28 februari 2011

Hardy's Mill Cellars Shiraz 2008

C1000 €3,99 alcoholpercentage 14% druivenras: syrah 30%, houttoevoeging 70%. Even serieus, uiteraard 100% syrah, of shiraz zoals dat down-under heet. Maar ik heb wel veel kritiek op het gebruik van hout in deze wijn. In deze wijn proefde ik evenveel hout als in een reserva uit 2004 die 18 maanden op echte eikenhouten vaten had gerijpt. Toen vroeg ik al om een pincet om de splinters uit mijn tong te verwijderen, dat is nu niet anders. En dan heeft deze nota bene geeneens houtrijping gehad. Nee, dit is weer een gevalletje houtchips of balken die in de roestvrijstalen tanks hangen. Zo ontzettend jammer vind ik dat. Er komt echt geen enkele andere smaak doorheen. Ik zal hem niet gelijk bij mijn afraders zetten, maar hij komt er erg dichtbij.

27 februari 2011

Le Chat 2009 Vin de Pays des Côtes Catalanes

Ik zit weer eens met drie glazen wijn voor m'n neus. Geen verschillende wijnen, maar drie verschillende glazen. Deze komt het best tot z'n recht in een grote Bourgogne bel. Frankrijk Maury €6,00 alcoholpercentage 13,5% druivenrassen: grenache 60% syrah 40%. De grenache komt van wijngaarden nabij Maury, met zwarte leisteen op de bodem, 150 meter boven zeeniveau. De syrah komt van wijngaarden van Montalba, waar graniet op de bodem ligt, 450 meter boven zeeniveau. Hoe kom ik aan die wijsheid? Het is gewoon op het etiket te lezen. Heerlijk, zoveel informatie. Deden meer producenten dat maar. Overigens maakt deze wijn deel uit van de familie wijnen van Sud de France. Mooi primair aroma, krachtige neus, tuinbonen (ik moet ze toch echt weer eens een keertje eten). Een frisse wijn met een pepertje, hoe kan het ook anders met syrah, lekker en het woord "zwoel" komt in me op. Mocht je een avondje willen scoren, dan is dít de wijn voor jou en je partner. Warm, simpel, recht door zee en doeltreffend. Moet je wel allebei rode wijn lusten natuurlijk.

26 februari 2011

Fontagnac Médoc 2008

Frankrijk ALDI €2,69 alcoholpercentage 12% druivenras(sen) niet vermeld. In m'n notitieboekje had ik opgeschreven dat deze voor 100% uit cabernet franc bestond. Misschien stond dat er bij op een kaartje in het schap van de winkel, maar terug in Nederland, kan ik over deze wijn niets vinden, laat staan over de gebruikte druivenrassen. Ik hou het dus maar even op een blend, gezien het aantal verschillende druiven dat gebruikt mag worden voor een wijn die de appellation Médoc contrôlée draagt. Dat kunnen namelijk de merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, malbec en petit verdot zijn. Ik opende deze fles vlak nadat ik de VDN Maury had gedronken, en oei, wat valt deze weg in vergelijking met de Maury. Daar waar de Maury goed uitgebalanceerd is, zoet, maar ook veel zuur bevat, is deze Médoc een niemendalletje. Krachtig in de neus, dat wel, veel tannines, maar veel smaakindrukken krijg ik er niet bij. Het enige opvallende wat naar boven kwam, was het aroma van gegrilde scampi's en ook een beetje de smaak daarvan. Wellicht dat deze wijn daar een goede begeleiding voor zou zijn, misschien zou ik dat eens moeten uitproberen. Maar dan moet ik eerst weer even terug naar Frankrijk om meer van deze wijn te halen, maar ik geloof niet dat ik deze wijn een tweede keer wil drinken. Hooguit om te testen of mijn zintuigen, voor wat betreft de scampi's, gelijk hebben.

25 februari 2011

Persbericht: De Nederlandse Wijnwinkel

Het volgende persbericht bereikte mijn mailbox:

Nederlandse wijn heeft eigen winkel.

