08 oktober 2014

The Haciendas Company: Hacienda Zorita Natural Reserve


Voor de tweede wijnproeverij op deze trip moet er een stukje gereden worden, een behoorlijk eind richting Portugal wel te verstaan. In het natuurpark Arribes del Duero liggen de wijngaarden van Hacienda Zorita Natural Reserve. Om er te komen kun je de route nemen die over de Almendra Dam loopt. Stap midden op die dam zeker even uit en aanschouw de vele arenden die hier gebruik maken van de thermiek veroorzaakt door het enorme verschil in hoogte tussen het stuwmeer aan de ene en het 600 meter diepe dal aan de andere kant. Je kunt ze bijna uit de lucht plukken. Behalve de keizerarend, havikarend en steenarend kun je in het park met een beetje geluk en geduld ook de zwarte ooievaar en de gier spotten. Het totale oppervlak van het park bedraagt ruim 190.000 hectare waarvan zo'n 105.000 aan Spaanse zijde en de rest aan Portugese zijde aan de andere kant van de rivier Duero (Douro).


Het begint net een beetje te miezeren bij aankomst op de Hacienda. Paniek, want juist vandaag begint men met de machinale oogst, de handmatige pluk geschiedt op een later tijdstip. Gelukkig houdt de regen niet lang aan en de eerste lading druiven kan worden binnengebracht. Wijnmaakster Alma García laat het imposante complex zien, de wijnmakerij, de opslagruimte, proefruimte en ook hier luxe overnachtingsplaatsen. Behoorlijk luxueus zelfs. Twee riante villa's, 'The Winemaker's House' en 'The Hunting Lodge', met elk vijf tweepersoonskamers. Eén enkele kamer huren is er dan ook niet bij, je huurt gelijk de hele villa. Met z'n tienen de rekening delen dus. Over de prijs werd niet gesproken, deze is op aanvraag en op maat waarbij je al je persoonlijke wensen en voorkeuren doorgeeft. Bij de kosten inbegrepen zijn in ieder geval het 'slow food' ontbijtbuffet, de diensten en gerechten van ster-chef Víctor Gutiérrez en een privé-butler die 24 uur per dag tot je beschikking staat. Wanneer je actief bent ingesteld kun je gaan ballonvaren, een boottocht maken, rondrijden in de Land Rover of wandelen. Wat je vooral moet doen is relaxen, genieten van de onthaasting, gezellig samenzijn met familie of vrienden en nippen van je glas wijn terwijl je uitkijkt over de wijngaarden.


Die wijngaarden beslaan in totaal zeventig hectare aangeplant met tempranillo, syrah, merlot, cabernet sauvignon en malbec. Vooral de syrah blijkt het hier, na grondig onderzoek vooraf, uitstekend te doen. De toplaag van de bodem bestaat uit 70 centimeter zand gevolgd door een dikke granieten onderlaag die werd gebroken om de wortels van de wijnstokken ongehinderd te kunnen laten groeien. Er heerst een continentaal klimaat met invloeden van de Atlantische Oceaan waarbij overdag hele hoge temperaturen worden gehaald en het 's nachts enorm afkoelt. Ideaal voor de druif dus. Voordat de wijnen van eigen bodem geproefd gaan worden krijg ik eerst nog wat anders in m'n glas. Drie wijnen uit Rioja en drie uit Ribera del Duero. Bij de Rioja zijn het de Reserva en de Hacienda de Súsar die er op positieve wijze uitspringen. Deze laatste heb ik HIER al eerder uitvoerig besproken. De wijnen uit Ribera del Duero komen van de Abascal wijngaarden, grenzend aan die van Vega Sicilia, en zijn allemaal mono-cépages van de tempranillo. De Reserva 2009 is al mooi maar helemaal verrukt ben ik van de "HZ0"; Hazienda Zorita Abascal Vineyard Producción Limitada 2010, slechts 6000 flessen van gemaakt. Wat een souplesse, rondeur, kracht en complexiteit! Het lijkt wel droge Port, echte meditatiewijn.


Eindelijk mag Alma dan haar eigen wijnen inschenken. Beide had ik voorafgaand aan de trip al geproefd. De Hacienda Zorita Tempranillo 2011 beschreef ik HIER en de Hacienda Zorita Natural Reserve Syrah 2009 beschreef ik HIER. Haar paradepaardje, de Single Vineyard Magister ga ik in een apart blog bespreken. Na deze proeverij volgde nog een heerlijke lunch waarna koers werd gezet naar Salamanca om aan te schuiven voor een acht-gangen diner in het ster-restaurant van Víctor Gutiérrez. Aparte presentaties, heerlijke gerechten. Anderen zijn beter gekwalificeerd om hierover te schrijven, ik hou het bij wijn. Weer veel plaatjes geschoten vandaag, HIER vind je de rest.