30 september 2015

Concha y Toro Casillero del Diablo DO Maule Valley Late Harvest Sauvignon Blanc 2011

Eind van de maand: de afsluiter, het toetje, de dessertwijn. De vaste lezer weet het: ik hou van zoet. Zolang de balans maar goed is, er moeten dus voldoende zuren tegengas kunnen geven. Bij de grotere AH zag ik dit halve flesje staan voor €7,99. Laat geoogste sauvignon blanc druiven in het Mediterrane klimaat van de Valle de Maule met een lange droge nazomer en herfst. Geen botrytis maar redelijk ver ingedroogde druiven aan de tros waardoor het aanwezige sap een hoge concentratie suiker bevat. Vervolgens niet volledig laten vergisten maar het proces voortijdig een halt toebrengen zodat er nog een hoop restzoet achterblijft, het alcoholpercentage is blijven steken op 12%. De fermentatie kan onder meer gestopt worden door ineens de most terug te koelen waardoor de gistcellen afsterven. Daarna heeft de wijn nog 24 maanden mogen rusten in roestvrijstalen tanks. In het glas goud-geel, intensiteit 3 uit 5 voor wit. Een prachtige neus, doet me denken aan geouderde riesling, abrikoos, ananas, onwillekeurig moet ik toch denken aan botrytis. Ik weet dat het niet zo is maar het ruikt alsof hij 'het' heeft gehad. In de mond uiteraard zoet maar meteen schitterend gebalanceerd door de hoge zuren. Ananas, abrikoos, alweer denk ik "botrytis". Zo'n aparte smaak, heerlijk! Weelderige aanrader.

22 september 2015

Wijn Onderwijs in Nederland



SWEN wordt SDEN. SWEN stond voor Stichting Wijn Examens Nederland, sinds deze maand staat SDEN voor Stichting Dranken Examens Normering. Wijn wordt Dranken, bier en gedistilleerd zijn tenslotte ook vertegenwoordigd in verschillende opleidingen. Nederland wordt Normering, cursisten uit België en eigenlijk van alle nationaliteiten zijn van harte welkom. Het blijft echter niet bij een simpele naamswijziging. Net zoals een slager zijn eigen vlees niet keurt, zo is er behoefte aan een onafhankelijk examenbureau en dito toezichthouder. Vanaf 1 januari 2016 zal de vernieuwde regelgeving en structuur doorgevoerd moeten zijn. In het verleden behaalde SWEN-resultaten zijn gelukkig wél een garantie voor de toekomst, zij blijven hun waarde behouden. Nieuw is bijvoorbeeld dat bij ieder examen op elk niveau een registratie zal plaatsvinden. Charlatans die goede sier willen maken door zichzelf Vinoloog of Magister Vini te noemen vallen dus snel door de mand. Onduidelijk is of dit gaat doorgevoerd worden met terugwerkende kracht, dát had ik vandaag nog kunnen vragen, had ik eerder aan moeten denken. Vooropgesteld dat er op dit moment nog wel meer zaken niet uitgewerkt zijn. De fundering is er, de muren van het huis staan in de steigers, het dak ligt er op, de inrichting moet echter nog geschieden. Daar hebben ze nog een paar maanden van vergaderen voor. Neem vooral een kijkje op de site wijn.nl en sden.nl voor nieuws en updates.

18 september 2015

#GrenacheDay Les Vignerons de Maury IGP Côtes Catalanes 'Les Maurynates' Grenache Noir Vieilles Vignes 2014

De derde vrijdag van september is internationale Grenache-dag of #GrenacheDay, 't-is maar dattu 't weet. Wanneer je dan op vakantie bent in de regio Languedoc-Roussillon, dan heb je ze voor het uitzoeken. De druif is hier het favoriete troetelkind ondanks het feit dat de garnacha van oorsprong een Spaanse druif is. In vrijwel elke AOC blendwijn is hij hier aanwezig en ook in bijvoorbeeld de beroemde zoete Maury en Banyuls. Vandaag voor mij een mono-cépage van oude stokken grenache noir, alcohol is 14,5%, geen houtopvoeding. Magenta tot paars van kleur, intensiteit 2 uit 5. In de neus framboos, kers, kruidig, een stalletje, licht dropperig. In de aanzet een zoetje, gevolgd door hoge zuren, jong, vers, framboos, kers, fruitig, heel erg fruitig. Wanneer hij iets langer open staat komt er iets dropperigs bij. Oogstjaar 2014 is natuurlijk nog kakelvers maar toch is die fruitige frisheid opvallend.