Eerste online winkel in Nederlandse wijn ‘opent haar deuren’

Utrecht – De eerste online winkel met een breed assortiment Nederlandse wijnen is open. De Nederlandse Wijnwinkel is een logisch gevolg van de toenemende kwaliteit van en waardering voor Nederlandse wijn. Het assortiment omvat nu zo’n 20 speciaal geselecteerde wijnen en zal nog voor de zomer worden uitgebreid naar ongeveer 35 witte, rosé en rode wijnen. Bijzonder is dat elke wijn per fles is te selecteren en zo een eigen doos met zes verschillende Nederlandse wijnen te bestellen is. “Nederlandse wijn heeft nog niet altijd de bekendheid en het kwaliteitsbeeld dat andere wijnen wel hebben. Daarom biedt De Nederlandse Wijnwinkel de gelegenheid om zes verschillende wijnen te bestellen in één doos”. Alle aangeboden wijndomeinen werden vooraf bezocht en de huidige collectie werd geselecteerd door professionele wijnproevers in samenwerking met initiatiefnemer Joris van Zoelen. De Nederlandse Wijnwinkel is sinds januari 2011 online op www.denederlandsewijnwinkel.nl.

“Als je Nederlandse wijnen wil proeven heb je nu twee keuzes: óf je bezoekt elke wijnmaker afzonderlijk (doe dat vooral: het is ontzettend leuk!) óf je struint verschillende speciaalzaken af om een paar mooie wijnen te kopen. In De Nederlandse Wijnwinkel kun je op je gemak een selectie maken en die snel en eenvoudig thuis laten bezorgen”.

De Nederlandse wijnen die verkrijgbaar zijn in De Nederlandse Wijnwinkel werden geselecteerd aan de hand van een aantal criteria. De belangrijkste daarvan is dat de wijnmaker serieus en ambitieus bezig is met wijnmaken op een redelijke schaal. Alle wijnmakers zijn bezocht door initiatiefnemer Joris van Zoelen om te beoordelen of zowel de kwaliteit als de leverbetrouwbaarheid goed zijn. In totaal werden 68 Nederlandse wijnen gekozen voor een professionele proeverij waarbij kenners Ron Andes (Voorzitter SlijtersUnie), Louis Jansen (Proefschrift), Mick van Oppenraaij en Hans Meijs (beiden Vinos) samen met Joris van Zoelen alle wijnen proefden en beoordeelden. Het resultaat is een selectie van zo’n 35 wijnen die wordt opgenomen in De Nederlandse Wijnwinkel. Sinds januari 2011 is een deel van de wijnen van de volgende wijnhuizen al te bestellen: De Apostelhoeve, Hoeve Nekum, Wijngoed Thorn, Wijngoed Fromberg, De Linie, Dassemus en De Wijngaardsberg. Op korte termijn volgen meer wijnen uit Zeeland, Gelderland en Overijssel.

De Nederlandse Wijnwinkel ontstond als ludiek idee om Nederlandse wijnen een extra steuntje in de rug te geven. Inmiddels is het een professionele webwinkel waar geïnteresseerden meer te weten kunnen komen over Nederlandse wijn. De plannen van De Nederlandse Wijnwinkel strekken zich uit tot het bieden van inspirerende informatie over Nederlandse wijn tot het snel en makkelijk leveren aan particulieren. Ook het boeken van een professioneel geleide proeverij is mogelijk.

Einde persbericht.

Bezoek de site voor meer informatie.

24 februari 2011

Domaine Mas de Lavail Maury Expression 2007

Frankrijk E.LeClerc €9,18 alcoholpercentage 16% druivenras: grenache 100%. Een VDN, oftewel Vin Doux Naturel. Er komt een hele lange kurk uit de fles. In de neus ervaar je in eerste instantie geen zoet, maar lijkt het alsof je een droge, rode wijn gaat proeven. Het lijkt zelfs alsof je de geur van houtrijping ruikt, maar daar is geen vermelding van op het etiket. Er zijn nog wat tannines aanwezig, wat mij doet vermoeden dat deze wijn van dit jaartal nog zeker 5 jaar opgelegd zou kunnen worden. De smaak is zeker wel zoet te noemen, maar er zijn veel (noodzakelijke) zuren aanwezig. Analytisch proeven onthult dat. Ze komen in de afdronk heel subtiel naar voren aan de zijkanten van je tong. Heel belangrijk om deze wijn niet vervelend te laten zijn. Er is een hint van walnoten, maar ontegenzeglijk proef je rozijnen, rumrozijnen, boerenjongens. Zeer goed in balans en zeer geschikt als dessertwijn bij een simpel te bereiden toetje van yoghurt (zuur) met rumrozijnen (zoet).

