26 november 2016

Xavier Vignon Vin de France 'Xiraz!' Syrah 2013

'Xiraz' met een X. Een knipoog naar de naam van de wijnmaker: Xavier. Een Vin de France dus de syrah-druiven mogen vanuit heel Frankrijk worden aangesleept. Alcohol is 13% en de fermentatie alsmede de opvoeding vindt plaats in beton. Gekocht bij Wine In Black. Eerste snuif op de stille spiegel: walnoot. Na het walsen intens rijp zwart fruit, animaal, tikje medicinaal. Enkele uren wachten en het aroma heeft iets ruby Port-achtigs, intense kersen, vijgen, chocolade, erg lekker. In de mond mooie zuren, droog, zacht, notig, jammy, milky, kruidig, mokka, aards, vlezig. Het 'WoW'-effect waar ik naar op zoek ben komt echter niet. "Openen in 2018" had ik in de daarvoor bestemde kolom van m'n voorraad excel-sheet staan. Ik wilde echter niet langer wachten. Een aantal 'wortel -en bladdagen' volgde elkaar helaas op. De wijn opende zich niet, een dag later was het een 'bloemdag' maar hij werd al te oxidatief om hem nog langer geopend te bewaren. Gedurende die drie dagen was 'aards' het enige woord dat in me opkwam, vooral in de afdronk. Een vreemde nasmaak. Overheersend. Zou het aan het beton liggen?