteit 3 uit 5. De eerste snuif op de stille spiegel is aangenaam, diep, zwart fruit, een stalletje. Na het walsen weinig aan toe te voegen, hooguit dat het animale karakter nog iets versterkt wordt. Rond in de mond, een klein zoetje, mooie zuren, veel fruit, rijpe kers voorop, hintje perendrups, houtgebruik niet tot nauwelijks waarneembaar, lekker pittig bittertje in de afdronk. Zeker niet kenmerkend voor wat ik tot dusver uit Rioja heb geproefd, het mist behoorlijk wat typiciteit maar met de wijn op zich is niks mis, correct. Verkrijgbaar bij de Hema.

Wijn Image Banner 468 x 68