Voor de vroege lezers van Wijn-Blog is er de mogelijkheid om vandaag nog de hele dag 10 procent korting te ontvangen bij een bestelling van wijnen gemaakt van of met de grenache druif op de sites van www.10topwijnen.nl en www.kleinflesjewijn.nl bij het gebruik van de code HAPPYGRENACHEDAY bij het afrekenen.

17 september 2015

Cazes AOP Collioure 'les Hauts de Paulilles' Vieilles Vignes 2012

Helaas, wederom een middelmatige wijn die niet voldoet aan mijn hooggespannen verwachtingen. De categorie "niks mis mee maar niet bijzonder" wordt op die manier wel een hele omvangrijke. Al snel was ik klaar met 'slechte' wijnen maar ik begin ook steeds meer een afkeer te ontwikkelen voor 'doorsnee' wijnen. Het mag technisch dan allemaal wel knap in elkaar zitten maar wijn mag van mij best een 'ziel' hebben, wat typiciteit en karakter tonen. Ik heb het een beetje gehad met dertien-in-een-dozijn-wijn. Ik vrees dat ik er nog een heleboel in m'n voorraad heb liggen maar ik wil er van af. Ik proef ze, ik beschrijf ze maar zie het meer als 'bladvulling' op m'n blog. Wanneer ik weer eens een uitzondering tegenkom zal ik het vooral niet nalaten daar lyrisch over te schrijven, je zult het vanzelf wel merken wanneer dat het geval is. Vandaag in ieder geval niet. Druivenrassen mourvèdre 65%, syrah 30% en grenache noir 5%, alcohol is 13,5%, geen hout. Felrood in het glas, intensiteit 2 uit 5. Kruidig in de neus, rood fruit, bessen. In de mond hoge zuren, rood fruit, bessen. Lage smaakintensiteit, vlak, simpel en technisch helemaal correct. Zo fout.

16 september 2015

Mont Tauch Prieur de Segure AOP Fitou Vieilles Vignes 2011

Gisteren noemde ik de naam nog: Mont Tauch. De naam van de berg tevens een grote wijncoöperatie. De Fitou van vandaag komt daar dus vandaan. Dat hoeft overigens helemaal geen aanduiding te zijn voor wat betreft de kwaliteit. Zeker hier in de Languedoc-Roussillon waar volledige rijping van de druif geen enkel probleem vormt. Eerder het tegenovergestelde; te rijpe druiven kunnen logge wijnen voortbrengen. Maar ook grote wijnproducenten, of moet ik wellicht zeggen: júist grote wijnproducenten kunnen zich niet veroorloven om slechte kwaliteit te leveren. Het gaat immers in veel gevallen om grote volumes. In de wijn van vandaag de druivenrassen syrah, grenache noir en carignan van oude stokken, alcohol is 14%, negen maanden houtopvoeding. In het glas magenta tot paars gekleurd, intensiteit 3 uit 5. In de neus hout, vanille, rood en zwart fruit, kersen, bramen. Zacht in de mond, een zoetje, hoge zuren, klein bittertje, vers rood fruit, kers, braam, vanille, beetje peperig, heel sappig. Voor een wijn van 2011 ontzettend vief en fris, opvallende zuren. Kan best nog een jaartje of vier blijven liggen. Goede kwaliteit.

15 september 2015

Les Maîtres Vignerons de Cascastel AOP Fitou Le 'F' de Cascastel 2013



Lopend door het dorp Fitou wordt mijn aandacht getrokken door een affiche met de tekst: "Fitou, plus qu'une appellation". Meer dan alleen maar een appellation. Nou, niet heel veel meer hoor! De kerk met begraafplaats, een bakker, een tabakswinkeltje en dan heb je het wel zo'n beetje gehad. Veel leegstand en huizen die te koop staan, voor de rest zijn het toch met name de kleine zelfstandige wijnboeren die hier er nog het beste van proberen te maken. Bij aanvang van het oogstseizoen ruikt het in de straten naar pulp. Om de paar huizen tref ik een pand met enorme deuren waarachter het prille begin van de vinificatie plaatsvindt.


