09 maart 2012

Puklavec & Friends Ela Hill Furmint 2010

Binnenkort les aan de Wijnacademie over wijnen uit Oost-Europa, dus ik trek eens wat open uit die contreien. Gelijk twee eerstelingen voor me: het land Slovenië en de druif furmint. Van die druif wordt in Hongarije ook de beroemde Tokaji wijn gemaakt, vaak heel zoet doordat de druiven laat zijn geplukt wanneer de edele rot zijn werk heeft gedaan. Zoet is absoluut niet het sleutelwoord voor wat betreft de wijn van vandaag. Hou het maar op zuur. Alcoholpercentage is slechts 11%. In het glas licht stro-geel met een groene zweem. In het aroma steenfruit en citrusfruit. De eerste slok onthult meteen die enorm hoge zuurgraad, met kippenvel en een verwrongen gezicht als gevolg. Smaken van citroen en groene appel. Ik heb hem nog een dag extra laten open staan, maar er kwam geen ontwikkeling. Zuren zijn nodig in een wijn, maar in mijn beleving is het hier "too much". Misschien dat hij in combinatie met vis en/of zeevruchten beter tot zijn recht komt.