23 februari 2011

Diemersdal Cabernet Sauvignon 2008

ALDI €5,99 alcoholpercentage 13,5% druivenras: cabernet sauvignon 100%. Volgens de karakteristieken van de cabernet sauvignon druif, zou deze het aroma van cederhout (sigarenkistjes) bevatten. Daarnaast heeft deze wijn ook nog eens houtrijping gehad. Is dat niet een beetje dubbelop? Maar ik moet zeggen, het valt gelukkig heel erg mee. Naast het aroma van hout, ook nog dat van tuinbonen en ook hier weer een heel klein beetje van dat karakteristieke "stophoest" aroma. Hij heeft een pittige smaak en het hout presenteert zich pas in de afdronk. En ook dan is het niet hinderlijk. Dit is weer zo'n wijn die een overstappend bierdrinker zou kunnen waarderen, mede dankzij het hout.

22 februari 2011

Jacob's Creek Three Vines Shiraz-Cabernet-Tempranillo 2008

AH €6,99 alcoholpercentage 12,5% druivenrassen: shiraz, cabernet sauvignon en tempranillo, verhoudingen niet vermeld op het etiket of op internet. Het gaat niet zo goed met de Australische wijnmarkt. Ik ga proberen een voorzichtige gooi te doen naar de reden. Volgens mij bezoekt steeds dezelfde "Flying winedoctor" veel wijnproducenten in Australië. Jacob's Creek, Hardy's, DeBortoli, Cimarosa. Hij doet het zeer kundig, maar overdaad schaadt. Het smaakt allemaal hetzelfde. Eénheidsworst is het. Het begint met een subtiel zoetje, vrijwel geen tannines, warme indrukken, een subtiel houtsmaakje alsof er houtpoeder wordt toegevoegd of houten balken in de roestvrijstalen tanks hangen. En dan maakt het niet eens uit of er shiraz, merlot, cabernet sauvignon of een blend in de fles zit, het smaakt gewoon allemaal hetzelfde. Je proeft geen terroir, en het lijkt alsof de wijnen in een steriel laboratorium worden gekweekt. Proef een aantal verschillende achter elkaar, en je raakt gauw verveeld. Deze wijn smaakt kruidig en ook fruitig, een pepertje, hij is warm, branderig en blijft lang in de slokpijp hangen. Het onmiskenbaar karakteristieke smaakje van "stophoest" proef ik en ik moet toegeven dat ook deze wijn knap gemaakt is, maar zie mijn betoog hierboven en ik kan niet anders concluderen dan dat dit weer zo'n typisch Australische reageerbuiswijn is.

20 februari 2011

Sieur d'Arques Crémant de Limoux Brut

Deze sprankelwijn kwam uit Frankrijk vandaan, omgeving Toulouse, voor €5,80 bij E.LeClerc of Carrefour, één van die twee. Alcoholpercentage 12%, druivenrassen waag ik me niet aan, in ieder geval niet vermeld op het etiket, en googelen levert alleen hits op van zijn duurdere broertjes en zusjes. Op de site van By The Grape heb ik een column geschreven over goedkope wijnen. Hierop kreeg ik van Valentijn een reactie, en ik moet, voor wat betreft deze wijn, hem daarin helemaal gelijk geven. Bubbels onder de 7 euro: niet doen! Het begon bij het inschenken, grote koolzuurbubbels, die even voor een mousse reactie zorgen, maar die is daarna dan ook weer snel verdwenen. Wat overblijft zijn enkele sliertjes bubbels. Het aroma is muf. De eerste slok is zuur, maar niet fris, hij is zwaar, aan het eind een heel licht bittertje en een korte afdronk. Er komt geen uitgesproken smaak opzetten, hooguit een lichte hint van groene appel. Het tweede glas vertoont al helemaal geen bubbels meer. Ik besluit de tweede fles ook maar open te trekken. Bewaren heeft sowieso geen zin meer. Ook een nieuw glas gepakt, misschien lag het daar aan. En inderdaad, nu komen er weer bubbels omhoog, maar in glas nummer twee zijn ze met deze tweede fles ook alweer snel verdwenen. Foute prijsklasse? Verkeerd vervoerd? Verkeerd bewaard? Bewaard überhaupt? In het jongste nummer van WineLife geeft Cuno van 't Hoff mij een tip: bubbels en rosé moeten binnen het jaar op! Dus, iets meer geld aan sprankelwijnen spenderen, en snel consumeren, zijn de lessen van vandaag.

