28 april 2015

Dagernova Dernauer Klosterberg Ahr Spätburgunder trocken 2012

Je kent dat wel: je drinkt een wijn op vakantie die je helemaal te gek vindt. Je slaat er een doosje, of meerdere, van in om mee retour Nederland te nemen. Thuis smaakt-ie echter anders dan op vakantie. Het vakantiegevoel is niet bij de fles inbegrepen, jammer. Ik heb goede herinneringen aan een trip, hoe kort ook, naar het Ahrtal. Slechts twee dagen, één overnachting. Wel heel veel moois gezien, gegeten en gedronken. Ook veel flessen ingeslagen en mee terug genomen, allemaal al op en besproken. Afgelopen december zag ik deze Ahr Spätburgunder in het assortiment van de Gall & Gall staan. Die moest ik hebben. Zou ik met dit exemplaar weer wat herinneringen kunnen ophalen? Alcohol is 12,5%, geen hout of wellicht heel groot hout. In het glas helder, heel licht maar fel scharlakenrood, minuscule belletjes aan het oppervlak bij de glasrand. In de neus een feest der herkenning, typische Ahr Spätburgunder, ik kan niet anders zeggen. Aardbeitjes, grapefruit, hintje kreupelhout. Het feest gaat door in de mond. Aardbeitjes, een klein zoetje, hoge zuren, bittertje, rode grapefruit, fris, een lichte tongtinteling, speekselopwekkend, sappig, iets licht aards in de afdronk. Typisch Ahr Spätburgunder, heerlijk.

24 april 2015

#SauvignonBlancDay Barton & Guestier IGP Côtes de Gascogne Sauvignon Blanc Réserve 2014

#SauvignonBlancDay. Ze vieren ook maar van alles tegenwoordig. Ach, zie het maar als een extra excuus om die fles te openen. Alsof je dat toch al niet gedaan zou hebben, het is tenslotte weekend! Geen houtgebruik, alcohol is slechts 11,5%, geen noemenswaardig restzoet. Een heldere, fonkelend goud-gele tint met een hintje groen. Niet heel stuivend, gemiddeld aromatisch, grassig, mineralig, citroen. Droog in de mond, hele hoge zuren, grassig, mineralig, citroen. De smaak levert exact dat wat de neus belooft. Exemplarisch voor oude wereldstijl Sauvignon Blanc. Heel correct, 'SB-lovers' worden hiermee op hun wenken bediend. Verkrijgbaar bij C1000 en Jumbo.

22 april 2015

Mrs. Chardonnay IGP Pays d'Oc 2014

Doet u mij maar een Chardonneetje! Hartstikke leuk etiket, die valt wel op in het schap van de ALDI. Alcohol is 12,5%, geen hout. Stro- tot goudgeel in het glas. In de neus tropisch fruit, mango, peer, meloen, gele appel. Rond in de mond, een klein zoetje, voldoende zuren, bittertje, rijp fruit, kruidig. Makkelijke doordrinker. Voor meer informatie klik HIER voor de site.

