30 september 2013

Offley Ruby Porto

Hoppaaa! Na de Champagne en een magnum Corbières nog even een literfles Port als toetje, je kunt wel op je vingers natellen dat ik de volgende ochtend een stevige koppijn had. Er zat niets slechts tussen, het was alleen net iets teveel allemaal. Maar ja, ik was dan ook op vakantie, in het bijzijn van vrienden en we vierden mijn slagen aan de Wijnacademie, het moet kunnen. Alcohol is 19,5%. Diep donkerrood, ondoorzichtbaar in het glas. Een 'droge' rood-fruitige neus. In de mond zoet, branderig, hoge zuren. Een intense smaak van kersen, krenten en vijgen. Meestal proef ik die vijgen in tawny Port, dit is voor het eerst dat ik ze in een ruby tegenkom. Een ontzettend fruitige Port met een extra 'bite'. Ik schreef op: één van de betere ruby's die ik ooit heb geproefd. Ik herinner me m'n eerste glas van die lange, gezellige avond nog. De daarop volgende glazen zijn 'een soort van' wazig, de fles ging helemaal leeg.

29 september 2013

Philippe Lamarliere AOC Champagne Cuvée d'Exception Grande Réserve Brut

Op vakantie te horen krijgen dat je bent geslaagd voor het examen Vinoloog van de Wijnacademie vraagt natuurlijk om bubbels. En het leuke was, ik hoefde er zelf niet om te vragen, ik kreeg hem kado. Die werd opengetrokken tijdens een diner in het bijzijn van vrienden. De bekende champagne-blend van de 'usual suspects' chardonnay, pinot noir en pinot meunier, echter nu in rosé kleur, alcohol is 12,5%. Een intense mousse bij het inschenken, bubbels houden lang aan, veel kettingen, oranje-zalm-achtige kleur. In de neus voornamelijk de dode gistcellen, autolyse met een duur woord. Hij was goed koud en ongetwijfeld zouden er meer geuren naar voren zijn gekomen tijdens het opwarmen maar daar kregen de wijn en ik simpelweg de tijd niet voor. Er moest getoast worden! In de mond liet ik hem wat langer rusten. Ook hier weer die smaak van de autolyse, een beetje noterig ook. Hij is vol, romig, fruitig, fris en even lijkt m'n tong zelfs plaatselijk verdoofd te zijn. Smaken van munt, citroen, aardbei, grapefruit. Heel smakelijk.

28 september 2013

Corbières AOP 'Les Hauts de Castelmaure' 2011

Een diner voor vijf waarvan vier aangenaam stevige drinkers, ik denk dat deze magnum Corbières daar wel voldoende voor zal zijn. Champagne vooraf, Port als dessert, gaat helemaal goed komen. Gebruikte druivenrassen syrah, grenache, carignan, alcohol is 14,5%. Een diep donkerrode tot paarse kleur in het glas. In de neus overwegend het aroma van zoete kers. In de mond een zoete aanzet, voldoende zuren, lage tannines, klein beetje hout gezien misschien? Geen nieuw hout dan, wellicht slechts deels of anders grote foeders, subtiel verweven in de wijn in ieder geval. Vooral die kers voert de boventoon qua smaak, daarnaast nog kruidig, een lichte leertoets, pruim. Ontzettend vol van smaak, enorm intens, heel makkelijk, een allemansvriend.

27 september 2013

Antoine Borget AOP Condrieu 2012

Eindelijk een Condrieu in m'n glas! Viognier bestempelen tot m'n favoriete witte druif en dan pas bij de tiende poging voor het eerst deze Cru de la Vallée du Rhône proeven die wordt beschouwd als de 'benchmark' voor viognier-wijn, het is een schande! Nou moet ik nog steeds zeggen dat ik met m'n eerste viognier erg verwend was, ook al was dat een 'simpele' IGP en kostte hij slechts een kwart van wat dit exemplaar moet kosten. En dan nog weet ik met grote zekerheid dat hij mijlenver verwijderd is van de echte top. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas licht goud-geel; dat klopt alvast, dat hoort. De neus: heel expressief. Rozenwater, lychee, perzik. In de mond een lichte tongtinteling, een zoetfruitige aanzet, zuren blijven wat achter, droog, filmend, een klein bittertje in de finale. Hij doet me sterk aan gewurztraminer denken, vooral de lychee proef ik naast de perzik. In de finale komt er grapefruit naar voren en tien minuten later, ik proef 'm nog steeds, komt er iets dropperigs bij. Vooral NIET combineren met een zalmgerecht, dat deed ik dus, daar is hij net iets te 'slank' voor. Ook de bitters werden versterkt door de broccoli die op het menu stond. Gewoon 'sec' drinken is beter. Hij is niet bescheiden, ik zou hem eerder als bombastisch willen bestempelen. Hij laat graag weten dat hij aanwezig is en schijnt in het middelpunt der belangstelling. Het mag, het zij hem vergeven maar ik had hem graag iets subtieler gezien.