19 februari 2011

Les Terrasses Occitanes Fitou 2008

Frankrijk Super-U €3,59 alcoholpercentage 13% druivenrassen: grenache 40% carignan 31% syrah 29%. Gewoon duidelijk vermeld op het achteretiket, zoals het hoort. Dat is althans mijn mening. Mooie harde, magenta kleur. Op dag één geeft deze wijn nog niet al zijn aroma's en smaken prijs. Pas na karafferen en op dag twee komt er in eerste instantie een duidelijk waarneembaar primair aroma op. Ook ruik ik zelfs een kleine hint van koffie. Een slok op dag één vertelt mij alleen maar dat er goeie, frisse zuren in zitten en nauwelijks tannines. Op dag twee komt er een kruidje opzetten en proef ik onmiskenbaar de frisheid van verse frambozen. In de afdronk een heel licht bittertje. Heel even lijkt het of ik iets van houtrijping proef, maar daar is geen vermelding van op het etiket. De wijn is op zich een beetje vlak, er springt niets echt uit, maar ik vind het wel een mooie wijn. Het is geen uitgesproken maaltijdwijn, maar eentje die je in goed gezelschap bij het 4-uurtje drinkt.

18 februari 2011

Pinot Grigio Delle Veneto 2009 IGT

ALDI €2,79 alcoholpercentage 12% druivenras: pinot gris 100%. Weer een druif variëteit die ik kan toevoegen aan mijn quest tot het proeven van zoveel mogelijk mono-cépage wijnen. Goud-gele kleur, zoet in de neus. Dat wordt bevestigd bij de eerste slok: abrikoos, honing, perzik siroop. Dat woord siroop bedoel ik negatief. Niet negatief in de zin van vies, maar siroop is plakkerig, overmatig zoet en dik. Dat is bij deze wijn ook het geval. Vrijwel geen zuren die tegenwicht kunnen bieden aan het zoet. Hierdoor mist hij frisheid en spanning en wordt het vervelend om van deze wijn meerdere glazen achter elkaar te proeven. Heel misschien zou het toevoegen van ijsblokjes iets helpen. Maar ja, dat is water bij de wijn doen.

17 februari 2011

Château Le Logis de Sipian Médoc 2007

C1000 €5,99 alcoholpercentage 12% druivenrassen: merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc. Voor mij de drie karakteristieke druiven voor een Bordeaux. De karakteristieke smaak die ik hierbij had verwacht, bleef bij deze fles uit. Allereerst, vóór het walsen, de geur van de malolactische gisting. Na het walsen kwam er primair aroma vrij, iets anders dan gekneusde druiven, kan ik er niet van maken. Tevens kwam het aroma van natte zwembroek opzetten, je weet wel, zo eentje die al een week in je sporttas ligt te dampen. Niet echt een positieve geur dus. Geen frisheid, geen zuurtje, geen smaak. Niets bijzonders.

16 februari 2011

Monteguelfo Chianti Classico 2007 DOCG

Mitra €9,99 alcoholpercentage 13,5% druivenras: sangiovese (minimaal 80%), dat is namelijk in de regels van Chianti vastgelegd. Het kan zijn dat er 100% sangiovese in zit, maar de overige (maximaal) 20% kan uit verschillende druivenrassen bestaan: cabernet sauvignon, merlot, canaiolo, malvasia nera. Het staat in ieder geval niet op het etiket vermeld, vandaar dat ik hem toch maar even als blend rubriceer. Primair aroma is evident, daarnaast ruik ik groene paprika en tuinbonen. In de smaak proef ik iets wat houtrijping doet vermoeden, maar onduidelijk is of deze dat heeft gehad. Hij heeft redelijk wat tannines en goed gebalanceerde frisse zuren. Je kunt deze volgens mij nog iets langer opleggen.