20 april 2015

De Echoput: cursus Wijn-Spijs lesdag 3



En dan nu de praktijk! Wijn-spijs combinaties beoordelen is allemaal leuk en aardig maar probeer nu zelf maar eens te koken naar de wijn. Daar bestond grotendeels de les van vandaag uit. Het hoofdingrediënt van de spijs is een gegeven, ons groepje kreeg de zalm toegewezen. Kies vervolgens uit de collectie een wijn waarvan je denkt dat-ie qua 'match' in de buurt zit, proef deze en stem de bereidingswijze en bijkomende ingrediënten zodanig af dat er sprake is van een goede wijn-spijs combinatie. Allereerst krijgen we theorie van Theus, Theus de Kok. Serieus zijn echte naam, geen geintje. Al heel lang verbonden aan de keuken van De Echoput. Hij vertelt ons dat de bereidingswijze van een gerecht enorm belangrijk is; braden, grillen, koken, roken, stomen... legio mogelijkheden en belangrijker: elke manier kan weer een andere ideale wijn-spijs combinatie opleveren. Daarnaast kun je nog heel veel beïnvloeden middels gebruik van sauzen, kruiden, specerijen en eventuele garnituren. Na de theorie mochten we dus in groepjes de keuken in om de gerechten te bereiden. Gelukkig met het nodige advies van Theus die bij iedereen keek of het goed ging. Onmisbaar bleek hij bij de timing van de oven. "Onze" zalm kwam er perfect gegaard uit. Alle cursisten waren razend enthousiast, dit was toch wel de leukste les tot nu toe. 's Middags nog wat theorie en een demonstratie over de invloed van verschillende vormen van glazen op de wijnbeleving. Niet zozeer de smaak van de wijn verandert maar wel de manier waarop het aroma je neus binnenkomt evenals waar de wijn je mond binnenkomt bij het nemen van een slok. In eerste instantie lijkt het alsof je verschillende wijnen te proeven krijgt, het bleek steeds dezelfde te zijn. Als toetje die dag kregen we nog wat... toetjes. Vergezeld van zoete wijnen, welke past het best bij welk toetje? Heel opvallend; een Riesling die zonder spijs als redelijk zoet wordt ervaren is bij de chocolademousse opeens vergeven van de enorm hoge zuren. Niet iedere zoete wijn kan maar klakkeloos bij elk willekeurig zoet dessert, dat werd hier overduidelijk aangetoond.

17 april 2015

Trivento Mendoza Malbec Reserve 2013

#MalbecWorldDay. Hoe vier je die? Vergeet Franse, Californische, Bulgaarse of Chileense Malbec. Koop alleen Argentijnse. Breek je hoofd niet over de mooiste wijn-spijs combinatie. Steak, groot en rood. Na het diner tafel je nog lekker lang na met Malbec in je glas tot in de late uurtjes. Ik check even op Wijn-Blog welke ik allemaal gehad heb. Alleen maar Argentijns. Fascinerend hoe deze van oorsprong Franse druif, hij komt uit de Sud-Ouest, in vrij korte tijd een USP (Unique Selling Point) van het vaderland van Koningin Máxima is geworden. Alcohol is 14%, zes maanden in Frans eiken. Diep, donkerpaars van kleur, intensiteit 4 uit 5. In de neus jammig, milky, klein stalletje, hout goed verstopt, intens fruitig. Een mooi zacht, fluwelig mondgevoel. Klein zoetje, hoge zuren, kruidig, rood fruit, zwart fruit, tikje animaal, leer, chocola, tabak. Het hout ook hier weer goed verstopt. Uitstekend exemplaar. Verkrijgbaar bij AH.

16 april 2015

La Femme Élégante Vin de France Chardonnay 2014

Mooi etiket, sprekend. Geen houtopvoeding, alcohol is vrij laag met 11,5%. Zou hij dan misschien wat meer restzoet hebben? Nee, hij is droog. Licht groen-geel in het glas. Een behoorlijk aromatische neus, zonnebloemolie, peer, mango. Een rond en zacht mondgevoel, hoge zuren, heel fris, grassig, citroen. Smakelijke en makkelijke doordrinker. Kopen? Ai! Alleen voor de horeca bedoeld, mazzel als je net in die uitgaansgelegenheid bent waar ze 'm schenken. Voor meer informatie klik HIER voor de site.

14 april 2015

Weingut Lergenmüller Pfalz Urgestein Dornfelder x Pinot Noir trocken 2010

Wijn van de druif pinot noir, met name Bourgogne, is mijn favoriet. Heel benieuwd ben ik dan ook naar blends van pinot noir met andere druiven. Voegt het iets toe of doet het afbreuk aan mijn liefje? Vandaag zit de dornfelder in de mix, hoeveel procent blijft onduidelijk, eventueel houtgebruik staat ook niet op het etiket vermeld, dat zal ik dan maar moeten gaan proeven, alcohol is 14%, best veel voor zo'n noordelijk wijngebied als de Pfalz, enorm zware fles overigens. Helder in het glas, donkerrood van kleur, best intens. Op de stille spiegel een behoorlijk floraal aroma, na het walsen komt daar een stalletje voor in de plaats, kruidig, rozemarijn, intense kersen en pruimen, snoeperig, fris, 'stophoest', vooralsnog geen spoortje hout waarneembaar. In de aanzet een klein zoetje, hoge zuren, klein bittertje, lage tannines (1 uit 5). Hoge smaakintensiteit, vooral kersen, kruidig, rozemarijn, sappig, geen hout of het moet heel groot zijn. De delicate pinot noir wordt wel een beetje ondergesneeuwd door de wat onbehouwen dornfelder, ik ben wel heel benieuwd naar de blendverhouding, gelukkig komt er nog wel wat van de pinot noir-eigenschappen doorheen. Al met al is de wijn eigenlijk heel goed in balans en heel smakelijk. In 2012 gekocht bij de Jumbo voor €7,99 en zelf nog 2,5 jaar gewacht met openen. Hij kan het hebben, nog steeds ontzettend fruitig, ik denk dat nog twee jaar langer wachten geen enkel probleem zal vormen. Tegenwoordig staat hij als 'Sankt Anna' op de schappen, wat mij betreft een aanrader.