26 september 2013

Jean Desvignes AOP Hermitage 'Les Paroisses' 2011

Elke grote supermarkt in Frankrijk heeft in september zijn eigen wijnfestijn, allemaal doen ze er aan mee en de consument profiteert. Grote wijnen voor redelijk kleine prijzen. Vandaag heb ik weer eens een Hermitage in m'n glas, bijna twintig euro moest hij kosten. Alcohol is 12,5%, houtopvoeding heeft plaatsgevonden, hoelang en waarin heb ik niet kunnen vinden. Helder fel magenta gekleurd, intensiteit 3 uit 5. Op de stille spiegel kruidig, een hintje hout. Na het walsen ruik ik de malolactische gisting, een beetje stalig (inderdaad, met één 'l'), rode bessen. Een zacht mondgevoel, hoge zuren, tannines 3 uit 5, een beetje stroef op de tanden maar wel rond, ietwat branderig. Het hout is mooi gedoseerd, valt mooi weg in de wijn, rode bessen, kersen, bramen. Lengte van de afdronk 2 uit 5. Enorm sappig is hij, m'n speekselklieren worden flink geactiveerd, drinkt lekker weg. Hooguit iets te simpel wanneer je naar de prijs kijkt.

25 september 2013

Crémant d'Alsace AOC Brut Rosé

Alcohol is 12%. Intense mousse, veel bubbels in het glas, felrode kleur. Het aroma van rood fruit. In de mond droog, beetje drogend ook, speekselopwekkend, vol, rond, goeie zuren, een bittertje. Smaken van gistcellen, rood fruit, iets noterigs, rabarber en grapefruit. Een beknopte beschrijving, meer heb ik er niet van genoteerd. Makkelijk doordrinkbaar, zacht prijsje.

24 september 2013

Les Hauts de Mélaine AOC Tavel 2012

Deze rosé is niet in Nederland te koop, ben ik blij dat ik hem weer in Frankrijk op m'n vakantieadres aantrof. Oogstjaar 2012 stond dit keer in de schappen van de Super-U, de prijs ervan was zelfs iets gezakt ten opzichte van die van 2011 en hij had in de tussentijd ook nog een gouden medaille op het Foire d'Avignon Concours des Vins verdiend. De druivenrassen zijn hetzelfde gebleven, de verhoudingen veranderd: grenache 56%, cinsault 19%, carignan 9%, clairette 7%, bourboulenc 3%, mourvèdre 2%, syrah 2% en picpoul 2%. Alcohol is 13,5%, geen hout. De kleur is nog steeds diep kersenrood, intensiteit 4 uit 5. De neus is iets subtieler geworden. De banaan, winegums en het jammy karakter hebben plaats gemaakt voor alleen nog kakelvers rood fruit, aardbei, kers, framboos. In de mond droog, een lichte tongtinteling, sappig, peperig, lekkere zuren. Smaken van aardbei, kers, framboos, bloedsinaasappel. Rode grapefruit in de afdronk inclusief een klein bittertje. Minder drop en zoethout dit keer, misschien omdat de wijn 'verser' is, maar het is geen gemis, hij is subtieler geworden, nog steeds even lekker.