15 februari 2011

Domaine du Clos du Bourg Touraine Sauvignon 2009

Lekkerkerker Tasty Wines Studio IJsselstein €6,95 alcoholpercentage 13% druivenras: sauvignon blanc 100%. Wauw! Weer eens een keertje op het verkeerde been gezet. Deze wijn proefde ik voor het eerst op de kerstwijnproeverij van Nico Lekkerkerker. Mijn proefnotitie toen was: strak, kattenpis (met een vraagteken). Het was de eerste wijn van die avond, en ik was laat. Even snel proeven, notitie maken, en gelijk door met wijn nummer twee. Wat zat ik ernaast die avond met deze notitie. Wat ik nog wel weet, was dat, afgaand op de reacties om me heen, ik de enige was die hem apart vond en er om die reden een fles van kocht. Gisteren op de derde avond alweer van de SWEN-2 cursus, hadden we het meerdere malen over zuurkool. Bij het boodschappen doen, zat er dan ook zomaar ineens een zak naturel zuurkool in m'n winkelwagentje. "Combineer dit met een strakke, zure witte wijn, en je zal zien dat het perfect bij elkaar past", was de strekking van die avond. Ik strooide een halve zak rozijnen bij de zuurkool, en een flinke scheut witte port. Een minuutje of 10 sudderen, gebakken krieltjes erbij, en de beenham in mosterd/honing dressing die al 40 minuten aan het stoven was in de "Le Creuset" pan in de oven. Eigenlijk had ik voor vanavond een fles Chianti gepland, maar ik paste de wijn even aan voor bij de zuurkool: twee maanden geleden gekocht, maar maakt dat het verschil? In de neus honing en perzik. Zoete aroma's, daar waar ik zuren had verwacht. Een slok: in de aanzet precies de zoete smaken die in de neus doorkwamen. Even in de mond laten rondgaan, en ja hoor, daar kwamen de zuren. De zijkanten van m'n tong kregen onmiskenbaar een zuurprikkeling en ik kon nog net voorkomen dat m'n hele gezicht zuur wegtrok. En dan nu een hap zuurkool! Oh, oh, oh, wat een verrukking. De rozijnen en de port waren correcte ingrediënten geweest. Het zoet hiervan was perfect in balans met de zuren van de zuurkool. Precies wat er ook in de wijn aan de hand was. Zoetjes die in toom werden gehouden door het zuur. Oh, zo belangrijk om de wijn niet flauw te laten zijn. Zonder dat zuur, was dit een vervelende, plakkerige, zoete wijn geweest. Dat mijn zuurkool naast zuur, dankzij de ingrediënten, ook veel zoet bevatte, maakte de balans tussen wijn en spijs des te mooier. Een perfecte combinatie en ik had vanavond weer eens een culinair orgasme!

14 februari 2011

La Tulipe de la Garde Merlot 2008

AH €3,74 in de bonus, normaal €4,99 alcoholpercentage 12% druivenras: merlot 100%. Ik heb lang gewacht met het openen van deze fles. Ik heb een hoge pet op van Ilja Gort, zijn doorzettingsvermogen en durf, zijn markante verschijning, zijn schrijfwijze, maar met merlot had ik eerder minder goeie ervaringen. Ik was bang dat ook Ilja hier niks van zou kunnen brouwen. Had ik het even goed mis! Ook wijnmaken is aan Ilja wel toevertrouwd. Heeft hij gelijk ook maar eventjes mijn vertrouwen in de merlot druif hersteld. Ze zeggen altijd dat de merlot zo'n allemansvriend is, maar na mijn eerdere ervaringen had ik daar mijn bedenkingen bij. Totdat ik deze fles proefde. Duidelijk primair aroma. Er zit een zoetje in de aanzet, en een bittertje in de afdronk. Het bittertje lijkt zelfs heel sterk op die van de Duitse spätburgunders. De tannines zijn heel licht, er zit een frisheid in de wijn, maar eerlijk gezegd kan ik niets meer proeven dan druiven en kersen. Een typische Bordeaux is een blend van de drie druivenrassen merlot, cabernet franc en cabernet sauvignon. Nu mist deze wijn twee van die drie druiven, maar ik meen toch iets wat voor een Bordeaux typerend is, terug te kunnen proeven in deze wijn.

