02 november 2013

Pairing Collection AOC Beaujolais-Villages 'Cheese & Crackers' 2011

November is de maand van de Beaujolais Nouveau, op de derde donderdag mag hij verkocht worden. Alhoewel er in Nederland alweer mondjesmaat party's georganiseerd worden rond deze primeurwijn is de populariteit ervan flink gedaald. In de jaren zeventig lag men er bij wijze van spreken nog met een slaapzak voor op de stoep van de winkel waar om stipt twaalf uur 's nachts met de verkoop werd begonnen. Met de kwaliteit ging het echter bergafwaarts en derhalve ook met de belangstelling. Momenteel zit het wijngebied weer in de lift mede dankzij de constante en goede kwaliteit van de tien cru's. Vandaag heb ik echter een Beaujolais-Villages in m'n glas. Eentje van het wijnhuis Barton & Guestier dat met de introductie van hun zogenaamde 'Pairing Collection' een marketingtechnisch schot in de roos maakt. Aansprekende etiketten met spijs-suggesties in woord en beeld. Voor deze wijn zou dat kaas en crackers moeten zijn. Zoveel wijnen, zoveel kazen en de juiste wijn-kaas-combinatie is nog best lastig. Ik doe er niet moeilijk over en pak een milde Rochebaron schimmelkaas en TUC 'salt & pepper' crackers. Gek genoeg pakt de combinatie nog best goed uit. Alcohol is 12%, geen hout. Helder, kersenrood, magenta in de rand, kleurintensiteit 2 uit 5 voor rood. In de neus onmiskenbaar macération carbonique, alhoewel je met die gehaaste conclusie moet oppassen omdat er ook gistsoorten zijn die voor dezelfde geur- en smaakindrukken kunnen zorgen zoals de VR5 van DSM. Banaan, kruidkoek, perendrups, framboos, zoete kers. Zacht in de mond, lage tannines (2 uit 5), hoge zuren, een bittertje. Smaken van zoete kers en framboos. De afdronk is eigenlijk in contrast met de eerste indruk van de wijn. Hij is nog best stevig, lang, sappig, en ook nog een beetje dropperig. Het maakt een hoop goed. Even beluchten kan helemaal geen kwaad, het bittertje wordt hierdoor iets minder dominant. In 'no time' is er ongemerkt al een halve fles leeg. Echte borrelwijn.