25 april 2012

Frog Hill Anura Pinotage 2010

Uit het Zuid-Afrikaanse wijndistrict Paarl in de Coastal Region. Alhoewel sommige producenten hun wijnen van de pinotage druif een beetje zachter maken, zowel in smaak als in de neus, door er wat viognier aan toe te voegen, is in de fiche technique van deze wijn te lezen dat hij voor 100% van pinotage is vervaardigd. De pinotage is een kruising tussen de pinot noir en de hermitage, die laatste is de Zuid-Afrikaanse naam voor de cinsault. De druiven zijn met de hand geplukt en ontsteeld waarna twee dagen inweking volgde. Vergisting duurde 72 uur en vond plaats met natuurlijke gistcellen in open vaten van 500 liter, 50% in tweedehands Amerikaans eiken, 50% in Frans eiken. Houtrijping volgde in dezelfde verhouding en duurde 15 maanden. Alcoholpercentage 14,5%. Helder, dieprood met een magenta randje in het glas. Op de stille spiegel is de houtopvoeding direct merkbaar. Door meester Frank gewaarschuwd probeer ik de geur van rubber te ontwaren, maar die blijft uit. Wat ik wel even ga doen, op advies van Jelle de Roeck, is de fles even flink in een karaf overklotsen en een uurtje laten staan. Zijdezacht mondgevoel, wel behoorlijk drogende tannines welke zich op m'n tanden ook vrij stroef presenteren, 4 op een schaal van 5. Het vrij hoge alcoholpercentage wordt niet in een branderig gevoel terugvertaald. Veel onrijpheid proef ik nog, wat jaartjes opleg kan geen kwaad. Na een uurtje wachten ruikt hij in ieder geval al iets fruitiger, fris ook. Jawel, daar is-tie weer: stophoest. De houtopvoeding is nu al stukken beter geïntegreerd. Nog steeds iets van die onrijpheid, een stevig bitter zit er in. Grapefruit, rode bessen, aardbei toch ook nog wel. Geen merkbaar zoetje, wel zuren, maar niet hoog. Hoe langer je wacht, des te meer wint hij aan complexiteit, wat hij voornamelijk van de houtopvoeding moet hebben. Zeker geen miskoop, maar wel te vroeg geopend.