10 juni 2012

Van Dort Wijnspecialist: Wijnfestival 2012



Mooier kon Mieke van Dort het niet treffen met het weer. Een voorjaarsproeverij die buiten in het zonnetje gehouden kon worden, misschien één van de verklaringen voor de hoge opkomst. Het was soms dringen bij de tafels. Omdat er ook zitjes waren kon men zich met een gevuld glas ook lekker even terugtrekken of plaatsnemen op het gras in het park van Makeblijde te Houten. Enkele parasols bij de tafels zorgden voor schaduw om de wijnen niet teveel op te laten warmen.



In totaal waren er 58 wijnen te proeven, ikzelf beperkte me voornamelijk tot de monocépage-wijnen. Veel fris wit, rosé en fris rood, maar ook steviger rood was er te proeven. Van Weingut Schaurer was Thomas Schaurer zelf aanwezig om zijn wijnen uit te schenken. Verheugd was hij dat ze na vier jaar nu eindelijk het label 'biologische wijn' mogen dragen, ökologisch heet dat dan op z'n Duits.
Hij had mooie wijnen bij zich van de regent, absoluut veel mooier dan de Hollandse versies die ik tot nu toe heb geproefd, dornfelder, spätburgunder, gewurztraminer, grauer burgunder en de cabernet blanc. Wat zegt u? Cabernet franc? Nee, cabernet blanc. Ik maakte voor het eerst kennis met deze nieuwe druif op de Perswijn zomerproeverij bij Weingut Anselmann, maar hier dus een biologische half-droge versie. In Duitsland mag een wijn droog heten wanneer hij 9 gram of minder restzoet per liter bevat, deze bleef op 10 gram steken, zodat hij niet droog mocht heten. Zijn spätburgunder vond ik ook zeer mooi. Ook heel mooi vond ik vrijwel alle wijnen van Weingut Ottes, zowel wit, rosé als rood. Veel rosé heb ik ook geproefd dit keer waarbij de Oostenrijkse Elfenhof blaufränkisch en de Domaine Lavau Tavel er naar mijn mening met kop en schouders bovenuit staken. Bij het wit vond ik de grüner veltliner van het Oostenrijkse Heiderer uit Wagram, de Spaanse Comenge verdejo en de Argentijnse Tupun torrontès erg mooi.