12 april 2015

Kaapse Pracht 'Fresh' Tikkie Soet Rosé 2014

Na de witte wijn van gisteren maar gelijk even de rosé erachteraan. Het verhaal is bijna identiek, alcohol is 8%, druivenrassen niet vermeld, geen hout. Helder, zalm-oranje van kleur. Beetje weeïge neus, peer, meloen, aardbeitjes, ananas, winegums. Het aangename zoetje in de mond wordt gelijk weer de hoek ingeslagen door de enorm aanwezige zuren, daardoor prima in balans met een hoge doordrinkbaarheids-factor. Ananas, aardbei, bloedsinaasappel, rode grapefruit, heel sappig. Best lekker. Verkrijgbaar bij de ALDI.

11 april 2015

Kaapse Pracht 'Fresh' Tikkie Soet Wit 2014

Onder de titel 'Fresh' brengt het merk Kaapse Pracht een witte wijn en een rosé op de markt, een 'tikkie soet' staat er nog op het etiket. Een 'tikkie soet' is voor een fijnproever al snel té zoet. Alcoholpercentage slechts 8 procent, geen vermelding van de gebruikte druivenrassen, uiteraard geen hout. Vanuit de koelkast in het glas, licht strogeel van kleur. Mild aromatisch, citroen, ananas. In de mond valt die zoetheid gelukkig heel erg mee, ze wordt mooi in toom gehouden door de eveneens aanwezige en best hoge zuren, lekker laattrekkend. Voornamelijk ananas komt naar voren in de smaak. Van lengte in afdronk is eigenlijk geen sprake maar daar is deze wijn ook helemaal niet voor bedoeld. Lekker achterover klokken op een mooie zonnige lente- of zomerdag. Goed koelen, gewoon een keer in huis halen voor op dat feestje waar die ene gast om zoete witte wijn vraagt. Iedereen kent toch wel zo iemand? Voor de prijs hoef je het niet te laten, slechts €2,49 bij de ALDI.

09 april 2015

Bodega Rejadorada DO Toro Tinto Roble 2012

Twee dagen doe ik met deze wijn. Even ben ik op dag één bang dat hij op dag twee al licht oxidatief zal zijn maar die angst blijkt gelukkig ongegrond. Ik zie het wel vaker bij alcoholische wijnen bomvol zwoel rijp fruit, dit exemplaar doorstond echter de beproeving van een etmaal rust na opening. Hoeveel alcohol heeft hij dan? Maar liefst 14,5%, een houtopvoeding van 6 maanden, de ene helft in Frans, de andere helft in Amerikaans eiken. De eerste avond nam ik twee glazen, de daarop volgende werkdag hunkerde ik naar dat derde en volgende glas. Met vlagen kwam hij nog licht door m'n poriën zetten. 's Avonds mocht ik dan toch eindelijk weer inschenken. Helder in het glas, fel magenta van kleur, intensiteit 3 uit 5. In de neus milky, jammy, zwoel zwart fruit, animaal, een stalletje, kersen. Zo mooi, ik hoef al bijna geen slok meer te nemen, alleen het aroma is al bevredigend. Ik doe het toch. Het begint met een frisse tongtinteling, alsof er munt in zit, straffe tannines slaan daarna toe, niet zozeer ruw op de tanden, eerder licht drogend. Hoge zuren, een klein bittertje, het hout is prachtig gedoseerd, ik bemerk het nauwelijks. Aanvankelijk een zacht mondgevoel, later wat peperig op de tong, spicy. Hij is milky, enorm sappig, veel kers, zwart fruit, beetje dropperig. Een 'volwassen' en lange afdronk die op dag twee wat aards wordt. Heerlijk. Redelijk complexe wijn die zeker nog twee tot drie jaartjes mag en kan blijven liggen. Verkrijgbaar bij Wijn Voor Nu.

