27 augustus 2012

Cascina S.Maria Lambrusco Salamino di Santa Croce DOP dolce

Volgens Wikipedia zijn er een stuk of vijf, zes druivenrassen met de naam lambrusco die geen klonen zouden zijn maar aparte variëteiten. Daar ga ik dan ook maar even van uit en heb deze dus gerubriceerd als de lambrusco salamino. Maar ook als rood, zoet en sprankel. Alcohol is slechts 7,5%. In het glas een rode tot magenta kleur en duidelijk waarneembaar is een mini mousselaagje op het oppervlak wat zeer snel weer verdwijnt. Mijn fles had ik in de koelkast gezet waardoor hij in eerste instantie niets van zijn aroma's prijsgeeft. Al opwarmend verrast hij mij doordat ik totaal geen zoete geur ruik. Een beetje potgrond, een kruidje. Des te verrassender is de smaak. Van het bubbeltje is nauwelijks iets te merken, even een lichte tinteling rond de tong en gehemelte, het doet denken aan een glas koolzuurhoudende frisdrank die iets te lang heeft gestaan waardoor de prik verdwijnt. Het zoetgehalte valt ook enorm mee, waarschijnlijk omdat ook het zuurgehalte vrij hoog is waardoor het met elkaar in balans is. Waar smaakt het dan naar? Nou simpel: cassis. Cassis die minder zoet is dan de echte en minder koolzuur bevat. Ook zit er een soort van yoghurt-drink smaakje bij. Het eerste slokje deed ik nog voorzichtig walsen, slurpen en proeven maar al gauw wordt me duidelijk dat je deze wijn gewoon achterover moet klokken net als bier of appel-cider. Een paar slokken achter elkaar en gelijk doorslikken zonder analyse. Hoppakee! Een heerlijke dorstlesser en nog niet eens duur ook.