27 september 2013

Antoine Borget AOP Condrieu 2012

Eindelijk een Condrieu in m'n glas! Viognier bestempelen tot m'n favoriete witte druif en dan pas bij de tiende poging voor het eerst deze Cru de la Vallée du Rhône proeven die wordt beschouwd als de 'benchmark' voor viognier-wijn, het is een schande! Nou moet ik nog steeds zeggen dat ik met m'n eerste viognier erg verwend was, ook al was dat een 'simpele' IGP en kostte hij slechts een kwart van wat dit exemplaar moet kosten. En dan nog weet ik met grote zekerheid dat hij mijlenver verwijderd is van de echte top. Alcohol is 12,5%, geen hout. In het glas licht goud-geel; dat klopt alvast, dat hoort. De neus: heel expressief. Rozenwater, lychee, perzik. In de mond een lichte tongtinteling, een zoetfruitige aanzet, zuren blijven wat achter, droog, filmend, een klein bittertje in de finale. Hij doet me sterk aan gewurztraminer denken, vooral de lychee proef ik naast de perzik. In de finale komt er grapefruit naar voren en tien minuten later, ik proef 'm nog steeds, komt er iets dropperigs bij. Vooral NIET combineren met een zalmgerecht, dat deed ik dus, daar is hij net iets te 'slank' voor. Ook de bitters werden versterkt door de broccoli die op het menu stond. Gewoon 'sec' drinken is beter. Hij is niet bescheiden, ik zou hem eerder als bombastisch willen bestempelen. Hij laat graag weten dat hij aanwezig is en schijnt in het middelpunt der belangstelling. Het mag, het zij hem vergeven maar ik had hem graag iets subtieler gezien.