26 mei 2014

#WorldSherryDay Gonzalez Byass Tio Pepe DO Sherry-Jerez-Xeres Fino Muy Seco Palomino Fino

Vandaag, 30 mei, was het #WorldSherryDay, internationale Sherry-dag voorafgaand aan de internationale Sherry-week die plaatsvindt van 2 tot 8 juni. Eindelijk een beetje aandacht voor dit ondergeschoven kindje. Toegegeven, het is een moeilijke drank voor beginnende wijndrinkers, en dan met name de droge versies. Starten met een zoete PX of een 'cream' zal de overstap naar een dry, fino, amontillado of manzanilla makkelijker maken. Daartussenin zit nog 'medium', die moet ik zelf ook nog 'ns proberen. Maar vandaag nog even een 'fino muy seco' van Tio Pepe. Alcohol is 15%. Sherry komt niet in 'vintages', oogstjaren. Sherry wordt opgevoed volgens het solera-systeem, een soort pyramide van houten vaten, soms ook roestvrij staal. Bovenin zit de jongste wijn, onderin wordt er afgetapt. Wat daar verdwijnt wordt aangevuld met de inhoud van het vat er direct boven, dat weer wordt aangevuld uit het vat daarboven Et Cetera. Zo behoud je een constante kwaliteit. Strogeel in het glas, kleurintensiteit 2 uit 5. Het aroma is nog steeds moeilijk te omschrijven, probeer het maar eens uit te leggen aan iemand die niet weet hoe een oxidatieve wijn ruikt. Hij prikkelt wat in de neus, een beetje noterig. Een zacht mondgevoel, niet zo scherp of branderig zoals ik ze wel vaker proef, droog, hoge zuren, noterig, walnoot, amandel. Koel serveren liefst met pittige tapas.