07 december 2013

Château Carbonnieux AOC Pessac-Léognan 1998 'Grand Cru Classé de Graves'

De Bordeaux classificatie van 1855 bestaat, op één uitzondering na, louter uit wijnen van appellaties die in de Médoc liggen. Die uitzondering is dan ook gelijk een Premier Cru Classé, de Château Haut-Brion uit Pessac, Graves (sinds 1986 Pessac-Léognan). Pas in 1953 kwam Graves met zijn eigen classificatie. Daar staat het exemplaar van vandaag ook in, de Château Carbonnieux. Het hoofdgerecht van het diner bestond uit varkenshaas. Wit vlees, doorgaans drink je daar een zware witte of een lichte rode wijn bij. Ik dacht dat een Bordeaux uit 1998 ondertussen wel wat lichter geworden zou zijn in al die jaren, zowel van kleur als van smaak, dus trok ik hem bij dit gerecht open. Alcohol is 12,5%, klassieke vinificatie, dus houtopvoeding, een blend van voornamelijk cabernet sauvignon, ongeveer een derde merlot en de rest aangevuld met cabernet franc en/of petit verdot. De exacte formule kon ik van dit jaartal zo snel niet achterhalen. In het glas helder kersenrood, licht oranje in de rand, kleurintensiteit 4 uit 5. Een prachtige neus, belegen, charcuterie, tikje animaal, zwart fruit, pruim. In de mond hoge zuren, afgebouwde en ronde tannines. Smaken van zwart fruit, koffie, cacao, rokerig. Lekker oud maar toch nog fraîcheur. Krachtiger dan ik had verwacht. Wat is dit nog levendig! In één woord: WAUW!