16 augustus 2016

Domaine La Tour Vieille Vin de France 'Cap de Creus' Ranci Sec

Zoals beloofd, ik ging weer terug naar dit domein om nog een doosje van deze wijn te halen. Weinig toe te voegen aan het verhaal van de vorige keer behalve dat de flesprijs iets omhoog is gegaan. 25 Euro kost-ie nu maar dat is in mijn ogen nog steeds een schijntje gezien de bewerkelijkheid van deze wijn. Uiteraard heb ik de cijfers niet en ik betwijfel of zij die zelf wel exact hebben maar wiskundig gezien zou er nog steeds een klein percentage van de "oerwijn" uit 1968 in het vat vandaag de dag moeten zitten. In 1968 is men begonnen met de oogst van dat jaar te vinificeren en in een enorm vat over te gooien. Wanneer iemand een fles wijn bestelt wordt die afgetapt. Dat wat er jaarlijks verdwijnt wordt weer bijgevuld met het nieuwe oogstjaar. Zo zitten er op dit moment dus 48(!) verschillende oogstjaren in het vat, 1968 tot en met 2015. Alle grenache's; noir, gris en blanc plus nog wat carignan noir worden hiervoor gebruikt. Wit wordt in de loop der tijd donkerder van kleur, rood wordt in de loop der tijd lichter van kleur. Vandaar de wat oranje/bruin-achtige kleur in het glas. Ik moet zeggen: hij is dit jaar wat donkerder dan die van een aantal jaar geleden.


Het ziet er uit als een Tawny Port, het ruikt zelfs als een Tawny Port! Vijgen, mokka, rumrozijnen, melkchocolade, praliné, abrikozencompôte, sinaasappelschil. Dan een slok. Volledig in lijn met wat ik ruik met dien verstande dat de wijn beendroog is. Geen spoortje restzoet, geen toegevoegd alcohol, volledige vergisting. Iets Sherry-achtigs of droge Madeira, daar lijkt het nog het meest op. Hoog in de alcohol, 17% maar absoluut niet branderig, mooie zuren, lange afdronk. Is dit lekker? Volgens smaakprofessor Peter Klosse zou de "mate van lekkerheid" meetbaar moeten kunnen zijn. Zodra hij dat onderzoek heeft afgerond weet ik vrijwel zeker dat deze wijn niet hoog op de graadmeter zal scoren. Het is een rariteit. Dit is voor de fijnproever die van 'anders' houdt. De liefhebber van Jura-wijnen, de Sherry-fan. Zoals ik vorige keer al schreef: "Dit is een wijn voor bij de open haard, een wijn voor filosofen, een meditatiewijn. Deze wijn moet je niet drinken, deze wijn moet je begrijpen". Voor alle duidelijkheid: ik hou d'r van.