08 januari 2013

Zonin DOC Valpolicella Ripasso Superiore 2010

Ripasso... herpassage betekent dat letterlijk. En dat is het ook. Het 'afval' van reeds gefermenteerde Amarone wijn, druivenschillen en pitten, wordt toegevoegd aan de gistende Valpolicella. Met name de smaakintensiteit wordt hierdoor verhoogd. Tegenwoordig is het ook toegestaan om deels ingedroogde druiven hiervoor te gebruiken. Niet iedere fabrikant wil of kan het zich namelijk veroorloven om Amarone te maken. De blend bestaat uit de druivenrassen corvina, molinara en rondinella, alcohol is 14%. In het glas rood met een magenta randje, gemiddelde kleurdiepte. Een beetje 'milky' en 'jammy' in de neus, vooral kers, volrijpe zoete kers. In de mond een licht zoetje, mooie zuren, een tikje belegen. Een wijn met een hoge smaakintensiteit. Cassis en kersen, veel kersen. Deze stijl Italiaanse wijn: ik mag hem wel. Het woord 'ripasso' op een etiket staat bij mij garant voor genieten. Bij elk volgend glas: hergenieten.