10 maart 2013

Zondagmiddaglezing: Harold Hamersma

De wijnschrijver heeft een zwaar leven. Zevenduizend wijnen per jaar heeft hij in bruikleen, doorslikken kan niet, hij retourneert in de spuugbak. Thuis is hij zelden, de vele wijnreizen naar het buitenland maken dat hij leeft vanuit de koffer. Wanneer hij in het vaderland is, ziet hij zijn tandarts vaker dan zijn eigen vrouw. Elk kwartaal moet hij zijn schoenen laten verzolen vanwege de vele loopjes naar de glasbak. En dan al die handtekeningenjagers en fans die met hem op de foto willen, hij moet ze van zich afslaan... maar genoeg over mezelf, ik zou het over Harold Hamersma hebben. Die gaf dus vandaag een lezing in het Okura hotel te Amsterdam. Eén van de zes lezingen georganiseerd door Onno Kleyn en Juliette Tocila van de Culinaire Schrijfacademie. Een klein kijkje in de keuken van 'Haroldje Dwarreltje'. De middag is gevuld met een beknopte biografie en een bloemlezing uit eigen werk. Voor mij opmerkelijk is dat Harold pas op 47-jarige leeftijd over wijn begint te schrijven. Ook dat hij louter over 'lekkere' wijnen schrijft. Daar waar ikzelf nog wel eens een wijn in een blog neig af te branden, kiest hij ervoor om er gewoonweg niet over te schrijven. Tips en advies ontvangen we. "Doe wat je leuk vindt" is wat Harold zelf naleeft en verkondigt. De mooiste quote komt van de El Bulli chef-kok Ferran Adrià: "Créer, ce n'est pas copier". Vrij vertaald en gecombineerd maakt dat: probeer je eigen stijl te vinden waar je je het prettigst bij voelt. Voor wie dezelfde ambities heeft; 8 april start er een nieuwe ronde in Utrecht van de cursus wijnschrijven/culinair schrijven van Onno Kleyn.