04 februari 2013

Marcel Cabelier AOC Côtes du Jura Savagnin 2008

Monocépage nummer 122, de savagnin, om precies te zijn de savagnin blanc, ook wel traminer genoemd. Dit was de wijn bedoeld als aperitief en begeleider van het voorgerechtje: reuzenchampignon uit de oven, gevuld met groene pesto, geitenkaas, walnoot en honing. Het gerecht viel bij de gasten in de smaak, de wijn wat minder. Alcohol is 12,5%. In het glas een intens goud-gele kleur. Een oxidatief aroma, een beetje als deze witte wijn die veel te lang is bewaard, maar bij deze Jura-wijn is het bewust zo gemaakt. Een wat geparfumeerde rozenwatergeur, iets zoets: honing en abrikozenconfiture. De eerste slok onthult allesbehalve een zoetje. Beendroog is-ie, intens hoge zuren, oxidatief, toch ook nog een beetje honing, 'Retsina-achtig' zei m'n zus, hars dus. Hij drinkt niet makkelijk door, het is een beetje een rariteit, deze wijn. Ik kan ook niet zeggen dat ik hem nou bijzonder lekker vond, maar wel heel erg apart en voldoende interessant om de hele fles leeg te willen drinken.