23 september 2013

Caves de Marsigny AOC Saint-Bris 2012

Een soort van rariteit, deze Saint-Bris die pas in 2003 de AOC status heeft verkregen. De enige appellatie in de Bourgogne waar wijn van de sauvignon blanc of sauvignon gris gemaakt mag worden. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas heel licht strogeel met een groene zweem. In de neus: kattenpis! kattenpis!! kattenpis!!! Ooit is me verteld dit woord bij een wijnbeschrijving niet meer te gebruiken en daarvoor in de plaats 'buxus' te zeggen. Dat heb ik sindsdien braaf gedaan, ook al omdat die twee geuren heel veel overeenkomsten vertonen. Vandaag grijp ik toch weer terug naar het vertrouwde gezeik van de kat. Ik kan het weten, ik heb de afgelopen weken tweemaal daags de kattenbak van in totaal drie katten verschoond. Er is geen betere omschrijving. Na stevig walsen met het glas kwamen er nog wel wat andere geurtjes bij: zonnebloemolie, ananas, mango. Niet zo heel stuivend als de Loire of Nieuw Zeelandse sauvignons echter. In de mond hele hoge zuren, flink drogend, m'n tanden worden er zelfs stroef van. Naast een lichte smaak van zonnebloemolie verder nog noterig, mineralig, grassig en groen. Wanneer je al geen fan was van sauvignon blanc dan zou ik deze zeker links laten liggen.

22 september 2013

Porto Quevedo LBV 2006

Op het kaasplankje ligt een blauwaderige schimmelkaas, dat schreeuwt om Port. Niet iedereen lust schimmelkaas, niet iedereen drinkt alcohol, hoe handig is dan dit halve flesje! Late Bottled Vintage uit het oogstjaar 2006, gebotteld in 2012, een ruby. Iets te fruitig en jong voor bij deze kaas, een tawny zal er beter bij passen. Alcohol is 19,5%, houtopvoeding vond plaats in grote foeders. In het glas donker kersenrood, kleurintensiteit 4 uit 5. In de neus sterk aromatisch, heel fruitig, zoet aroma. In de mond zoet, zuren, branderig. Intens fruitige kersensmaak en een hele lange afdronk. Ook zonder kaas gewoon heerlijk om te drinken. Verkrijgbaar bij de Jumbo.

21 september 2013

Schloss Vaux Rheingauer Riesling Brut 2009

Een Duitse sekt van het druivenras riesling. Alcohol is 12,5%. Bij het inschenken een intense mousse met grote bubbels, licht strogeel van kleur met een kleine groene zweem. In de neus onmiskenbaar riesling. Citrus, ingedroogde bloemenhoning, fris, munt. In de mond hele hoge zuren, droog, noterig, licht ziltig, in de finale hangt hij tegen een bittertje aan. Smaken van ingedroogde honing, citroen, limoen. Prettige bubbel. Voor de Nederlandse markt exclusief verkrijgbaar bij Eikenvat.

20 september 2013

#GrenacheDay Domaine Lafage IGP Côtes Catalanes Cuvée Nicolas Grenache Vieilles Vignes 2009

#GrenacheDay 2013, wereld-grenache-dag vandaag. Voor sommigen mag het elke dag grenache-dag zijn. Het is dan ook een veelzijdige druif verkrijgbaar in alle kleuren. De grenache houdt wel van een warm klimaat, vooral in Zuid-Frankrijk, Spanje en Sardinië kun je de familie vinden. Bij volledige rijping hoog in de suikers, lage tot gemiddelde zuren. Het exemplaar van vandaag komt van stokken met een gemiddelde leeftijd van 65 jaar, met pensioen gaan ze niet. Alcohol is 15% maar liefst en 20% van de wijn heeft 10 maanden lang in Frans eiken gerust. In het glas dieprood tot paars, kleurintensiteit 4 uit 5. Een kruidige eerste indruk in de neus gevolgd door geuren van kers en zwart fruit, krenten, pruimen. Het aroma doet me een beetje aan tawny Port denken, zelfs wat vijgen ruik ik. In de mond is hij heel droog echter, branderig op de tong, het houtgebruik niet waarneembaar, lage zuren, een klein bittertje in de afdronk. Smaken van overrijpe kers, pruim, krenten, dropperig. Een hoge smaakintensiteit, lengte van de afdronk 4 uit 5. Een warme wijn.

19 september 2013

Hans Melissen: De wijngek

Verhalen, nèt kort genoeg om tussen elk hoofdstuk door even van m'n glas wijn te nippen. In twee glazen uitgelezen op dezelfde dag. Nee, zo dun was het boek nu ook weer niet, zulke kleine nipjes neem ik nu eenmaal. En zo makkelijk leest het wel. Verhalen met plots en wendingen waarvan je denkt: heeft de auteur dit nu echt zelf allemaal meegemaakt of is dit ontsproten aan het brein van iemand met een levendige fantasie? Hoe dan ook, allemaal geloofwaardig genoeg om echt gebeurd te kunnen zijn. Sommige gebeurtenissen zo herkenbaar en gênant dat het plaatsvervangende schaamrood je naar de kaken stijgt. Met veel humor beschreven en voor de bovengemiddelde wijngek een feest der herkenning. "Voor wijngekken is er nog geen enkele therapie beschikbaar"; een niet te ontkennen quote. Dit is inmiddels het tiende boek dat Hans heeft geschreven, allemaal over wijn. Als hij in de rest dezelfde stijl hanteert dan nodigt 'De Wijngek' mij in ieder geval uit om nog meer van hem te willen lezen.

