08 februari 2012

Esk Valley Gimblett Gravels Hawkes Bay 2009

Eventjes een zijspoor voor wat betreft de Italiaanse weken, een tussendoortje in de vorm van een Nieuw-Zeelandse wijn. Een restant van de New Zealand Wine Fair, ontvangen via Melman Communications. Een blend van de rassen merlot, cabernet sauvignon en malbec, verhouding niet vermeld. Het zou zomaar een Bordeaux kunnen zijn, afgaand op de gebruikte druivenrassen. Alcoholpercentage 14%. Verkrijgbaar via LFE, verkoopprijs €14,99. Donkerrood met een magenta rand in het glas. Op de stille spiegel duidelijk de 12 maanden rijping op Frans eiken merkbaar. Na het walsen is het vooral kruidigheid wat ik ruik. De eerste slok toont frisheid en een behoorlijk aanwezig bitter. Met z'n 14% is hij ook vrij alcoholisch, beetje branderig in de keelholte. Stevige tannines, 4 op een schaal van 5, redelijk stroef op de tanden ook en erg drogend in de mond. Zuren zijn ook redelijk aanwezig. De kruidigheid is wat in de smaak overheerst, verder nog iets van pruimen en tabak (nee, geen pruimtabak), in de finale proef je weer die houtopvoeding. De afdronk is middellang en de smaak blijft gek genoeg niet in m'n hele mond maar voornamelijk aan m'n gehemelte plakken. Ondanks dat de basis voor deze wijn de fruitige en niet zo moeilijke merlot druif is, lijkt het karakter van de wijn toch eerder op de wat stroevere Bordeaux wijnen van de linkeroever. Degene waar de cabernet sauvignon de hoofddruif van is. Waarschijnlijk is het ook nog de tannineuze malbec druif die zijn duit in het zakje doet en die er mede voor zorgt dat deze wijn geen allemansvriend is. Het is best een spannende wijn, ik denk echter dat deze pas over een jaartje of vijf geopend moet worden. Met z'n schroefdop zal hij echter niet verder kunnen "ademen", maar misschien dat de ingrediënten dan iets beter met elkaar verweven zullen zijn.

10.02.2012 Update: Hij staat nu drie dagen open en eigenlijk is-ie nu veel lekkerder dan toen ik hem proefde op dag één.