Het dorp Fitou is een van de gemeentes die liggen in het oostelijk gedeelte van de appellatie, ook wel Le Fitou Maritime genoemd. Het westelijk gedeelte, Le Haut Fitou, ligt rond de Mont Tauch. De naam van de berg en tevens de naam van een enorme coöperatie van wijnproducenten. Nog maar vijf Fitou's heb ik hier op Wijn-Blog beschreven, elk niet duurder dan een eurootje of vijf. Ga je in prijs al een paar euro hoger zitten valt je meteen het kwaliteitsverschil op in positieve zin, dat is althans mijn ervaring nu.


Vandaag heb ik er een in m'n glas die €12,40 bij de Intermarché in Narbonne moest kosten. Hij heeft macération carbonique gehad waarna achttien maanden houtrust, alcohol is 14,5%, druivenrassen carignan van oude stokken, grenache noir en syrah. Op het etiket een grote "F". De F van Fitou, Force (kracht), Finesse en Fierté (trots). Pretentieus, eens kijken of dat terecht is. Rood tot magenta van kleur, intensiteit 3 uit 5. In de neus hout, vanille, rijp zwart fruit, kersen. In de mond een zoetje, mooie zuren, fluwelig zacht mondgevoel, vanille, rijp zwart fruit, kersen. Veel langer kan ik hem niet omschrijven en dat wil geenszins zeggen dat-ie me niet bevalt. Sterker nog, ik wil er nog meer flessen van maar in plaats van weer helemaal naar Narbonne te rijden ga ik ze bij de wijnmaker zelf halen, die is dichterbij mijn vakantiebestemming. Een mooi kadootje voor het thuisfront.

14 september 2015

Vignerons Ardéchois IGP Ardèche Viognier 2014

Vanuit de Languedoc-Roussillon toch nog even een uitstapje naar het Rhône-gebied, om precies te zijn naar de Ardèche. De wijn van vandaag heb ik elk jaar op vakantie in Frankrijk tevergeefs gezocht sinds de eerste keer dat ik hem dronk in 2010. Deze vakantie was het weer raak! Wederom tijdens de Foire aux Vins van de Carrefour. Op het schap stonden nog twee flessen. Ik pak er alvast één in m'n hand en zoek naar een leeg doosje, het boodschappenkarretje was bij mijn vrouw op de groentenafdeling. Op de palletwagen van de vakkenvuller vind ik een doos, terug naar het schap met die ene fles nog in m'n hand. Schap leeg! Ik kijk rond en zie twee dames met een karretje inclusief alle losse nog voorradige flessen. Ook de volle dozen van de vloer hadden ze ingeladen. Merde! In ieder geval had ik nog één fles. Zal hij aan de verwachting voldoen die in al die jaren is opgebouwd? Een vers exemplaar, 13,5% alcohol, geen hout. De kleur is in ieder geval anders, in plaats van het fonkelende goudgeel heeft hij nu een wat blekere strogele kleur met een groene zweem. De geur kan ik met mijn kennis van vandaag wat beter omschrijven dan de laatste keer. Fris, grassig, floraal, kruidig, steenfruit, steranijs, een prachtige neus. In de mond is hij wat strakker dan vijf jaar geleden. Een fruitig anijs-zoetje in de aanzet, mooie zuren, een bittertje, wat grassig, heel kruidig, tikje scherp, witte peper. Vooral niet te koud drinken, de beschreven smaken komen pas naar voren vanaf zo'n graad of vijftien. De wijn is compleet, een breed smakenpalet, verfijnd, complex en elegant. Ik ben blij dat hij nog steeds voldoet aan mijn verwachting en ik weet hem nu ook beter te beschrijven. Nog blijer werd ik toen ik een aantal dagen later nog eens in de Carrefour ging kijken: de voorraad was aangevuld en een volle doos gaat mee terug naar Nederland.

04.02.2016 Update: De op één na laatste fles uit m'n voorraad heb ik opengetrokken vandaag bij een diner met familie. Hij blijft aan mijn hoge verwachtingen voldoen. Ik vind het ongelooflijk dat een wijn van €4,95 uit het supermarktsegment niet alleen prachtig van smaak is maar ook nog eens de tand des tijds kan doorstaan. De kleur is inmiddels weer terug naar goud-geel dankzij die jaartjes opleg. Kruidig in de neus, vanille, kokos, floraal, munt, steranijs. In de mond complex, fris, filmend, kruidig, floraal, compleet. Wat een heerlijke wijn! Ik zet hem weer bij m'n aanraders.