13 februari 2011

Cimarosa Olifants River Chenin Blanc 2009

LIDL €2,79 alcoholpercentage 12,5% druivenras: chenin blanc 100%. Goud-gele kleur met een groene zweem. Geen aromatisch bouquet, beetje grassig, maar het spat niet het glas uit. Ook qua smaak lijkt er een beetje gras door te komen. De balans tussen zoet en zuur slaat een klein beetje naar de zure kant uit, maar zeker niet overdadig. Weinig smaken die opvallen of er uitspringen, totdat je bij de afdronk komt. Daar zit een duidelijke smaak van hazelnoot in. Die is wel verrassend.

11 februari 2011

Bedankt! kerstpakketwijn

Deze fles rood vocht zat in mijn kerstpakket van 2010. Alcoholpercentage 13,5%, druivenras(sen) onbekend. Onbekend zelfs of er überhaupt druiven in zitten. Bij de Dirck III ergens in Amsterdam, was er een omruilactie. Daar kon je de wijn uit je kerstpakket omruilen tegen een echte wijn. Was ik in de buurt geweest, dan had ik het zeker gedaan. Als de kerstpakketten-branche van hun goedkoop en slecht imago af willen komen, zullen ze toch echt beter spul in die dozen moeten gaan stoppen! Al die mensen die op deze manier slechts één keer per jaar in aanraking komen met wijn, zullen nooit over de streep getrokken worden om meer wijn te drinken, wanneer ze steeds geconfronteerd worden met bagger. De neus: petrochemisch luchtje, nat karton, muf. De slok die ik hierna nog durfde te nemen, smaakte waterig en synthetisch. Volgens mij weer een gevalletje oploswijn. M'n huig werd droog en geïrriteerd, en de nasmaak, de term afdronk is niet op zijn plaats, was wederom muf. Vervolgens werd het restant uit mijn glas in de gootsteen gekieperd, gevolgd door de inhoud van de aangebroken fles, gevolgd door de fles die een collega aan mij had gegeven, omdat deze geen wijn drinkt. Maar ja, volgens mij had ik dat net óók niet gedaan, want dit vocht wijn noemen, is een belediging voor wijn. Bedankt!

10 februari 2011

Cellier Beau-Soleil Côtes du Rhône 2008

ALDI €2,39 alcoholpercentage 12,5% druivenrassen: grenache, cinsault en petite syrah ook wel durif genoemd, verhoudingen niet vermeld. Gelijk valt alweer het primaire aroma op. Hij is wat kruidig, pruim en kers komt door. Er zit een zoetje in, hij is nog fris, geen merkbare zuren aanwezig. Evenals tannines, in geen velden of wegen te bekennen. In eerste instantie schreef ik "niet verkeerd" op, later veranderde ik dat zelfs naar "erg lekker". Het is geen complexe wijn, recht door zee, met een vrij korte afdronk, dat wel, maar gewoon simpel en lekker.

09 februari 2011

Blue Mare Picpoul de Pinet 2009

Jumbo €4,49 alcoholpercentage 12,5% druivenras: 100% piquepoul blanc, ook wel als picpoul blanc geschreven. De kleur is goud-geel, met een hele kleine tint groen erin. Dit is een witte wijn met twee gezichten. In de neus aroma's van ananas, honing en perzik. Tropische, zoete indrukken dus. Zodra je tong in aanraking komt met de wijn, wordt dat bevestigd. Totdat je hem iets langer in je mond laat rondgaan, dan komen duidelijk de frisse zuren naar voren, en later, heel subtiel een klein bittertje in de afdronk. Deze had naar mijn smaak ook wel iets langer gemogen. Op de cursus voor het wijnbrevet had ik al geleerd dat er geen zoete wijn bestaat: zoete wijn is een wijn waar gewoon minder zuur in zit. Oftewel de balans tussen zoet en zuur, slaat naar zoet uit, maar dat betekent niet dat er geen zuur in zit. Analyserend proeven leert je te zoeken naar al die smaken in een wijn. En wanneer al die smaken aanwezig zijn, en goed zijn afgewogen, zeggen we dat de wijn in balans is. De wijn die ik nu bespreek is qua smaken heel goed in balans. Het is wel een wijn die je gelijk moet consumeren, hoe jonger hoe beter.