07 april 2015

Warwick Winery WO Western Cape 'The First Lady' Unoaked Chardonnay 2014

Een 'ongeëikte' Chardonnay uit de Nieuwe Wereld, da's niet standaard. Vaak worden ze met hout wat opgeleukt om toch maar vooral de associatie met bijvoorbeeld 'een' Meursault op te wekken. De balans is echter dan meestal zoek, teveel hout, teveel alcohol, te rijpe druiven. De wijn van vandaag heeft dus geen hout gezien, alcohol is 13%, Zuid-Afrika het land van herkomst. In het glas heel licht strogeel met een groene zweem. Expressief in de neus, kruidig, grassig, mango. In de mond een licht fruitig zoetje, hoge zuren, klein bittertje, kruidig, licht ziltig, grassig, citroen, strak mondgevoel. Nog net niet zo strak als 'een' Chablis maar doet verdomde hard z'n best om daar in de buurt te geraken, tegelijkertijd is dit gewoon een heel prettig en zeer doordrinkbaar exemplaar. Verkrijgbaar bij Wijn Van De Kaap.

05 april 2015

La Pauline AOP Crémant de Bourgogne 'Perles Dorées' Brut

Een Crémant de Bourgogne met een interessante druivenmix van pinot noir 35%, chardonnay 35%, gamay 20% en aligoté 10%, alcoholpercentage 12%, geen houtgebruik. Een haastige mousse bij het inschenken, lang aanhoudende bubbels, intens goud-gele kleur. Strak in de neus, grassig, citrusfruit. In de mond presenteert hij zich aanvankelijk als rond en vol met tonen van brioche en gist, later pas komt zijn strakheid duidelijk naar voren middels hoge zuren en tonen van citrusfruit. Droog, smaakvol, elegant. Erg lekker. Verkrijgbaar bij de Wijnbeurs.

03 april 2015

Villa Maria East Coast Private Bin Pinot Grigio 2014

Net zoals er een verschil in wijnstijl is tussen een "Syrah" en een "Shiraz" is dat ook het geval bij "Pinot Gris" en "Pinot Grigio". Die laatste staat voor een wat frissere, strakkere stijl terwijl die eerste staat voor iets meer 'body', kruidiger, filmender stijl. Vandaag dus een Pinot Grigio uit Nieuw-Zeeland, alcohol is 13%, geen hout. Een licht goud-gele kleur, kleine belletjes plakken aan het glas. Behoorlijk aromatisch, lychee, mango, zwart-witjes, peterselie. In de mond een klein zoetje, kruidig, een bittertje, net voldoende zuren, iets aan de mollige kant, toch droog en een tikje drogend, limoen, perzik, lychee. Vooral koud serveren dan komt zijn strakheid beter naar voren. Verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak.

01 april 2015

Domaine de la Jasse IGP Pays d'Oc Barrique Blanc 2013

Dertien procent alcohol, zes tot acht maanden houtopvoeding. Redelijk intens goud-geel gekleurd in het glas. Koud ingeschonken komt er alleen nog maar wat zonnebloemolie in de neus naar voren, al opwarmend komt het fris fruitige karakter opzetten, floraal, tropisch fruit, steenfruit, perzik, mango, licht kruidig, van het hout niets te bespeuren. Ook in de mond blijft dat hout uit, het zit echt goed verscholen. Een lichte tongtinteling, een zoetje, hoge zuren, een bittertje, rijpe tonen, een beetje ziltig, rond, filmend, mango, citroen, pas wanneer de temperatuur zo'n zestien graden bereikt is er in de afdronk een vanille-toets van het hout te proeven. Een erg smaakvolle wijn en best karakteristiek voor de chardonnay druif, wat minder voor de regio Languedoc-Roussillon en dat bedoel ik positief want de subtiliteit en elegantie verrassen me. Goed gemaakt, zeer correct exemplaar. Verkrijgbaar bij de Wijnbeurs.