18 september 2013

Jean Desvignes AOP Chiroubles 'La Croix des Célestins' 2012

M'n drieëntwintigste Cru du Beaujolais alweer, m'n tweede Chiroubles slechts. Alcohol is 12,5%, geen houtopvoeding. In het glas helder, diep kersenrood van kleur met een magenta randje, kleurintensiteit 2 uit 5 voor rood. In de neus een heel klein stalletje op de stille spiegel, na het walsen is het voornamelijk framboos en een vleugje speculaas. In de mond hoge zuren, kruidig, tannines 2 uit 5, drogend. Een intense smaak van framboos aangevuld met wat kers. Deze cru is zeker gestart met macération carbonique of semi-carbonique maar is daarna afgerond met een klassieke vinificatie. Lichtjes koelen, lekker fris en fruitig in de zomer.

17 september 2013

Philippe de Bois d'Arnault AOC Chorey-les-Beaune 'Les Gonia' 2011

'La Foire aux Vins' heet het wijnfestijn bij de LIDL in Frankrijk. Ik ben er toch op vakantie dus lees aandachtig de folder door. De duurste Bourgogne kost slechts €8,99. Dat is niet veel en stemt me dan ook weinig hoopvol voor wat betreft de kwaliteit. Liever had ik de Gevrey-Chambertin 1er Cru van 41 euro gehad bij concurrent Intermarché maar die was niet geleverd, uitverkocht of alleen op bestelling te verkrijgen, daar kon ik niet op wachten. Alcohol is 13%, geen vermelding van houtopvoeding. In het glas een heldere, kersenrode kleur met een magenta randje, kleurintensiteit 2 uit 5 voor rood. Een 'typische Bourgogne PN-neus' schreef ik op, aards, aardbei. In de mond hoge zuren, rijpe tannines, stroefheid 3 uit 5, ik meen toch iets van hout te proeven. Mocht dat er wel inzitten dan is het goed gedoseerd. Aardbei en die typische Bourgogne PN-smaak ook hier weer. Het truffeltje mis ik alleen nog maar er zit wel een lekker aards toontje in de finale. Lage smaakintensiteit en de lengte van de afdronk is ook niet lang. Hij heeft niet de kwaliteit waar ik op gehoopt had maar staat wel ver boven die van de gemiddelde wijn uit de overkoepelende Bourgogne AOC.

16 september 2013

Domaine Lalande IGP Pays de la Cité de Carcassonne Les Hauts de Lalande Blanc 2010

Een aparte blend, wit met houtopvoeding en dan ook nog eens uit Carcassonne, althans, uit de buurt ervan denk ik. Binnen de muren van de pittoreske stad Carcassonne is geen wijngaard te vinden. Die fles trok meteen mijn aandacht. De blend bestaat uit chardonnay, viognier en chasan, houtopvoeding duurde zes maanden in nieuw Frans eiken, alcohol is 12,5%. In het glas een heldere stro- tot goudgele kleur, intensiteit 3 uit 5. In de neus haal ik het hout er nauwelijks uit, een klein beetje kokos. In de mond komt het echter beter tot uitdrukking, wauw! Inderdaad kokos maar ook een bak vanille. Verder voldoende zuren, een klein bittertje, een heel klein zoetje, wat vettigheid. Smaken van citroen, mango, perzik maar toch vooral hout-gedomineerd. Ik heb er totaal geen probleem mee dit keer, sowieso vind ik het in witte wijn minder storen dan in sommige rode wijn. Maar dat is maar net hoe mijn pet staat en welk jaargetijde het is. Als de mussen van het dak vallen heb ik er niet zo'n behoefte aan. Deze witte wijn bevalt me echter prima vandaag. Uitermate geschikt om bij een maaltijd in te zetten van bijvoorbeeld vette vis.

