27 mei 2012

Bertani Recioto della Valpolicella DOC Valpantena 2006

Vanuit de koelkast komt deze zoete wijn en zo is-ie ook het lekkerst. Het is een blend van verschillende druivenrassen, ongetwijfeld zit de corvina veronese er in, wellicht aangevuld met rondinella, molinara en misschien nog de oseletta. De druiven zijn drie maanden ingedroogd in speciale ruimtes. Hier verliezen ze hun vocht, maar behouden hun suikers en andere smaakstoffen. De vergisting verloopt langzaam en bij lage temperaturen en daarna rijpt de wijn nog twee jaar in deels nieuwe barriques. De droge versie van deze Recioto is de befaamde Amarone. Het percentage alcohol bedraagt 13%. In het glas donkerrood tot diep magenta. In de neus krenten, grappig genoeg ook gewoon blauwe druiven, pruimen, tutti-frutti, noem al het zondoorstoofd, ingedroogd zwart fruit maar op. In de smaak valt eigenlijk als eerste de hoge zuurgraad op, niet eens het zoet. Ook hier komt de blauwe druif weer terug, iets bitters, walnoot, grapefruit, verse pruim, volrijpe kersen. Er zijn ook wat tannines aanwezig, wel laag, 1 op een schaal van 5. Hij heeft een behoorlijk lange afdronk. Net als de likeur van gisteren zit hier van alles in: zoet, zuur en bitter. Dit alles in mooie harmonie en balans. Langzaam opwarmend krijgt hij een hogere zwoelheid terwijl de balans onaangetast blijft. Een mooie dessertwijn maar zoals ik wel vaker zeg: waarom hiermee tot het laatste gerecht wachten?