09 mei 2015

IENS Diner Dagen: Restaurant en Wijnbar Merlot, Amersfoort

Gelokt door de IENS Diner Dagen wilden we wel eens restaurant Merlot uitproberen. "Ondanks" de naam, Merlot oefent op mij nou bepaald niet de allergrootste aantrekkingskracht uit, had ik er veel goede dingen over gehoord. En ik snap ook best dat het beter bekt dan "Gewurztraminer", met Merlot spreek je een groter publiek aan. Tijdens de IENS Diner Dagen kun je voor een vooraf bepaald vast bedrag een meergangendiner proberen. Aan tafel wordt dan nog uitgelegd dat het menu is uit te breiden met een of meerdere tussengerechten en kun je voor het hoofdgerecht je keuze voor vlees of vis kenbaar maken evenals andere eet- of dieetwensen uiten. Uiteraard kun je elk gerecht laten vergezellen door een passende wijn maar je kunt ook zelf een keuze van de wijnkaart maken. Ik kies eigenlijk altijd wel voor het passende arrangement, ik laat me graag verrassen en check dan gelijk of ze het wijn-spijs-plaatje voor elkaar hebben. Laat ik er niet teveel woorden aan gaan besteden: het was heerlijk. Kunstwerken op je bord, smaakexplosies in je mond, hele verrassende en lekkere wijnen, waarvan veel uit Moravië.


We waren vrij vroeg, eigenlijk op z'n Nederlands om 18:00 uur, het was er nog stil. Gelukkig kwam daar geleidelijk verandering in en de laatste gasten werden om 20:15 uur gezeteld. Daarmee was dan ook elk tafeltje bezet, een goede zaak. We kozen een extra tussengerecht van een burger van Wagyu rund uit Putten. Een Wagyu rund is zo'n gelukkig vrij uitloopdier met z'n eigen persoonlijke masseur. Deze loopt de godganse dag het beestje te kneden zodat wij het uiteindelijk mals op ons bord mogen krijgen. Wat een lekkernij en een uitstekende bereiding. De wijn-spijs-combinaties waren correct, veilig, geen speciale verrassingen hier. Heerlijk was de Moravische Pálava van Sonberk, de druif pálava is een kruising tussen de gewurztraminer (savagnin rose) en de müller-thurgau. Compliment ook voor sommelier Dann van Beek die zich aardig van zijn taak wist te kwijten en bij elke wijn een mooi verhaaltje had. Ik heb enkele foto's van de gerechten op FaceBook geplaatst maar de beperkte techniek van m'n camera doet de gerechten eigenlijk veel tekort. Een feestje voor het oog, een veelvoud van structuren, geuren, kleuren en smaken... het is niet op de foto te vangen. Bij Merlot merk je aan alles dat ze hun stinkende best doen om een Michelin-ster binnen te halen. Dat kan toch zeker niet lang meer duren?