22 oktober 2012

Betuws Wijndomein Linge Wit 2008

Ik heb de vraag weleens hardop gesteld: "Wat is het verschil tussen half droog en half zoet?". In mijn 'vocabulaire' lijkt dit hetzelfde te zijn als 'het glas is halfvol of het glas is halfleeg'. Tegen iemand die van droge wijn houdt zou je zeggen "hij is half droog" en tegen de zoetekauw zeg je "hij is half zoet". Onlangs vond ik twee ogenschijnlijk identieke flessen wijn, uit hetzelfde oogstjaar, van hetzelfde wijndomein, echter op het ene etiket stond "2008-01 half droog", op die van de andere fles "2008-02 half zoet". Een experiment bood zich spontaan aan.

Betuws Wijndomein Linge Wit 2008-01 half droog
Een blend van verschillende druivenrassen. Welke dat precies zijn en de percentages heb ik niet kunnen achterhalen. Alcohol is 13%. In het glas redelijk intens strogeel van kleur. Een expressieve neus, boterbloemen, zonnebloemolie, klein beetje maïs. In de mond vettig, filmend, vol. Behoorlijk hoog in de zuren nog (voor zo'n ouwetje), heel licht tinteltje rond de tong, bittertje. De fruitigheid is er wel zo'n beetje af en een zoetje is moeilijk te vinden, hij is zelfs een beetje drogend in de mond. Vanwege z'n rijkheid is hij goed inzetbaar bij een maaltijd; asperges bijvoorbeeld, op traditionele wijze bereid met gesmolten boter, eieren en ham.

Betuws Wijndomein Linge Wit 2008-02 half zoet
Het alcoholpercentage is hetzelfde: 13%. Kleur idem dito. Tja, ik kan doorgaan in dit stramien: ook geen verschillen in het aroma, zou het dan in de smaak zitten? Inderdaad! Gelijk bij de eerste slok proef ik een zoetje, zeg maar gerust: een behoorlijk zoet. Als ze dit half zoet noemen, dan zou ik weleens willen weten wat ze onder zoet verstaan. Ik vermoed dat de druiven van versie 2008-02 later in hetzelfde jaar zijn geoogst; meer zonne-uren, resulterend in hogere suikerwaarden. Gek genoeg lijkt de wijn door die extra suiker ook beter geconserveerd te zijn. Hij komt frisser en fruitiger over en het bittertje ontbreekt hier zelfs helemaal. De ongetwijfeld aanwezige zuren zijn gemaskeerd door het zoet. Ook deze wijn is zeker nu nog gastronomisch inzetbaar, alleen misschien minder geschikt voor bij een hoofdgerecht. Beter om hem bij een dessert te drinken. Dat dessert moet dan zeker niet té zoet zijn, ik zou zeggen: half zoet...