01 juni 2012

Rieflé AOC Alsace Côte de Rouffach 'Bonheur Festif' Riesling 2007

De rieslingweek is weer begonnen, of moet ik zeggen: de rieslingperiode? Hij duurt namelijk van 1 tot 17 juni. Da's twee weken plus twee dagen om precies te zijn. Voor meer informatie hierover en wie hieraan meedoen, klik HIER. Ik ga een beetje smokkelen want de rieslingweek gaat over Duitse rieslings, maar ik heb een Frans exemplaar uit de Alsace, hoewel deze Elzas in de loop der geschiedenis vele malen van eigenaar is veranderd. Riesling, en zeker Duitse riesling, wordt onterecht vaak nog steeds geassocieerd met zoet. Dat kun je allang niet meer zo zwart-wit zien. De tendens is om steeds drogere rieslings te maken en de duidelijkheid op het etiket verbetert ook steeds. Zo staat er op mijn etiket een soort van graadmeter met een schaal van 1 tot 9, 9 is zoet en 1 is droog. Mijn exemplaar staat als 3 gemarkeerd. Het percentage alcohol bedraagt 12,5%. In het glas nog steeds licht stro-geel, witte wijnen op leeftijd worden donkerder. Op de stille spiegel een mooi 'belegen' aroma van afgestorven gistcellen, ik ben er inmiddels achter dat ik witte wijnen op leeftijd wel kan waarderen. Na het walsen komt er wat floraals en mineraligs voor in de plaats. Een hele lichte honingtoets en wat citroen. Al opwarmend wordt het aroma overigens steeds sprekender. Ik meen zelfs een beetje 'goût de pétrol' te ruiken, maar dat kan ook zijn omdat ik dat te graag wil. In de mond is de '3' van het zoetje nauwelijks merkbaar, de smaak van citroen is wel evident. Ook proef ik wat toast, hij is best wel vol en romig in de mond, filmend zelfs. De hoge zuren die zo kenmerkend zijn bij riesling wijnen blijven bij deze een beetje achter. Hij heeft een lekker tinteltje achter op de tong. Het is misschien niet zo'n sprekend voorbeeld voor wat riesling kan zijn, maar hij is zeker smakelijk.