09 februari 2014

Tenimenti Geggiano Pontignano DOCG Chianti Classico 2008

Een blend, nou ja... blend, blend. Het is overwegend sangiovese aangevuld met 'un poco' canaiolo. Alcohol is 13%, houtopvoeding van minimaal 6 maanden in foeders en barriques van slavonisch eiken. Wanneer ik een etentje organiseer zoek ik altijd eerst de wijn uit, daarna ga ik kijken wat ik erbij wil koken. Het is een Italiaanse wijn, op de TV werd je doodgegooid met reclame voor de Italiaanse weken van die 'André van Duin-wannabe' filiaalmanager van 's lands grootste kruidenier... laat ik maar iets Italiaans doen dan. Uit de Allerhande het recept van 'pollo alla pizzaiola'. Nee, heeft niets met pizza te maken, het is kip in tomatensaus. Zelf voegde ik nog kappertjes toe bij de voorgeschreven ingrediënten. Er zijn maar weinig wijnen die overeind blijven bij tomaten, dit was er gelukkig één van, naar zou blijken. In het glas een diep donkerrode kleur, intensiteit 4 uit 5, lichtjes oranje in de rand. Een zwoele neus, zondoorstoofd zwart fruit maar ook zoete kers. Tegelijkertijd iets fris, venkel, anijs. Een zacht mondgevoel, hoge zuren, gemiddelde tannines, tikje alcoholisch, heel sappig. Het zwoele zwarte fruit ook hier evident, op een mooie manier een licht belegen smaakje. En zoals gezegd, hij bleef fier overeind bij de tomaten en overig aanwezige zuren in het gerecht, met recht een eetwijn.