08 februari 2011

Altos del Cuco 2008 Yecla DO

Alcoholpercentage 13,5% druivenrassen: monastrell (= mourvèdre) 40%, syrah 30% en tempranillo 30%. Weer eens een heerlijke wijn gevonden voor wènûg (op z'n Haags). Heerlijk primair aroma, alleen de syrah heeft drie maanden houtrijping gehad in een mix van Frans en Amerikaans eiken, maar ik merk er niets van. Gekneusde druiven is weer het eerste wat in me opkomt. De tannines vallen heel erg mee, de wijn is ontzettend fris en fruitig, zonder simpel te zijn. Vers rood fruit, pruimen en rijpe kers zijn de smaken en deze blijven nog lang bij je huig hangen. Oppassen dat je deze fles in je eentje niet op één avond soldaat maakt, want de consequenties zijn de volgende ochtend voor jezelf. Maar hij nodigt zeker uit om door te blijven drinken. Gelijk bij mijn aanraders gezet.

07 februari 2011

Cimarosa Valle del Maule Sauvignon Blanc 2009

LIDL €2,00 alcoholpercentage 13%. Kleur: geel met een zweempje groen. Het overwegend aromatische karakter van sauvignon blanc wijnen kan ik erg waarderen. Een breed scala aan mogelijke aroma's passeert de revue wanneer je de karaktereigenschappen van deze druif googled. De leukste blijf ik toch altijd
"kattenpis" vinden. Bij deze wijn komt daarvan een heel klein beetje terug in de geur, naast andere geuren die voor mij op dit moment moeilijk te benoemen zijn. Ook bij het proeven vind ik hem erg smaakvol, maar lastig te omschrijven. Ik merk dat de zijkanten van mijn tong enigszins geprikkeld worden. De zuurgraad blijft iets achter, waardoor deze wijn ook een beetje de knisperende frisheid mist. Maar voor die 2 euro, in de aanbieding, moet je dan ook niet teveel verwachten en gewoon lekker doordrinken.

06 februari 2011

Avontuurlijke Wijnproeverij

Locatie: Saplaza te Haarlem, gelegen aan de Veerplas. Ernaast ligt een adventurepark met allerlei klimtoestellen en andere dingen die daarbij horen. Het was ook een avontuur om er te komen. Het adres luidt A.Hofmanweg 62, maar Google Maps en ANWB routeplanner sturen je dan toch echt het industrieterrein op. Volgens mij heb ik meerdere mensen daar zien rondrijden en zoeken. Het kostte me uiteindelijk een half uur om uit te vinden dat het eigenlijk aan het Barbeelpad ligt. Zou dat de reden zijn geweest dat het uiteindelijk niet zo heel druk was? Hoe dan ook, het was precies druk genoeg. Onlangs in Amsterdam was het echt te druk, nu kon men relaxed van tafel naar tafel, en konden de mensen achter de tafels hun verhaal bij elke wijn kwijt. Ook leuk: hier was wèl live-muziek in de vorm van een zangeres. Het droeg bij aan de positieve sfeer.

Zoals gewoonlijk begon ik mijn ronde met de witte wijnen, om vervolgens de rode wijnen te proeven. Wat me telkens toch weer opvalt, is dat er zo ontzettend veel diversiteit zit in de aroma's van witte wijnen, ten opzichte van de rode. Bij rood is het vaak primair of hout. Nuances zijn er natuurlijk wel, maar dat vergt meer tijd en ervaring. Bij rood klopt de smaak ook meestal wel met het aroma. Vandaag werd ik bij de witte wijnen meerdere keren op het verkeerde been gezet. Je ervaart een zoet aroma, maar de smaak blijkt zuur en droog te zijn. Of andersom, je denkt aan de hand van het aroma een droge witte wijn te gaan proeven, is-ie gewoon zoet, tenminste zo ervaarde ik dat dan. Vooral bij de stand van Wijnen uit de Elzas was dit het geval. Daar hou ik wel van, verrassingen. Als ik het goed heb geteld, stonden er vandaag 110 wijnen op de tafels, waarvan ik er zelf 58 heb mogen/kunnen proeven. Ik heb vandaag ook nog even huiswerk gedaan voor het wijnbrevet, en heb geleerd dat je het beste 's ochtends kunt proeven, met een maximum van 15 wijnen. 's Ochtends zijn je smaakpapillen in de beste conditie en na 15 wijnen worden ze moe. Dan zijn de mijne nu wel uitgeput. M'n tanden waren weer zo zwart als drop na vandaag.