13 september 2015

Jean Marc Speziale Vin de France 'Le Vin de Merde' rosé

Ooit reed ik 200 kilometer om van m'n vakantiebestemming om deze Vin de Merde te bemachtigen op de plek waar hij wordt geproduceerd en gebotteld. In het eerste oogstjaar (2008) bedroeg het totale aantal flessen slechts 5000 stuks, in 2010 zat men al op 100.000 flessen. Het succesverhaal gaat maar door, intussen staat de "schijtwijn" op de schappen van het grote Carrefour concern en ik spotte hem zelfs in een klein hoekje van een lokaal Frans tuincentrum. Wijnmaker Jean Marc Speziale heeft een commerciële klapper in handen met zijn gevatte antwoord op de algemene opinie over de wijnen uit de Languedoc-Roussillon. De wijngaarden liggen in het gebied rondom Gignac, ten westen van Montpellier. Hij voldoet aan geen enkele AOC regelgeving dus dat maakt hem een Vin de France. Verschillende druivenrassen worden gebruikt, de site vermeldt echter niet welke en ik vermoed dat het zelfs per oogstjaar kan wijzigen, alcohol is 12,5%, geen hout. Licht zalmroze van kleur. Geuren van peer en meloen. Even ben ik bang voor een mollige, zoete rosé maar dat valt mee. Het aanwezige zoetje is fruitig, voor de rest is de wijn droog, mooie hoge zuren, heel zacht, fluwelig zelfs, een lichte tongtinteling, een pepertje en wat droppig. Syrah zit er ongetwijfeld in, aannemelijk ook nog grenache noir, vermoedelijk nog wat carignan, mourvèdre en/of cinsault en het zou me niets verbazen wanneer er ook nog iets van merlot in zou zitten. Ik heb ze een mail gestuurd, hun antwoord zal ik in deze blog verwerken. Voor wat betreft de rosé: heel smakelijk, elegant, gastronomisch zelfs. Ik ben blij dat de regio Languedoc-Roussillon zich onder meer met deze schijtwijn kan revancheren.

12 september 2015

Château Coulon AOP Corbières 'Ombres et Lumières' 2014

Gelegen tussen de steden Carcassonne in het westen en Narbonne in het oosten ligt de AOC Corbières. Van alle AOC's in de regio Languedoc-Roussillon is die van de Corbières qua oppervlak en productie het grootst. Voor wat betreft de productie zelfs de vierde van heel Frankrijk. Ongeveer een kwart daarvan is bestemd voor de export. Een groot gebied brengt bijna als vanzelfsprekend veel verschillende stijlen wijn voort. Rustiek en wat boers is de algemene tendens. Vandaag heb ik een biologische wijn in m'n glas. Gebruikte druivenrassen syrah 45%, carignan 30%, grenache 15% en mourvèdre 10%, de carignan heeft macération carbonique ondergaan, geen houtopvoeding, alcohol is 13,5%. Paars gekleurd, intensiteit 3 uit 5. Een fruitige neus, donker fruit, een stalletje, gebraden biefstuk ruik ik nog. In de mond ook al zo fruitig, fris, mooie zuren, zacht mondgevoel, kers, braam, "ongecompliceerd wegdrinken" schreef ik op. Bio bovendien, ik zie geen enkele reden om dit niet eens te proberen, verkrijgbaar bij de AH. Aanrader.

11 september 2015

Georges & Roger Antech AOC Limoux Blanquette de Limoux Élégance Brut

M'n tweede bespreking van een Blanquette de Limoux en m'n tweede positieve ervaring hiermee. Tegelijk ook de eerste positieve ervaring op het gebied van wijn in deze vakantie. Het zal eens tijd worden. Het aperitief voor een uitgebreide lunch waarbij gelukkig nog meer goede wijnen voorbij komen, later meer op Wijn-Blog daarover. Alcohol is 12%, druivenrassen 90% mauzac blanc, 5% chardonnay en 5% chenin blanc. Bij het inschenken een heftige mousse, kleine bubbels houden aan in het glas. Vrij aromatisch, fris citrusfruit, citroen, limoen, grassig, gistcellen. In de mond romig, hoge zuren, een klein zoetje maar toch droog, citroen, limoen, gistcellen, mineralig. Een uitstekend exemplaar en heel betaalbaar bovendien.

