29 september 2013

Philippe Lamarliere AOC Champagne Cuvée d'Exception Grande Réserve Brut

Op vakantie te horen krijgen dat je bent geslaagd voor het examen Vinoloog van de Wijnacademie vraagt natuurlijk om bubbels. En het leuke was, ik hoefde er zelf niet om te vragen, ik kreeg hem kado. Die werd opengetrokken tijdens een diner in het bijzijn van vrienden. De bekende champagne-blend van de 'usual suspects' chardonnay, pinot noir en pinot meunier, echter nu in rosé kleur, alcohol is 12,5%. Een intense mousse bij het inschenken, bubbels houden lang aan, veel kettingen, oranje-zalm-achtige kleur. In de neus voornamelijk de dode gistcellen, autolyse met een duur woord. Hij was goed koud en ongetwijfeld zouden er meer geuren naar voren zijn gekomen tijdens het opwarmen maar daar kregen de wijn en ik simpelweg de tijd niet voor. Er moest getoast worden! In de mond liet ik hem wat langer rusten. Ook hier weer die smaak van de autolyse, een beetje noterig ook. Hij is vol, romig, fruitig, fris en even lijkt m'n tong zelfs plaatselijk verdoofd te zijn. Smaken van munt, citroen, aardbei, grapefruit. Heel smakelijk.