Ook stonden er vandaag weer 7 importeurs/handelaren die ik nog niet eerder gezien had. En diegenen die er ook in Amsterdam bij waren, hadden allemaal andere wijnen bij zich. Ik heb wel weer een mooi aantal pareltjes mogen proeven. Ook ben ik weer met een groot aantal, voor mij, onbekende druiven in aanraking gekomen. Het gaat hier te ver om dieper op elke wijn in te gaan, maar ik heb onder andere de volgende proefnotities gemaakt: ei, zwavel, mais, damesschoenzolen, doperwten, pleisters, petroleum, mjammie, krijtig, kauwgom en pure chocola. De "mjammie" ging naar de Châteauneuf-du-Pape 2007 van Domaine Bastide St. Dominique, meegenomen door Saladin Wijnimport. Mijn verrassing van de middag was echter de Château Maresque Cuvee Thomas. Daarin rook en proefde ik de pure chocolade, en met mij nog meer bezoekers. Deze wijn was meegenomen door Car L'Eau. Met deze wijn besloot ik dan ook de proeverij om weer huiswaarts te keren.

03 februari 2011

Villa Puccini Toscana 2005

Golff €6,49 alcoholpercentage 12,5% druivenrassen: sangiovese 90% merlot 10%. Laatst was ik op een proeverij waar op één tafel voornamelijk rode wijnen stonden, die vervaardigd waren met of van de sangiovese druif. Het enorme tanninegehalte viel me op, en dat schijnt typerend te zijn voor de wijnen van deze druif. Meng hem met de wat mildere merlot, wat veel gedaan wordt, en de wijnen worden wat zachter. Deze heeft ook nog eens houtrijping gehad. Vóór het walsen rook ik nog een primair aroma, na het walsen rook ik voornamelijk hout. In smaak had de houttoon gelukkig niet de overhand. Ik proefde een klein zoetje, de tannines waren zacht en de wijn was nog behoorlijk fris. Er zat echter geen goede balans in de wijn en van alle houtgerijpte wijnen die ik inmiddels heb geproefd, was dit er weer eens eentje van het type dertien in een dozijn.

02 februari 2011

Caves St. Geneviève Côtes du Roussillon 2008

LIDL €2,39 alcoholpercentage 12,5% druivenrassen niet vermeld. Volgens de regels van de AC Côtes du Roussillon, moet het in ieder geval een blend zijn van tenminste drie verschillende druivenrassen, waarbij de carignan altijd in de basis zit. Dit is een jonge wijn die ook als zodanig gedronken kan worden. Toch kan deze 2008 vandaag ook nog steeds gedronken worden. De kleur is nog steeds "vers", dat wil zeggen magenta. Zodra er baksteen-kleur, oranje, of schakeringen bruin zichtbaar zijn in de rand, is dit een teken dat de wijn al aan het oxideren is; verouderen. Ook dat hoeft nog geen ramp te zijn. Ik dronk eens een bruine wijn die ik heerlijk vond. Gegeven: de frisheid was er af, maar de dropsmaak maakte dat goed. Deze Côtes du Roussillon heeft een primair aroma, ruikt naar gekneusde druiven (zo heb ik ze graag), en smaakt naar kersen. De afdronk is zeer kort, de algehele indruk is een beetje dun en waterig.

01 februari 2011

Berberana DOCa Rioja Carta de Oro Crianza 2006

AH €5,99 alcoholpercentage 13% druivenrassen tempranillo 80% garnacha (grenache) 20%. Na de vergisting heeft de wijn nog minimaal 12 maanden op vaten van Amerikaans eiken gerijpt. Uiteraard proef je dat, maar de houttoon manifesteert zich slechts door het aroma en de smaak van vanille, en is bescheiden. Heel voorzichtig probeert er iets van kersen en pruimen door te komen, maar ze houden zich goed verstopt. Ook weer door de aangenaam zachte tannines, een toegankelijke wijn, die je lekker kunt doordrinken.