10 september 2015

Château de Jau AOP Côtes du Roussillon Villages 2013

Ligt het aan het glas, de omgeving, mijn 'state of mind' of de wijnen die ik uitkies? Drie wijnen op rij, alle drie uit de Languedoc-Roussillon, alle drie van verschillende AOC's, echter het overheersende gevoel dat ze wel erg veel op elkaar lijken. Typiciteit of enige vorm van terroirexpressie haal ik er niet uit. Zit ik wellicht dan toch in de verkeerde prijsklasse te zoeken? Moet een fles wijn perse vijftien euro of meer kosten voor wat ik ervan verlang? Dan ben ik heel snel een arm man. De wijn van vandaag was met een prijs van slechts €3,90 bij de Carrefour dan ook de goedkoopste van alle in mijn vakantie aangeschafte wijnen en tot nu toe de minst smakelijke. Druivenrassen syrah, mourvèdre en grenache noir, geen hout, alcohol 13%. Helder in het glas, rood tot magenta, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus vers rood fruit, bessen, kersen. In de mond hele hoge zuren, nauwelijks tannines, vers rood fruit, bessen, kersen, beetje dropperig. De royaal aanwezige zuren zorgen helaas voor disbalans.

09 september 2015

Domaine Bénazeth AOP Minervois Le Plo du Roy 2013

Minervois, qua omvang een redelijk grote AOC binnenin de wijnregio Languedoc-Roussillon, tussen en ten noorden van de twee steden Carcassonne en Narbonne. Druivenrassen syrah, grenache noir en carignan, zes maanden houtrust, alcohol is 14%. In het glas helder, magenta tot paars, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus subtiel hout, kers, walnoot. In de aanzet een zoetje, hoge zuren, een mooi bittertje, vanille, kers, sappig, een beetje dropperig in de afdronk.

08 september 2015

Château Saint Pierre La Garrigue AOP Languedoc La Clape 2011

Op vakantie in de regio Languedoc-Roussillon... dan drinken we natuurlijk de lokale wijnen. Vandaag 'La Clape', een gebied net ten oosten van Narbonne, tegen de kust aan van de Middellandse zee. De blend bestaat uit voornamelijk syrah, aangevuld met grenache noir en carignan, mixverhouding onbekend, alcohol is 14,5%, klassieke opvoeding meldt de site. Of dat dan inhoudt dat er gebruik is gemaakt van hout staat er niet bij. Laat ik het maar eens proberen te proeven dan. In het glas helder, felrood tot magenta, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus rood fruit, bessen, kersen, geen tonen van houtgebruik, licht kruidig. In de mond hoge zuren, fris, vers rood fruit, bessen, kers, kruidig, lekker bittertje, in de afdronk nog wat vanille-merg, het enige merkbare spoortje dat op hout zou kunnen duiden, zij het dan wel groot hout want echt overtuigend is het niet.

07 september 2015

Gérard Bertrand Sud de France IGP Pays d'Oc 'Art de Vivre' Merlot 2012

Zo af en toe krijg ik een fles Merlot van iemand. "Dankjewel" zeg ik dan maar stilletjes denk ik: "Lees jij mijn blog wel eens?" Ik ga er dan maar van uit dat het goed bedoeld is en een gegeven paard mag je trouwens niet in de bek kijken. Laat ik hem dan maar eens in het glas bekijken. Daar is-ie diep donkerrood, magenta in de rand, intensiteit 3 uit 5. In de neus een klein (paarden)stalletje, nou... klein, zeg maar gerust behoorlijk animaal. Zwart fruit, kruidig, flink aromatisch. In de mond een klein zoetje, mooie zuren, tannines 3 uit 5, lekker bittertje, animaal, kruidig, tabak, koffie, rijp zwart fruit, smaakintensiteit 3 uit 5, middellange afdronk, tikje alcoholisch (percentage is 13,5%). Van de gedeeltelijke houtopvoeding merk ik weinig tot niets, het zit goed verscholen. Toen ik de kunststof Nomacorc zag zitten dacht ik helemaal dat het niets zou worden maar de inhoud van de fles overtreft mijn verwachtingen. Alle psychologische aspecten heeft hij overwonnen. Knap gemaakt, mooi geouderd. Niet dat merlot nu gelijk mijn hart heeft veroverd maar in ieder geval wel weer een gezonde dosis objectiviteit aangesmeerd.