15 september 2013

Clos Belloc Prestige IGP Pays d'Oc 2009

Lezer Dennis 'beklaagde' zich over het feit dat ik sinds november 2012 al helemaal geen 'aanraders' meer heb gehad en hij heeft helemaal gelijk. Ik ben ze ook niet meer tegengekomen als ik eerlijk ben. Tuurlijk, ik heb wel goede wijnen tussendoor geproefd maar om in mijn rubriek te komen moet ten eerste de prijs-pret-verhouding heel gunstig zijn en de wijn moet liggen/staan op een plek waar je geen pareltjes verwacht. Vaak kom ik dan op supermarktwijnen uit. Vandaag heb ik er echter weer eentje gevonden en hij komt toch niet uit de supermarkt. Hij komt bij Henri Bloem vandaan. Alcohol is 12,5%, geen vermelding van houtopvoeding. In het glas donkerrood tot paars. In de neus de geur van de malolactische gisting, jammy, kruidig, rijp rood en zwart fruit. Een zacht mondgevoel, vol, rond, rijp, heel jammy en milky, lage tannines, voldoende zuren. Ik mag dan misschien geen hout ruiken en er mag dan misschien niets op het etiket staan maar ik proef het wel degelijk. Mooi verweven in de wijn, een lichte vanilletoets. Smaken van kers, pruim. Een hoge smaakintensiteit. Erg lekker.

14 september 2013

Domaine Mas de Lavail VdP des Côtes Catalanes Carignan Vieilles Vignes 2011

Carignan blanc, een van origine Spaanse druif die in de blauwe uitvoering 'mazuelo' heet en daar ook zo wordt genoemd. Carignan is echter de naam die wordt gehanteerd buiten Spanje. De carignan blanc is de witte mutatie en een apart ras, de wijn is dus geen 'blanc de noir', een witte wijn van blauwe druiven. De wijnstokken zijn vijftig jaar of ouder, de bodem bestaat uit schist en graniet, de druivenoogst geschiedt met de hand en de wijnmaker handelt met respect voor de natuur. Alcohol is 14%, geen hout. In het glas een heldere, licht goud-gele kleur. Kruidig in de neus, beetje zonnebloemolie, noterig. In de mond ook weer die kruidigheid inclusief een bittertje. Zuren blijven wat achter, zijn er eigenlijk precies voldoende, goede balans dus. Hij is rond, een beetje vettig, toch ook fris nog. Misschien iets te alcoholisch, op een nuchtere maag na drie slokken begin ik al iets te merken. Over het algemeen heeft hij zeker iets weg van Nieuwe Wereld chardonnay.

12 september 2013

Domaine Arguti VdP des Côtes Catalanes 'UGO' 2011

Een zoete wijn van de grenache gris, of garnacha roja zoals hij officieel heet, had ik al eens geproefd, nu een droge. Alcohol is 13,5% en de vergisting vond plaats in Frans eiken waarin hij nog eens negen maanden 'sur lie' heeft gelegen met regelmatige bâtonnage. In het glas licht stro- tot goudgeel. Op de stille spiegel iets noterigs en een beetje latex, na het walsen komt er nog een kruidigheid bij. Het geheel is licht aromatisch, niet stuivend. In de mond hoge zuren, een klein vetje, het hout neem ik nu wel waar getuige een vanillesmaak. Fruit is moeilijk te benoemen, het hout overheerst maar is zeker niet storend. Het is een ronde wijn, heel prettig doordrinkbaar en ik krijg opeens trek in gebakken knoflook-gamba's. Meerdere gerechten met zeefauna zijn mijns inziens mogelijk maar zorg voor een rijke saus. De wijn kan het zeker hebben. Mooi, gastronomisch.

10 september 2013

Verzoekje: Château de Caraguilhes AOC Corbières 2011

Deze Corbières is een blend van de druivenrassen syrah, mourvèdre, grenache en carignan, geen houtopvoeding, alcohol is 14,5% maar liefst. In het glas een diepe paarse kleur waar ik niet doorheen kan kijken, kleurintensiteit 5 uit 5 dus. In de neus het begin van een stalletje, laat hem nog wat langer liggen en het zal alleen maar toenemen. Daarnaast tonen van donker fruit, koffie, leer, cacao. Een intens aroma. In de mond begint het met een klein zoetje, mooie zuren, goed in balans, tannines nauwelijks aanwezig, 2 uit 5. Overrijpe kers, pruim en nog meer zwart fruit, kruidig, walnoot. De smaakintensiteit is best hoog te noemen en ook de afdronk is lang. Het hoge alcoholpercentage heeft geen negatief effect op de balans, die is heel goed en de alcohol valt mooi weg in de wijn. Lichtjes koelen mag best in dit jaargetijde maar op een koude winteravond bij de boerenkool of hutspot misstaat deze wijn in het geheel niet. Een smakelijk verzoekje, zo mogen er meer komen.

