04 maart 2016

Château le Touron Ancienne Marque Hollandaise AOC Monbazillac 2006

Dezelfde druivenrassen zijn toegestaan voor de zoete wijnen van Monbazillac als voor die van Sauternes, namelijk sauvignon blanc, sémillon en muscadelle. Bij Monbazillac echter is het deel muscadelle meestal groter. Botrytis, oftewel aantasting van de druiven door edelrot is een van de kenmerken, het zorgt voor het specifieke karakter, aroma en smaak van dit type zoete wijn. De schimmel onttrekt water uit de druif waardoor de concentratie van de suikers hoger wordt. Alcoholpercentage is 13%, gebruikte druivenrassen sémillon en muscadelle, dus zonder de sauvignon blanc, opvoeding in roestvrij staal. In het glas intens strogeel gekleurd met oranje reflecties. In de neus Botrytis, het is moeilijk uit te leggen waar dat naar ruikt maar wanneer je het hebt geroken vergeet je het niet meer. Iets van petroleum, Velpon, bruine beschimmelde appel, zoiets. Verder nog gekonfijt fruit, perzik, abrikoos, mandarijn, honing, prachtig! In de mond zoet maar niet dik stroperig, mooie zuren, iets pittigs, kruidig, perzik, abrikoos, mandarijn, bleekselderij, mooi bittertje in de afdronk. Geschonken bij een mild pittig Aziatisch wokgerecht met kip, gember en andere licht zoete elementen een uitstekende combi! Verkrijgbaar onder andere bij Sterwijnenthuis. Aanrader.