06 september 2015

Bodegas Santo Domingo Casa Mayor DO Valle de Colchagua Carmenere 2014

Alle tot nu toe geproefde Carmenère's op Wijn-Blog komen uit Chili, zo ook deze. Fel paars gekleurd in m'n glas, intensiteit 3 uit 5. Kruidig in de neus, rijp zwart fruit, een lik koffie, tikje animaal, iets lactisch. Zacht in de mond, hoge zuren, rijp zwart fruit, lactisch, een zoetje, klein bittertje, beetje alcoholisch, volle smaak, intensiteit 4 uit 5, niet log echter. Knap gemaakt, zal een groot publiek aanspreken. Alcohol is 14%, geen hout, verkrijgbaar bij de Spar.

05 september 2015

Marqués de Cáceres DO Rueda Verdejo 2014

Op herhaling deze verdejo, de enige mutatie in de statistieken is dat hij nu op de schappen bij de Plus staat. Alcohol 13,5%, geen hout. Licht strogeel, groene zweem. Redelijk aromatisch, grassig, mineralig, hint amandel, meloen, anijs, heel fris, mooie neus. Rond in de mond, mooie zuren, lichte tongtinteling, grassig, citroen, zwart-witjes, licht ziltig, heel smaakvol, makkelijk doordrinkbaar. Opvallend verschil in mijn proefnotitie van nu in vergelijking met die van februari van dit jaar. Hij was toen nog behoorlijk 'groen', nu komt hij veel beter uit de verf. Hij is zelfs, zeg maar, een soort van lekker.

04 september 2015

Via Italia IGT Rubicone Sangiovese 2014

De IGT Rubicone... nog nooit van gehoord! Dat geldt overigens voor nog wel meer IGT's en IGP's. Deze ligt in de regio Emilia-Romagna. Een sangiovese zonder hout, alcohol is 12%, verkrijgbaar bij de Mitra. Heldere felrode kleur met een licht magenta randje, kleurintensiteit 2 uit 5. Hele fruitige neus, rood fruit, bessen. Droog, hoge zuren, tannines 2 uit 5, sappig, dunnetjes, bessen, morellen, licht aardse afdronk.

03 september 2015

#CabernetDay G7 DO Loncomilla Valley 'The 7th Generation' Cabernet Sauvignon 2012



Het is weer eens #CabernetDay. Trek of schroef iets open met één van de vele cabernet-varianten, met als twee meest bekende toch wel de cabernet franc en de cabernet sauvignon. Van die laatste heb ik er een in m'n glas. Ik heb er geen technische data van kunnen vinden, weet dus niet of er houtopvoeding heeft plaatsgevonden. Het aroma verraadt niets en afgaand op de smaak zou ik zeggen misschien heel kort, heel groot hout, een combinatie daarvan of een 'houttoevoeging'. Er zit iets heel subtiels in maar dat zou ook zomaar van de druif zelf kunnen komen. Karakteristieke cabernet sauvignon heeft iets van cederhout van zichzelf. De kleur is diep magenta tot paars, helder met een kleurintensiteit van 3 uit 5. Een lekkere neus. Iets stoffigs, de geur van een kleine wijnkelder, vers rood fruit, kers. In de mond een zoetje, volfruitig, rood fruit, kers, braam, sappig, rond, klein bittertje in de afdronk, smaakintensiteit 4 uit 5. Geen logge wijn, fris, makkelijk drinkbaar. Alcohol is 13%. Verkrijgbaar bij de Hema.

02 september 2015

Via Italia IGT Terre Siciliane Grillo 2014

Nieuw op de schappen van de Mitra is de serie wijnen van Via Italia. Vandaag grillo uit Sicilië in m'n glas. Alcohol is 13%, geen hout. Helder, strogeel gekleurd. Een wat zoete geur, floraal, mooi rond. In de aanzet ook een klein zoetje, een lichte tongtinteling, voldoende zuren, rond, kruidig, smaakvol. Voor mij pas de derde keer in drie jaar tijd dat ik een wijn van het druivenras grillo proef en tot nu toe is hij me nog elke keer goed bevallen.

01 september 2015

Krems Grüner Veltliner Kabinett 2014

Alweer de derde keer dat ik deze GruVee van de ALDI in m'n glas heb, van verschillende oogstjaren dan. Alcohol is 12%, geen hout. Fonkelend goud-geel gekleurd met een kleine groene gloed. Kruidig in de neus, zonnebloemolie, een hint mango. Rond de tong een tinteling, zuren, hele hoge zuren, de smaak van citroen. Heel vlak en waterig. Ongetwijfeld het gevolg van een veel te hoge opbrengst in de wijngaard. Het mooiste aan deze wijn is eigenlijk nog de kleur.