08 september 2013

Château d'Adissan AOP Clairette du Languedoc 2011

Clairette, weer een nieuwe mono-cépage voor me. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas helder, licht strogeel tot lichtgroen zelfs. Nauwelijks aromatisch en wat ik ruik stemt me niet zo vrolijk. Een weeïg zoete geur, klein beetje floraal maar voornamelijk waspoeder en velpon ruik ik. Het lijkt wel alsof deze wijn in een overgangsfase tussen fris en geoxideerd zit. In de mond beendroog, gemiddeld tot hoge zuren, een bittertje, wat vettig en voornamelijk de smaak van amandel. Ik heb de indruk dat je deze wijn kakelvers moet drinken. Die van mij gaat door de gootsteen.

07 september 2013

Sweet South 'Douceur du Sud' AOC Muscat de Rivesaltes

Een blend van de druivenrassen muscat blanc à petits grains en muscat d'Alexandrië, geen houtopvoeding, het is een zogenaamde versterkte wijn waarvan het alcoholpercentage toch 'slechts' 15,5% bedraagt. In het glas stro- tot goudgeel met een lichte groene zweem, kleurintensiteit 3 uit 5. In de neus onmiskenbaar de muskaatdruif maar ook heel floraal. Daarnaast nog de geuren van mango, perzik, abrikoos, peer, meloen en lychee... alsof je een blik vruchtencocktail opentrekt. In de mond zoet, zacht, vol en rond maar niet te stroperig. Zuren zijn gelukkig ook nog aanwezig evenals een piepklein bittertje in de afdronk. Smaken van vooral perzik- en abrikozencompôte en een hintje sinaasappelschil. Het geheel is allemaal erg mooi in balans. Flink gekoeld drinken, past best bij tarte tatin, een vruchtensorbet maar ook goed mogelijk bij oosterse gerechten waarin een zoete saus is verwerkt. Heb ik zelf ook al eerder gedaan.

05 september 2013

Les Clos de Paulilles AOP Collioure 2011 blanc

Rood en rosé van dit label van Clos de Paulilles had ik al gehad, nu alleen nog wit. Het is er ook nog 'ns eentje met zes maanden houtopvoeding, alcohol is 13%. In het glas licht strogeel. Op de stille spiegel meteen de vanilletonen van het hout, na het walsen komt er iets floraals bij, mooie neus. In de mond hoge zuren, een klein vetje, kruidig, rond, het houtgebruik goed gedoseerd, klein bittertje in de finale. Naast vanille van het hout ook nog wat citrusfruit in de smaak, citroen, grapefruit. Hij is fris en toch mooi rond, breed inzetbaar. Ik zou er gegrilde kabeljauw bij serveren met een romige saus. Heerlijk.

03 september 2013

Domaine Mas de Lavail VdP des Côtes Catalanes 'Ballade' 2009

Van deze wijn proefde ik al eerder de 2004, 2005 en de 2007 met uiteenlopende resultaten. Eens kijken wat een topjaar als 2009 me brengt. Alcohol is 14%, geen houtopvoeding, een blend van carignan en grenache van oude stokken, in ieder geval ouder dan 50 jaar. In het glas diep donkerrood met een licht magenta randje. In de neus een stalletje, leer, kruidig, fruitig, braam, pruim, zwarte bessen. In de mond zacht, vol, rijp, mooie zuren en in balans, een mini-zoetje, klein bittertje, nauwelijks tannines. Smaken van donker fruit, volrijp, wat chocola, licht dropperig. Nu al lekker maar kan best nog wat jaartjes liggen.

01 september 2013

Domaine des Jougla AOC Saint Chinian 'Initiale' 2011

Van Domaine des Jougla deze licht oranje-zalm gekleurde rosé vandaag. Alcohol is 12,5%, geen hout, gebruikte druivenrassen syrah 40%, mourvèdre 30% en grenache 30%. In de neus nauwelijks aromatisch, ik moet echt goed m'n best doen om er een hintje rood fruit uit te kunnen halen. In de mond voldoende zuren, kruidig, redelijk vol en krachtig. Smaken van voornamelijk peer en meloen. Makkelijk doordrinkbaar. Meer kan ik er niet over vertellen, meer zit er niet in.