16 maart 2014

Château Bessan AOC Sauternes 2006

Zondags zoet, dan gelijk maar even een Sauternes. Oké, het mag dan wel geen cru zijn maar je moet toch ergens beginnen voor een ijkpunt. Sauternes is een zoete wijn gemaakt van overwegend sémillon aangevuld met sauvignon blanc en muscadelle. Met die druiven is wat speciaals aan de hand, ze waren namelijk rot toen ze werden geplukt. Ik heb het dan echter wel over de zogenaamde 'edele rot' of 'pourriture noble' in het Frans. Een schimmel (Botrytis Cinerea) op de druif maakt de schil poreus waardoor er sap verdwijnt. Hierdoor raken de druiven ingedroogd. Ze worden dan ook nog later geplukt dan normaal, oktober, november, in ieder geval nog voordat er sneeuw valt of vorst inzet. Hoe meer sap er verdwijnt uit de druif, hoe meer geconcentreerde suikers erin overblijven. Alcohol is 13,5% en zowel vergisting als rijping vond plaats op eikenhout. In het glas helder, intens donkergeel, intensiteit 4 uit 5. In de neus abrikozenjam, mandarijn, velpon. In de mond zoet, mooie zuren, goed in balans. Gemiddelde viscositeit, absoluut niet waterig maar ook niet echt dik te noemen. Smaken van abrikoos, mandarijn, citrusschil, ananas, perzik, velpon. Ik vind het heerlijk en dat voor slechts vijf euro voor een half flesje. Verkrijgbaar bij de C1000.